Как да подкъся ноктите на котката ми

подкъсяване на котешки нокти Снимка: iStock

П одрязването на котешките нокти може да е предизвикателство както за самите животинчета, така и за собствениците им. Всички знаем колко са остри котешките нокти и какви рани могат да ни оставят. Все пак, те служат за катерене, лов на плячка и разпарчетосването ѝ, игра или маркиране на територия.

Трябва да отбележим, че не всяка котка има нужда от подрязване на ноктите. Ако вашият мъркащ домашен любимец не съсипва мебелите ви, не играе грубо с вас и почти не усещате неговите нокти – няма нужда да го подлагате на процедурата.

От друга страна – ако имате един голям палавник у дома, който отказва да се научи да използва драскалката, катери се върху вас и ви боде, може би подразването не е лоша идея.

Много е важно да започнете с тази процедура докато котето е още малко. По този начин ще изградите навик у него и всеки следващ път ще е по-лесен от предишния.

Dogsandcats.bg

Не е невъзможно да научите и възрастна котка на този ритуал, но ще е малко по-трудно и ще ви трябва търпение.

В тази статия ще ви дадем съвети как да подходите, но ако се страхувате и се чувствате несигурни – винаги можете да помолите ветеринарния си лекар да ви покаже първия път. Разбира се, може да оставяте тази грижа на него и повече от веднъж, докато постепенно се почувствате по-уверени и готови вие да се заемете с процедурата.

подкъсяване на котешки ноктиСнимка: iStock

Подготовка

Най-важното е да се снабдите със специална ножица за котешки нокти. Такава можете да откриете в зоомагазините. В никакъв случай не използвайте обикновена ножица, нокторезачка или подобни човешки уреди!

Като част от подготовката е да масажирате и да се опитате да си играете по-често с лапите на гальовния ви приятел. По този начин той би могъл да свикне да ги пипате, макар че повечето котки не обичат това.

Изрязване

Много е важно да извършите процедурата, когато домашният ви любимец е спокоен. Добър момент е когато си е похапнал сладко и се е отпуснал да спи. Подходете бавно и нежно, погалете го и се уверете, че ще ви даде да вземете някоя от лапите му. Удобната позиция за това е, когато мяукащият спътник лежи настрани или се намира в скута ви.

При ноктите на гальовните приятели има една особеност и тя е, че те могат да се прибират. За да ги накарате да се появят, вземете нежно лапичката на котката ви и стиснете леко ставата на крачето, за да се покаже нокътя.

Разгледайте го внимателно. Трябва да намерите розова, месеста част, която минава през центъра на нокътя. Това е мястото, където преминават нерви и кръвоносни съдове. Най-важното е да НЕ разрязвате тази розова част на нокътя! Ако го направите – ще предизвикате кървене и силна болка в домашния ви любимец.

подкъсяване на котешки ноктиСнимка: iStock

Трябва да срежете фино, само връхчето на нокътя без да засягате розовата му част. Затова действайте много бавно и прецизно със специална за целта ножица. В случай, че котката ви мръдне изведнъж и леко стигнете до живеца – пригответе си марля за спиране на кръвта и потърсете ветеринарния си лекар за съвет.

Важно е да не режете всички нокти наведнъж. Изрежете един или два или колкото котката ви позволява и я наградете с лакомство. След това продължете на следващия ден докато изрежете всичките.

Някои котки може да свикнат лесно с процедурата, докато на други може да са им необходими месеци, дори години, докато свикнат. Други приятели пък имат живец стигащ чак до върха на ноктите, което прави изрязването им невъзможно.

И разбира се - ако имате съмнения, че няма да можете да се справите, най-добре е да отидете при вашия ветеринарен лекар, който да извърши процедурата вместо вас.

Виж още