Токсични ли са насекомите, които котките изяждат

котка и буболечки Снимка: iStock

К ато родители на гальовни домашни животни у нас може често да е малко разхвърляно, котешките косми да са полепнали навсякъде колкото и да ги чистим, но има едно нещо, за което можем да сме спокойни - нямаме буболечки.

За хората, които имат фобии от всякакви такива гадинки сигурно е доста успокояващо, тъй като котката ни има грижата да ги елиминира, а в същото време да се забавлява. Дори една проста муха, която кръжи наоколо веднага става мишена за лов и мяукащият ви спътник не спира да я преследва докато не я хване и не я изяде.

С ръка на сърцето можем да кажем, че често се възползваме от мяукащите си спътници да свършат „черната работа“ и да ни отърват от буболечката. Не трябва да забравяме обаче, че има насекоми, които могат да бъдат токсични. Те могат да представляват опасност за него като го ухапят или да го отровят, когато той ги изяде.

В повечето случаи „стандартните“ буболечки, които влизат в апартаментите ни (през прозорците, вратите или канализацията) не представляват опасност за гальовните приятели. Ако обаче живеем по-близо до природата - в къща, близо до парк или гора или сме изкарали мяукащия си приятел навън, има опасност той да изяде някоя отровна за него буболечка.

Dogsandcats.bg

Дори и неотровните насекоми могат да причинят повръщане или други стомашно-чревни проблеми, ако се консумират в твърде голямо количество. Други имат пък имат нетоксични ужилвания или горчив вкус, които могат да предизвикат лигавене, повръщане или болка в домашния ви любимец.

Винаги когато видите, че котката ви е изяла нещо странно или започва да показва признаци на болка, повръщане или други симптоми - най-добре се свържете с ветеринарния си лекар!

Сега, нека да видим някои от най-често срещаните буболечки, за да можем да се подготвим.

котка и буболечкиСнимка: Pixabay

1. Отровни паяци

Повечето паяци, особено малките домашни, обикновено са безвредни за котките. Някои хора дори не ги закачат стига да не станат твърде големи, тъй като съществуват различни поверия, а едно от най-популярните гласи, че те носят късмет.

Независимо от това, че искате да се отнесете хуманно към някой паяк, който не ви смущава, мяукащият ви приятел със сигурност няма да е на същото мнение, така че ако искате да го спасите - по-добре го пренесете внимателно навън.

Като цяло всеки отровен паяк, който може да навреди на нас, хората, е опасен и за гальовния ни спътник. Тъй като котките са доста по-малки от нас, за тях би било дори по-страшно.

В зависимост от ухапването и вида паяк, развръзката може да е различна - някои причиняват сериозно заболяване, големи рани, повръщане, диария, тремор в мускулите, парализа и дори смърт. В България отровни паяци са паякът кръстоносец, тигровият паяк и черният отровен паяк, който е най-опасният. Той е част от рода на т.нар. черни вдовици, които се срещат в цял свят. 

Ако предполагате, че гальовният ви домашен любимец е ухапан от отровен паяк, трябва незабавно да отидете при ветеринарния си лекар. От друга страна, ако мяукащият ви спътник изяде такъв, отровата би била по-малък проблем, тъй като стомашните киселини са склонни да противодействат на отровата. Все пак, винаги би било по-добре да проверите с ветеринарния си лекар отколкото да реагирате прекалено късно.

2. Ужилване от оса, пчела или друго

Летящите, бръмчащи насекоми са много примамливи за игривите котки. Представете си насекомо, което се движи бързо, а на всичкото отгоре издава и силен звук. Няма котка, която да остане безразлична.

Въпреки това, ужилването може да бъде болезнено. Също както при хората, някои мяукащи приятели могат да имат алергия към тях. Още повече, че ако гальовният ви спътник е ухапан, той най-вероятно ще започне усилено да ближе раната, а грапавият му език ще раздразни мястото допълнително.

Ако котката ви е ужилена - най-добре да посетите ветеринарния си лекар, за да я прегледа и да се увери, че няма налице алергия. Ако има такава - съответно да предпише лекарства или мазила.

