Трябва ли да накарате котката си да повърне у дома?

котка и лекарства Снимка: iStock

С техните фини предпочитания може да изглежда, че котките са по-малко склонни да ядат токсични вещества, отколкото кучетата. Мъркащите животни обаче са изключително любопитни и склонността им да се мият сами ги прави уязвими към облизване на потенциално опасни вещества от козината им. Ако котката ви погълне нещо токсично, може да се чудите как да накарате гальовния си приятел да повърне у дома.

В края на краищата може да изглежда най-добре да извадите опасното вещество от системата на вашата котка възможно най-скоро, нали? Експертите казват, че това не е непременно така. Въпреки че вашият ветеринарен лекар може да предизвика повръщане при котка, която е изяла нещо токсично, не трябва да се опитвате да го направите сами, освен ако не знаете изрично как да го направите или ветеринарен лекар не ви е казал как да го направите сами.

Безопасно ли е да карате котката си да повръща у дома?

котка и лекарстваСнимка: iStock

Предизвикването на повръщане при домашни любимци винаги е свързано с риск. Първо, котката може потенциално да вдиша част от съдържанието на стомаха си и да развие аспирационна пневмония, което се случва, когато чужди частици попаднат в белите дробове на котка. Все пак ползите от котка, която повръща токсин, надвишават риска от аспирационна пневмония.

Dogsandcats.bg

Какви са физическите признаци на отравяне при котките?

Най-честите признаци на отравяне включват следното.

 • Диария
 • Лигавене
 • Повръщане
 • Тежко дишане
 • Мудност
 • Гърчове

Трябва ли да посетите ветеринар, след като котката ви погълне токсично вещество?

котка и лекарстваСнимка: iStock

Не всяка котка, която влезе в контакт с нещо токсично, се нуждае от незабавна ветеринарна помощ. Например, ако вашата котка има нещо по козината си, което не е облизала, баня или избърсване може да премахне токсина, преди да навлезе в системата ѝ.

Ако котката ви погълне нещо, нивото на опасност може да зависи от няколко фактора, включително следното.

 • Типът и силата на токсина
 • Количеството токсин, което вашата котка е изяла, облизала или вдишала
 • Възрастта на вашата котка
 • Размерът на вашата котка
 • Общото здраве на вашата котка

Тъй като всеки случай е толкова различен, се свържете с професионалист, за да получите необходимия съвет. Освен предизвикване на повръщане, ветеринарният лекар може също да предложи други възможности за лечение, като активен въглен, интравенозни течности или кислородна терапия.

котка и лекарстваСнимка: iStock

Ако котката ви погълне токсично вещество, не се опитвайте да я накарате да повърне у дома. Вместо това се обадете на ветеринарния си лекар за съвет как да процедирате.

Можете също така да предотвратите потенциални пътувания до спешния ветеринарен лекар, като държите лекарствата на сигурно място и предпазвате къщата си от други потенциални токсини. По този начин вашата котка може да се наслади на пълното си царство, а вие можете да бъдете сигурни, че ще царува безопасно.

Виж още