Как да спра котката ми да си отваря вратите

котка отваря врата Снимка: iStock

М акар че това е по-често срещан проблем на собствениците на кучета, котките също могат да се научат да си отварят вратите. Ако близо до бравата има шкаф, рафт или място на което да стъпят, бъдете сигурни, че няма да им отнеме много време да разберат как да отворят вратата и да влязат в помещението, в което им е „забранено“.

Мяукащите животни никак не харесват затворените врати, особено когато техният собственик е зад тях. Те са любопитни животни и искат да знаят какво се случва в жилището, което обитават. Те чуват звуци, които идват от затворената врата, но не могат да влязат, за да проверят. От друга страна, ние не можем да ги пускаме винаги до нас, защото в този момент не желаем или нямаме възможност котката ни да остане с нас. Как можем да постъпим, така че нито котката да ни пречи, нито да я стресираме?

Да заключим вратата си

котка отваря вратаСнимка: iStock

Първото нещо, което ни идва на ум е просто да заключваме вратите, които не искаме котката ни да отваря или тези, до които тя достига. Ако работим от вкъщи, мъркащият приятел в този момент иска да си играе, ние нямаме как да му обърнем внимание и нямаме много избор, освен да затворим вратата си, макар и да не искаме.

Dogsandcats.bg

Да подпрем вратата

Не всички врати обаче могат да се заключват. Някои са повредени, на други не знаем къде е ключът или пък имат проблем със заключването, който не можем да разрешим. На пазара можем да открием много различни стопери, заключващи механизми, ленти за пода пред вратата и други. Стоперите за врати пък се срещат навсякъде, има различни видове, някои дори шарени в разнообразни форми, така че със сигурност ще харесате някой за дома ви.

Котешка вратичка

Ако проблемът ви не е толкова в това, че мъркащият приятел влиза при вас, а че трябва постоянно ставате, за да му отваряте и затваряте вратата, защото той се разхожда - котешката вратичка може да ви свърши чудесна работа. В днешно време съществуват доста модерни видове, които дори можете да програмирате да пускат котката ви само в едната посока. Даваме пример - ако заспивате вечер с котката си, но тя в някакъв момент се събужда и започва да тича напред назад из жилището ви, с помощта на вратичка тя спокойно може да излезе от спалнята, но да не може да се върне обратно. Така ще може да тича наволя в другите помещения без да ви обезпокоява повече.

Спрей с отблъскваща миризма

котка отваря вратаСнимка: iStock

Хубавото е, че в днешно време можем да открием множество помощни средства за дома, които да улеснят живота ни с домашен любимец. Спрейовете с отблъскваща миризма са точно това. Можете да откриете различни видове с приятни миризми. Те са чудесно средство за всичко, до което не искате котката ви да докосва - предмети, кабели, техника, кухненски плот и т.н. Можете да напръскате вратите и така котката ви ще свикне, че на тези места мирише неприятно и не бива да се доближава до тях!

Обучение

Можете да вложите малко време и усилия да обучите мъркащия си приятел, че в определени моменти вие стоите затворени в някакво помещение. Например през деня, ако работите у дома или пък през нощта когато спите и не желаете котката ви да играе върху вас или да спи с вас. За целта ще трябва да сте много търпеливи и постоянни. Затваряйте вратата си и не я отваряйте, дори и мъркащият приятел да мяука. След известно време, той най-вероятно ще свикне, с факта, че прекарвате голяма част от времето си на затворена врата и дори мяукането не може да ви „пречупи“, за да я отворите.

Все пак, трябва да отбележим, че за да съжителствате в хармония с домашния си любимец трябва да му обръщате внимание. Котките обичат да играят и имат нужда от комуникация. Ако нямаме възможност да влагаме време и усилия във възпитание и грижи за домашния любимец - по-добре да не се сдобиваме с такъв.

Макар че котките се славят с това, че са трудни за обучение и невъзприемчиви, това не е съвсем така. Тези животни са умни и адаптивни, просто имат нужда от необходимата доза внимание, играчки, с които да се забавляват и разбира се - любовта на собственика. Ако играете с тях, учите ги и ги награждавате с лакомство за добро поведение - бъдете сигурни, че усилията ще си заслужават!

Вижте още:

Трябва ли ми котешка вратичка

Колко време трябва да отделям на котката ми за игра

7 причини да инвестирате в котешко дърво

Виж още