3. Пеперуди, молци и гъсеници

Като цяло тези насекоми не са опасни за котките, така че можете да ги оставите да ги преследват на воля. Съществуват някои гъсеници, които биха могли да ухапят мяукащия приятел и да му причинят болка, но не са токсични, така че стига раната да не е опасна - няма място за притеснение. Разбира се, съществуват много видове големи, екзотични гъсеници, които са токсични, но не се срещат в България.

Единственото по-опасно нещо в този случай биха били препаратите против молци, които ползваме, за да спасим дрехите си. В голяма част от тях се съдържа нафталин, който е токсичен и може да предизвика повръщане, летаргия, гърчове, тремор, проблеми с дишането и други проблеми, така че най-добре да го избягваме. Хубавото е, че на пазара могат да се открият много разнообразни препарати против тези гадини, които нямат нафталин в състава си.

4. Стоножки

Малките домашни стоножки обикновено са безвредни за котките. Даже може да се зарадвате, че гальовният ви приятел ви освобождава от задължението вие да се заемете с тях, ако видите у дома. Въпреки това, има някои по-големи видове, като например Сколопендрите, които живеят и на територията на България и са отровни. Ухапването им може да доведе до локализирана реакция или по-сериозни проблеми като треска и слабост. Това може да се случи както на вас, така и на гальовния ви спътник.

В случай, че мъркащият ви приятел е ухапан - наблюдавайте реакцията и, ако е необходимо потърсете ветеринарния си лекар.

5. Мравки

Повечето мравки са безвредни за котките. Някои от тях, особено по-големите, могат да ги ухапят, нещо което със сигурност сме изпитвали и ние, но не причиняват вреда.

Съществуват много опасни мравки като например Огнените мравки, но не се срещат на територията на България, тъй като обитават по-екзотични райони.

Подобно на случая с молците, препаратите които използваме, за да предпазим дома си от тези нашественици могат да са опасните, а не самите животинки. Не забравяйте да използвате продукти, които са безопасни за домашни любимци!

6. Хлебарки, бръмбари, щурци и скакалци

котка и буболечкиСнимка: Pixabay

Хлебарки, бръмбари, щурци и скакалци обикновено не са токсични за гальовните животни. Въпреки това биха могли да причинят дразнене в устната кухина и стомашно-чревно разстройство.

От друга страна, хлебарките могат да пренасят паразити, тъй като се обитават предимно канализации и не особено чисти места. Това може да засегне мяукащия ви приятел, но ако го обезпаразитявате редовно вътрешно и външно, това ще бъде защитен.

7. Бълхи, кърлежи, комари и мухи

Бълхите и кърлежите са често срещани проблеми при котките. Бълхите могат не само да причинят сърбеж, но и опасна инфекция, тъй като гальовният ви приятел ги поглъща когато се чисти. Именно затова редовните обезпаразитявания са задължителни за гальовните животни, независимо дали живеят само вкъщи или излизат навън.

Кърлежите са друг често срещан дразнител, който може да тормози котката ви. Имайте предвид, че те могат да се появят, дори и мяукащият ви приятел да не излиза навън. Опасното при тях е, че са преносители на болести, които могат да им причинят множество здравословни проблеми. Ако забележите кърлежи по домашния си любимец, най-добре да поговорите с ветеринарния си лекар, за да ви насочи към възможно най-ефективен вариант, за да го предпазите.

Комарите са не само дразнещи, но и преносители на опасни болести, ако са пили заразена кръв. Те биха могли да предадат на гальовните ни приятели фаталното заболяване дирофилариоза. При него червеи се настаняват в белите дробове, а лечение, за съжаление, няма.

Мухите са често преследван обект от гальовните приятели. Те истински се наслаждават на гоненето и изяждането им след това. Все пак, трябва да се внимава, тъй като някои мухи могат да ухапят мяукащия ви приятел, особено често би могло да се случи по ушите.

Като цяло насекомите и буболечките не са твърде опасни за гальовните ни приятели, но трябва да внимаваме за някои от тях, особено ако разхождаме котката си навън. Редовното вътрешно и външно обезпаразитяване са задължителни и биха спестили много проблеми на нас и болка и дискомфорт на домашните ни любимци.

Като цяло, няма проблем да оставяте котката си да гони гадинките вкъщи. Ако поддържате редовна хигиена у дома едва ли се срещат често. Някоя изядена муха от време на време няма да причини вреда на котката ви, а всъщност ще й се услади, особено след дълго преследване.

Виж още