Трябва ли да държим купата за вода на котката далеч от храната

котка купи за храна и вода Снимка: iStock

В много котешки кръгове има вярване, че купите с храна и вода на котка не трябва да се държат в непосредствена близост. Причините могат да са различни - от предотвратяване на разливане на вода в близост до храната и създаване на голяма бъркотия, до лесно попадане на парчета храна в купата за вода, което превръща храненето силно неатрактивно за гальовния спътник.

Въпреки че и двете със сигурност са възможни в зависимост от това как се храни вашата котка, достатъчна ли е една от тези причини, за да държите купа за вода и купа за храна далеч една от друга и това правило ли е, което задължително трябва да следвате?

Защо да поставим котешката храна далеч от водата

Истината е, че няма категоричен отговор на този въпрос. Котките имат естествена склонност към лов, което може да се види в тяхното дебнене и нападане. Някои експерти твърдят, че може да са объркани, ако леснодостъпен източник на вода е непосредствено до храната им, тъй като това не би се случило непременно в дивата природа.

котка купи за храна и водаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Други казват, че тъй като мяукащите животни все още са естествено „притеснени“ към възможно натрупване на бактерии във водата им, всякакви хранителни частици, които биха могли да се прехвърлят от съда им с храна в съда с вода, което автоматично ще направи водата нежелана за тях. А други твърдят, че котките не обичат да усещат миризмата на храна, когато пият вода. Вероятно голяма част от тези предположения се отнасят за гальовните животни, но не можем да сме сигурни дали всяка котка е „на това мнение“.

Не всички котки се интересуват дали купата им с вода е близо до храната

Въпреки че тези сценарии може да се проследяват за някои мяукащи животни, все още не е сигурно, че това е причина да не държите котешка храна и вода близо един до друг. Всъщност някои източници препоръчват да държите съдовете с храна и вода на вашата котка близо един до друг, ако искате да насърчите котката си да пие повече вода.

Това, което е сигурно обаче, е, че много мяукащи животни определено предпочитат да пият вода от източник на вода, който е в постоянно движение или поток. Застоялата вода има по-голям потенциал за приютяване на бактерии, така че много диви животни естествено я избягват. Всъщност много домашни котки предпочитат да пият течаща вода, когато чуят кранчето, вместо от купата си, което понякога създава трудности на собствениците.

В случай че имате мъркащ приятел, който не иска да пие от купа за вода - можете да помислите за интерактивен фонтан, който може да се открие в зоомагазин.

Как да насърчим котката да пие повече вода

котка купи за храна и водаСнимка: iStock

Ако в момента държите купичките за храна и вода на котката си една до друга и не забелязвате проблем, като отказ от хранене или пиене на вода - вероятно не трябва да променяте нищо.

Въпреки това, ако ви направи впечатление, че мяукащият спътник не пие вода от купата си за храна или постоянно намирате котешка храна в чинията за вода, може би е време да разделите двете станции - няма да е нужно да отивате твърде далеч, само на няколко метра разстояние би трябвало да са достатъчни.

Вижте още:

Защо котката ми се храни на друго място, а не от купата

Как да накараме котката си да пие достатъчно вода

Колко често трябва да почистваме купите за храна на котката

Виж още