7 вероятни причини защо котките мразят затворени врати

котка пред врата Снимка: iStock

К акто всеки собственик знае, котките имат много странности. Една от тях е омразата към затворените врати, независимо какво се крие зад тях. Понякога този вроден стремеж на гальовния приятел да влезе в затворената стая може да доведе до неистово мяукане и драскане по вратата.

Ако вашата котка има тази странност, тя не е сама. Както се оказва - котките мразят затворените врати и може да има много причини зад това.

1. Котките са териториални

котка пред вратаСнимка: iStock

С териториалния си характер котките смятат, че притежават къщата ви и всичко в нея, така че когато затворите врата, вие ги откъсвате от „тяхната територия“.

Dogsandcats.bg

2. Котките са социални

Въпреки че гальовните животни може да са самотни в дивата природа, те са социални същества. Те могат да се свържат с други котки във вашето домакинство, кучета и стопани, така че искат да бъдат част от преживяванията и дейностите, случващи се във вашия дом. Когато една врата е затворена, те може да пропускат нещо.

3. Котките нямат чувство за уединение или лично пространство

Всеки собственик на котка знае, че котките не са толкова добри в разбирането на необходимостта от лично пространство, независимо дали минават през лаптопа ви, докато работите, лежат на гърдите ви и блокират видимостта ви, или забиват задните си части в лицето ви. С това котките не разбират защо имате нужда от затворена врата и защо те не могат да влязат.

4. Котките са любопитни

котка пред вратаСнимка: iStock

Котките са любопитни - толкова много, че има цяла поговорка, посветена на това качество - „Любопитството уби котката“ (“Curiosity killed the cat“). Когато една врата е отворена, тази стая може да не е толкова интересна. Затворете я и изведнъж вашата котка ще иска веднага да я изследва!

5. Котките имат силни инстинкти за оцеляване

Без значение колко спокоен е животът на вашата котка, тя все още има вродени инстинкти за оцеляване, които помагат на вида да оцелее. Котките, които нямат хора, които се грижат за тях, като диви или бездомни котки, бързо научават, че вратите могат да бъдат източник на подслон или храна.

6. Котките харесват свободата

Много котки не се чувстват комфортно затворени в едно пространство, дори ако това пространство е цялата къща, а затворената стая е малката ви баня или тоалетна. Вашата котка може да се почувства като в капан.

7. Вие сте подсилили поведението

котка пред вратаСнимка: iStock

Възможно е вашата котка да мрази затворената врата не сама по себе си, а защото сте я научили. Ако някога сте оставяли вратата на спалнята си затворена, чули сте котката си да мяука, след което сте отворили вратата, котката ви е научила, че мяукането отваря врати и дава достъп.

Обичайно е котките да мразят затворените врати, но ако това поведение стане разрушително за рутината ви, ще се наложи да обучите котката си да започне да приема по-добре затворените врати. За целта ще ви трябва доста търпение. Не откликвайте на отзивите на вашата котка (колкото и трудно да е това). От друга страна - осигурете достатъчно забавление на мяукащия спътник, за да може да се разсейва докато вие спите или работите. Играчки, котешко дърво и всичко което обича котката ви ще ѝ помогне да разбере, че извън затворената врата е много по-забавно!

котка пред вратаСнимка: iStock

Виж още