Колко често трябва да почистваме купите за храна на котката

Мръсна купа за храна Снимка: iStock

Х игиената на купичките за храна и вода на домашния любимец за съжаление е доста пренебрегвана от повечето стопани. Кой знае защо в съзнанието на повечето хора броди мисълта, че след като мъркащият приятел облизва лакомо купичката си, тя не бива да се почиства, защото … изглежда чиста. 

Домашният любимец е важен член на нашето семейство и макар, че котките действително изискват по-малко внимание, ако ги сравняваме с кучетата, това изобщо не означава, че трябва да правим компромиси с тяхната хигиена. Представете си, ако се храните от една и съща чиния няколко дни или пък да не миете чашата си за вода. Звучи гнусно, нали? По същия начин трябва да мислим и за купите на мъркащия ни спътник!

Бактерии в купите за храна и вода

Както много добре знаем, оставената храна навън се разваля. Независимо дали е нашата или на домашния ни любимец - резултатът е един и същ. Когато в купичката на домашния любимец остане храна (особено мокра), тя до няколко часа ще развие бактерии. Да не говорим в случаите, в които е престояла дори още повече и … забележим мравки или други малки гадинки. Гледката не е никак приятна!

Котките се хранят директно от купите си за храна. В тяхната уста живеят множество микроби, които щом се прехвърлят върху храната - създават прекрасно място за процъфтяване на дори още повече. Какъв вид точно бактерии могат да се развият от мръсни купи за храна и вода много зависи от околната среда. Салмонелата е една от тях. Някои от бактериите могат да бъдат опасни както за домашния любимец, така и за хората, особено тези с отслабена имунна система. 

Dogsandcats.bg

Колко често трябва да почистваме купите за храна и вода

Купа за хранаСнимка: iStock

Отговорът е прост - толкова често, колкото почистваме чиниите за хранене - всеки ден и дори след всяко хранене. В проучване кои са местата, които събират най-голям брой бактерии в дома ни, купите за храна на домашния любимец заемат четвърто място след гъбата, с която мием съдовете, кухненската мивка и поставката за четки за зъби. 

 

Препоръчително е купичките да се измиват и почистват веднага след като вашият домашен любимец е приключил с храненето, за да се избегне развитието на бактерии.

В случай, че купите на котката ви са оставени навън - в двор, или на балкона, ако е обезопасен и гальовният ви спътник прекарва време там - са дори още по-големи магнити за насекоми, прах или някакви други растителни отпадъци. 

Как да мием правилно котешките купи за храна и вода

Почистването на купите за храна и вода на мъркащия приятел не е нищо сложно, нито изисква време. Единственото, което трябва да направите е да ги миете с гореща вода и сапун, за предпочитане след всяко негово хранене. Това е доста важно особено за мократа храна, от която често образува остатъци в купата, чакаща развитието на бактерии. Ако нямате възможност да го правите веднага след като котката приключи с храненето си, поне можете да миете купите преди да сипете новата порция храна.

Ако имате гумена подложка, която стои под купите - не пропускайте да почиствате и нея. Все пак тя седи на пода, мъркащият приятел често се храни от нея, особено ако попадне негова храна извън купичките, така че за него може да е доста опасно, ако тя е мръсна. 

Най-добре изберете специална гъба за целта, за да не смесвате тази, която използвате за вашите съдове. И на финала - не забравяйте да измивате ръцете си след това, за да предотвратите каквото и да е замърсяване по вас. 

Препоръчително е да оставяте купите да изсъхнат или да ги избърсвате с кърпа специално предвидена за това. Не използвайте кухненската си кърпа за ръце.

Какъв вид купи за храна мога да използвам

Котки и хранаСнимка: iStock

Най-добрите купи за храна и вода са тези от неръждаема стомана, както и керамичните. Голямият минус на вторите е, че могат да се счупят, ако мъркащият приятел се заиграе и неволно ги бутне в стената. Все пак, те са достатъчно тежки, че това не се случва твърде често. 

В случай, че има пукнатина - най-добре изхвърлете купата, защото точно това е прекрасно място, на което живеят микроби. Голямо предимство на тези купички е, че поддържат храната и водата по-хладни в горещите летни дни, почистват се лесно и не на последно място - много са красиви и можете да откриете най-различни цветове и форми. 

Пластмасовите не са никак добър избор, защото абсорбират множество микроби, издържат малко, често се драскат, а драскотините са добра почва за развитието на микроби и в зависимост от пластмасата - могат да изпускат вредни вещества. 

Мога ли да мия купите на котката ми в миялната машина

 

Предполага се, че не е опасно да го правите, стига това да се случва редовно, така че купите не са опасни и не съдържат твърде много бактерии. Въпреки това, ако имате бебе, бременна сте или имате отслабена имунна система - най-добре да ги измивате отделно от вашите чинии. 

Купичките от пластмаса обаче могат да се деформират или стопят, така че най-добре да пропускате съдомиялната машина и да ги миете на ръка. 

Почистването на съдовете на нашия домашен любимец е също толкова важно колкото собствените ни. Котките са много чисти животни и никак не биха се чувствали комфортно с мръсни купи за храна и вода. Нашият апел е да поддържаме домашните ни любимци здрави и щастливи като полагаме необходимите грижи за тях!

Вижте още:

Основни принадлежности, които ви трябват преди да осиновите коте

6 основни хигиенни навика, които да спазваме, когато живеем с котка

Виж още