Съвети за идентифициране и лечение на ухапвания от буболечки при котки

котка и буболечки Снимка: iStock

Б уболечките не са само неудобство за нас, хората. Те могат да ухапят или ужилят всеки, когото смятат за заплаха, включително вашето невинно и любимо коте.

Вашата котка може един ден да души из задния ви двор, когато се приближи твърде много до странно изглеждаща купчина пръст и изведнъж е покрита с рояк мравки!

Знаете ли какво да направите, ако котката ви бъде ужилена или ухапана от буболечка? В тази статия ще обсъдим точно това - как да идентифицирате и лекувате вашия мъркащ приятел при ухапване от буболечки.

Преди да лекувате гальовния спътник от ухапване от буболечка, трябва да определите какво същество е причинило ухапването.

Dogsandcats.bg

котка и буболечкиСнимка: iStock

1. Знайте кои буболечки къде хапят

Идентифицирането на къде по тялото е ухапана вашата котка ще ви помогне да стесните списъка с потенциални грешки.

 • Бълхите обичат да се събират и хапят по главата, врата и основата на опашката.
 • Кърлежите предпочитат главата, лицето, ушите, хълбоците и крайниците.
 • Акарите ще се заровят дълбоко във външния ушен канал (ушни акари). Лезиите, причинени от ухапвания от ровещи се акари, могат да бъдат открити почти навсякъде по тялото, но те най-често предпочитат области с минимално окосмяване, като подмишниците, ръбовете на ушите и слабините.
 • Мравките и паяците ще пълзят по вашата котка от всяко седнало или изправено положение, така че ухапванията им ще се появят в контактната точка.
 • Летящите буболечки като мухи, комари, пчели, стършели и оси нямат предпочитание къде ще хапят, така че всички повърхности на тялото са в опасност.

2. Разпознайте страничните ефекти от ухапване

Всяко ухапване от буболечка ще доведе до различен страничен ефект при вашата котка. Знаейки какво поведение да търсите, ще ви помогне да определите какво насекомо е причинило ухапването.

 • Бълхи

Ухапванията от бълхи причиняват дразнене на кожата, така че може да забележите котката ви да ближе, дъвче или чеше мястото, където е ухапано. Тези ухапвания могат да станат червени и да се подуят. В допълнение, слюнката на бълхите съдържа антигени, които причиняват силен сърбящ отговор, така че вашето коте може да се чеше непрекъснато при вида на ухапването. Кожните лезии, причинени от сърбеж, могат да причинят зачервяване и дори загуба на коса.

котка и буболечкиСнимка: iStock

 • Кърлежи

Кърлежи ще причинят зачервяване, което може да се превърне в подуване и образуване на кора, след като сте отстранили буболечката. Както при бълхите, слюнката на кърлежите е силно дразнеща и може да причини прекомерно чесане, така че може да разпознаете симптоми на сърбеж като наранена кожа и косопад.

 • Ушни акари

Те ще предизвикат лесни за разпознаване симптоми при вашата котка, включително прекомерно чесане на ушите, косопад около ушите, кафяво течение, мехури по ушите или тъмна восъчна кора.

 • Мухи

Ухапването от муха може да причини болка и подуване. Важно е да прегледате внимателно котката си, ако подозирате, че е била ухапана от муха, тъй като тя може да е снесла яйца върху вашия домашен любимец. Тези яйца ще се излюпят след няколко дни и получените ларви могат да се заровят в кожата.

 • Мравки

Ухапванията от мравки обикновено не засягат цялото тяло, а само причиняват локална болка и подуване в областта на ухапването. Може да забележите сърбеж, куцота или зачервяване на мястото, където вашата котка е била ухапана.

 • Паяци

Ухапванията от паяк ще причинят различни странични ефекти в зависимост от вида. Повечето паяци не произвеждат отрова, но двете групи, отговорни за най-значимите от медицинска гледна точка ухапвания, са отповните паяци.

