Токсични ли са кремовете за ръце за котките

Котка се ближе Снимка: Istock

К олкото и да е важно да поддържаме кожата си хидратирана, за съжаление някои кремове за ръце или тяло могат да бъдат токсични за мяукащите спътници, ако ни оближат. Причината е, че някои лосиони за човешка кожа съдържат химикали, които не са подходящи за домашни любимци, а те облизват всичко, което е нанесено върху козината им.

Ако котката ви се е натровила от вашия крем за ръце или лосион за тяло, вероятно ще започне да повръща, да се лигави или да изпита някои стомашно-чревни проблеми като диария. В такава ситуация, ще трябва бързо да се обърнете към вашия ветеринарен лекар. 

Защо котките проявяват интерес към лосионите за ръце

Макар че не е често срещано, но някои мяукащи животни могат да са любопитни към сладникавата миризма, идваща от ръцете ви. Знаем, че мъркащите приятели душат най-различни миризливи неща, включително нашето мръсно или чисто пране, мишниците ни, но и нашата козметика. В случай че мъркащият домашен любимец е много любопитен - бъдете сигурни, че ще иска да провери какво е това нещо, на което миришат ръцете ви. Ако имате късмет - котката ви може се отдръпне с погнуса, но не е изключено някои представители да пожелаят да ви оближат.

Котка козметикаСнимка: IStock

Dogsandcats.bg

Защо лосионите са токсични за котките

Препоръчително е когато използвате лосиони за тяло или крем за ръце да стоите на разстояние от мяукащия спътник или поне да не му позволявате да ви оближе. В случай че мъркащият приятел се отърка в краката ви или леко допре носле до вас - вероятно няма от какво да се притеснявате. Все пак, ако котката ви се отрови, трябва да следите за:

  • Лигавене
  • Повръщане
  • Диария 
  • Летаргия

Поглъщането на големи количества човешка козметика прави ситуацията много опасна и спешна, тъй като може да доведе до сърдечна недостатъчност, проблеми в белите дробове и други неприятности. Най-добре е просто да избягвате тези рискове и да стоите далеч, когато ползвате такава козметика. 

Разбира се, съществуват натурални продукти, които биха били безопасни за домашни любимци, но трябва да отбележим, че дори и един продукт да не съдържа химикали, някои натурални съставки, могат да бъдат отровни за мяукащите животни, така че имайте едно на ум. 

Виж още