Защо котката ми се храни на друго място, а не от купата

котки се хранят Снимка: iStock

Н якои мъркащи приятели правят нещо много странно, което със сигурност хвърля в смут собствениците им - изваждат храната от купата си, взимат я в уста, отиват в някое кътче на дома и я изяждат там. И това се повтаря няколко пъти докато се нахранят.

Нека да разгледаме възможни причини за това необичайно поведение на гальовните домашни любимци.

1. Защита на „плячката“

Изборът на котката ви да изяде храната си на друго място, може да е провокиран от неспокойствие, че тя ще бъде смутена и няма да може да изяде храната си. Това е нормално държание за котки, които живеят на улицата или за дивите представители. Те не винаги могат да бъдат сигурни, че няма някое по-голямо животно от тях да се появи и да им изяде храната. Затова се чувстват по-спокойни да вземат парче от нея и да се скрият, за да се нахранят необезпокоявани.

Това е инстинкт, който може да е жив и в домашните представители. Дори и мъркащият ви съквартирант никога да не е живял навън и да се е борил за храната си, ДНК-то му на хищник кипи във вените.

Dogsandcats.bg

При домашните котки, това действие се среща и доста често и в друга ситуация - когато ги наградите с лакомство. Дори и да го поставите на подложката, където обекновено стоят купите за храна - не е изключено котката ви да предпочете да го „отмъкне“ в някое ъгълче, за да го хапне необезпокоявана.

котки се хранятСнимка: iStock

2. Самозащита в домове с повече котки

В случай че в дома ви живеят повече от една котки или мъркащият ви приятел си има за другар куче - не е изключено да се чувства неспокоен и притеснен, че може да му откраднат порцията. Това може да се случи, ако домашните любимци все още се запознават и не са свикнали една с друга. Случва се и мъркащи приятели да не се разбират и да се стараят да странят едни от други, още повече, ако едната котка тормози другата или пък е имала негативен опит преди осиновяването си.

3. Храненето не е социално „събитие“

Хората обичаме да ходим на ресторант, да хапваме с приятели и да споделяме храната си. Мъркащите приятели обаче изобщо не чувстват храненето като социално действие. Напротив, те се чувстват много по-спокойни, когато се хранят сами и необезпокоявани от нищо. Ако купите за храна и вода са поставени на място, на което мъркащият приятел не се чувства комфортно - шумно е, студено е, трудно достъпно е - тогава котката ви може да започне да носи храната си в кът от дома, където се чувства по-предразположена да хапне.

Ако котката ви носи храната си на едно конкретно място - защо не поставите купата точно там? Това може да направи домашният любимец много по-спокоен и щастлив.

4. Котките ви се хранят от една купа

котки се хранят от една купаСнимка: iStock

Споменахме, че мъркащите животни не си падат по споделянето на храна, като това значи и пространството за хранене и, купите за храна. Ако имате дом с повече от една котка, най-добре за тях би било всяка да има отделна купа за храна. Същото важи и за тоалетните - всяка котка трябва да има една една тоалетна плюс резервна.

Съществуват домакинства, при които мъркащите приятели дори не се чувстват щастливи да се хранят близо един до друг. Ако случаят във вашия дом е такъв - подсигурете различни места за котките си, за да елиминирате всякакъв стрес и нежелано поведение от тяхна страна.

Дори и да поставите суха храна, която да е на разположение за всички мъркащи животни у дома - осигурите отделни купички на различни места, за да може всяко животинче да има своето пространство. Това ще им спести стрес, а на вас - излишно чистене на пода и месата, които мъркащият приятел предпочита да си хапва.

5. Неподходящи купи за храна

Честа грешка на котешките стопани е да изберат дълбоки купи за хранене. Мъркащите приятели всъщност предпочитат по-големи и широки купи, както нашите чинии. Дълбоките купи могат да се окажат некомфортни, защото котката ви ще допира и прегъва мустаците си, когато се храни. Това създава неприятно усещане, защото котешките мустаци са чувствителни и имат много различни функции. Ако гальовният домашен любимец ги прегъва - това може да му създаде силен стрес при хранене и логично - да избира други места за това или да се храни от пода.

И на финала, можете да опитате с интерактивни купи и играчки, които правят храненето по-забавно. Хранилките тип пъзели могат да ангажират животинчетата и да ги разсеят от стреса или притесненията, които изпитват при хранене. Все пак, в едно сме сигурни - котките обичат да играят. Дори и някои да са по-активни от други, няма мъркащ приятел, който с най-голямо удоволствие да не се нахвърли върху някоя атрактивна плячка или играчка.

Вижте още:

Какво представляват „уморените” котешки мустаци

Основни принадлежности, които ви трябват преди да осиновите коте

Как котките комуникират помежду си

Виж още