 • Комари

Ухапванията от комари при котките предизвикват почти същата реакция, както при хората. Вашето коте може да започне да ближе, дъвче или чеше мястото на ухапване.

 • Пчели

Ужилването от пчела, стършел или оса може да причини нежелани реакции като болка, подуване, уртикария и зачервяване. Вашата котка може да изрази болката си или да започне да чеше мястото на ужилването. Някои котки могат да бъдат алергични към отровата, която пчелите или осите инжектират при ужилване. Важно е да следите за признаци на алергична реакция, като слабост, колапс, повръщане, затруднено дишане, диария и бледи венци. Това е спешен медицински случай, който може да се окаже фатален, така че посещението при ветеринар е задължително.

котка и буболечкиСнимка: iStock

След като вече знаете как да разберете какви насекоми могат да ухапят мъркащия ви приятел и какви симпоми могат да се проявят, трябва да знаете как да лекувате котката си.

1. Отстранете всички чужди предмети

Пчелите са тези, който могат да оставят жило в жертвата си, така че ако котката ви е била ужилена от пчела, трябва да намерите живото и да го премахнете. Ако живото остане в кожата, ще продължава да отделя отрова в жертвата, така че е важно да се отървете от нея възможно най-скоро. Ако не може да се справите - заведете котката си на ветеринар, който да го премахне. 

2. Обърнете внимание на подуването

Ако се появи подуване на мястото на ухапване, студен компрес може да ви помогне да осигурите облекчение.

3. Предотвратете алергична реакция

Потърсете ветеринарния си лекар за съвет какво може да ползвате за вашия мъркащ приятел. В никакъв случай не му давайте човешки лекарства!

4. Предотвратете травма от надраскване

котка и буболечкиСнимка: iStock

Ухапване или ужилване от насекомо може да се почувства много сърбящо за вашата котка. Прекомерният сърбеж може да причини нараняване на кожата, включително рани и инфекции, което може да забави процеса на оздравяване и да се превърне в още по-голям проблем. Въпреки че е малко вероятно вашата котка да се радва на това, медицинската яка може да попречи на мъркащия приятел да се оближе и да да и надраска раната си.

5. Наблюдавайте котката си

Вие познавате котката си най-добре. Ако започне да се държи странно или нехарактерно след ухапване или ужилване, трябва да се свържете с вашия ветеринарен лекар за съвет.

Кога да отидете на ветеринар

Едно ухапване или ужилване предизвиква по-малко безпокойство от множество ужилвания или ухапвания. Въпреки това, ако вашата котка е била нападната от рояк оси или мравки, незабавно потърсете помощ от вашия ветеринарен лекар. Рояците насекоми ще произведат по-големи дози токсини, които могат да причинят алергична реакция, водеща до животозастрашаващи усложнения.

Признаците на алергична реакция включват:

 • Прекомерно слюноотделяне
 • Хрипове
 • Дезориентация
 • Загуба на равновесие
 • Подуване на устните или езика

Трябва да се консултирате с вашия ветеринар възможно най-скоро, ако отровен паяк или кърлеж е ухапал котката ви. Някои паяци имат по-мощни токсини, които могат да бъдат много вредни, а някои видове кърлежи могат да пренасят лаймска болест.

котка при ветеринарСнимка: iStock

Въпреки че може да са малки, буболечките могат да причинят болезнени и смъртоносни странични ефекти, когато ухапят или ужилят. Тъй като котката ви не може да използва думите си, за да ви каже какво не е наред, трябва да внимавате, когато я оставяте да прекарва известно време на открито.

Винаги препоръчваме да се свържете с вашия ветеринарния лекар за съвет, ако не сте сигурни за здравето на вашата котка. Повечето ухапвания от буболечки водят до лесни за управление симптоми, но ако вашият домашен любимец има алергия или е бил ужилен или ухапан многократно, може да се нуждаете от спешна помощ.

Виж още