Видове растителни постелки за котешка тоалетна

растителна постелка за котешка тоалетна Снимка: iStock

П овечето от нас искат да намалят въглеродния си отпечатък и търсят начини да опазват околната среда. Това обхваща грижата за домашни любимци и търсенето на устойчиви продукти, които можем да използваме за нашите котки.

Класическите постелки за котешка тоалетна - силикатна и бентонитна - могат да бъдат много удобни и използвани с години от хората, но те замърсяват околната среда. А за изхърлянето им всеки ден трябва да ползваме найлонови торбички, което прави нещата още по-неблагоприятни за природата. Разбира се, имате избор да използвате котешки пясък, който е удобен за вас и най-вече - котката ви го харесва. Ако тя обича тези видове - едва ли има много какво да направите.

Все пак, ако имаме възможност да използваме котешки пясък на растителна основа, защо пък да не го направим? Най-голямото му удобство е, че можем съвсем спокойно да го изхрълим в тоалетната и да заправим за найлоновите торбички. Ако проявявате интерес - тази статия ще разгледаме различни видове пясък за котешка тоалетна на растителна основа.

Как да изберем подходящия екологичен пясък за котешка тоалетна

растителна постелка за котешка тоалетнаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Никоя постелка няма да свърши работа, ако котката ви не я харесва. Даже това ще направи нещата много по-лоши, тъй като гальовния домашен любимец ще поиска да върши работите си извън тоалетната, а вие не искате това. При избора на котешка постелка, можете да си зададете следните въпроси:

 • Мирише ли твърде силно? Макар че обикновено растителните постелки не са ароматизирани, сигурно някъде могат и да се открият такива. Помислете дали на котката ще ѝ комфортно с такъв аромат.
 • Пясъкът абсорбира ли добре урината? Слепва ли се на бучки, които да се изквърлят лесно след това?
 • Притъпява ли ли миризмата на урина и изпражнения?
 • Произвежда ли много прах?
 • Котката харесва ли го?
 • Каква е цената? Вписва ли се в бюджета?

Видове постелки за котешка тоалетна на растителна основа

Днес имаме много по-голям избор от такъв вид пясък за котешка тоалетна. Единственото, което трябва да направим преди да закупим такава е да си зададем горните въпроси и да проверим, разбира се, какви видове можем лесно да открием в България. Хубавото е, че съществуват много онлайн сайтове, от където бихме могли да поръчаме и дори да изпробваме различни видове:

 • Тофу - направена от остатъци от извара
 • Царевица - изработена от царевични зърна и растителни влакна
 • Пшеница - направена от остатъци от вторични продукти от пшеница
 • Орехови черупки
 • Бамбук 
 • Дърво - стърготини или пелети

Как да изхвърлите биоразградимата котешка тоалетна

растителна постелка за котешка тоалетнаСнимка: iStock

Тези видове отпадъци са биоразградими и могат да се компостират в градини, които не се използват за храна, тъй като винаги съществува риск от паразити, в изпражненията на котките.

Жителите на апартаменти, които нямат достъп до градина, изхвърлянето в тоалетната е най-лесния начин, по който можем да почистим котешката тоалетна. Тя няма да запуши канала ни и няма да навреди на околната среда.

Хубаво е, че имаме възможност да избираме между толкова много видове постелки за котешка тоалетна. Преди да решите да смените пясъка обаче, уверете се, че мъркащият домашен любимец ще свикне с новата си тоалетна, за да си нямате проблеми в по-късен етап. За целта - започнете бавно да смесвате двата вида постелка, докато преминете изцяло на растителната. В този период обаче, ако смесвате растителна постелка с бентонитна - имайте предвид, че не бива да изхвърляте отпадъците в тоалетната, тъй като бентонитната ще запуши тоалетната ви. Едва когато тя бъде изцяло изместена от раситителната - ще можете да се възползвате от лесното ѝ почистване.

Вижте още:

Основни видове постелки (пясък) за котешка тоалетна

Как се почиства котешка тоалетна

Виж още