Основни видове постелки (пясък) за котешка тоалетна

котешка постелка Снимка: iStock

К отешката постелка или пясък е задължителен аксесоар за тоалетната на гальовния приятел, защото това е мястото където той уринира и се изхожда, а след това заравя този „отпадък“, за да не го надушат хищници. Макар че у вас не живеят лъвове, хиени и други по-големи животни, това е инстинкт, който домашните котки имат, дори и никога да не са срещали хищник.

За неопитните стопани често е предизвикателство да се спрат на определен вид котешка постелка за тоалетната, защото на пазара се предлагат различни видове, а всички те - имат своите плюсове и минуси.

Вижте още: Как да науча котката ми да ползва друг вид котешка постелка

1. Ситен пясък - бентонит

котешка постелкаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Това е може би най-популярният вид котешка постелка и може да се открие навсякъде, а в основата му се съдържа глина и бентонит, като съставките помагат за слепването на камъчетата след като котката ви уринира. Големият плюс на този вид постелки е, че съществуват стотици марки и видове, които биха могли да се вместят в различни бюджети и предпочитания на собствениците. Този този тип постелки е много обичан и от самите котки, защото напомня на пясъка в природата, където те биха извършвали физиологичните си нужди, ако не живееха в дома ви.

Тази група котешши пясък, може да бъде неслепващ, слепващ, ароматизиран или неароматизиран

  • Слепващата постелка образува топчета, когато мъркащият ви спътник уринира, което прави по-лесно почистването за вас, защото така виждате местата, които трябва да изчистите. Този вид камъчета е подходящ за хора, които нямат проблеми да почистват тоалетната всеки ден. След като отсраните бучките урина и изпражнения с лопатка, можете да добавяте малко количество постелка.
  • Неслепващата абсорбира количеството урина, което оставя котката ви, не образува бучки, а попива миризмата и това позволява да почиствате тоалетната по-рядко, което е плюсът на този вид пясък. Единственото, което трябва да направите е да изсипете голямо количество от него и след известно време (според указанията на опаковката) да изхвърлите вече мръсната постелка и да я смените с нова.

Относно ароматите, както споменахме, тези видове могат да бъдат ароматизирани и неароматизирани:

  • Ароматизираните постелки биха били много приятни, още повече, че можете да откриете най-различни ухания, които в същото време са създадени така, че да не причиняват никаква вреда на котката ви. Все пак, трябва да отбележим, че колкото и да ни се иска да купим приятен на мирис пясък, и котешката тоалетна да мирише на свежи цветя, имайте предвид, че темпераментният домашен любимец може да не хареса миризмата.
  • Най-безопасният вариант за котешка тоалетна е неароматизираната. Това, че не ухае на хубаво, не означава, че мирише лошо. Тези постелки са създадени, така че да абсорбират миризмите идващи от това място.

Бентонитните котешки постелки имат недостатъка, които трябва да имате предвид. Това е пясък, който може да бъде доста прашен, а някои видове могат да оставят филм върху всичко, което се намира в помещението. Освен, че може да е неприятно за собствениците, особено тези с алергия към прах, някои котки могат да развият дихателни проблеми, ако вдишат твърде много глинен прах. Препоръчваме ви да използвате марка, която гарантира за по-ниското наличие на прах.

Вторият недостатък на бентонитните постелки е, че те не са екологично чисти. Това означава, че когато почиствате тоалетната, следва да поставите отпадъка в плик, който да се изхвърли в общата кофа за боклук.

2. Силикатна

котешка постелкаСнимка: iStock

Този вид постелка е може би вторият по популярност след бентонитната. Голямото предимство на тези камъчета е,че не оставят прах, което елиминира рискът от алергии за вас или домашния ви любимец. Силикатните постелки действат като абсорбират количеството урина, не миришат и издържат доста дълго време. Можете да ги откриете с различни аромати, но и без такива.

Също така, някои марки предлагат и оцветени в розово, синьо или други цветове, което можете да съчетаете с цветовете на дома. Все пак, това са само бонуси, в никакъв случай не бива да избирате оцветена и ароматизирана постелка, ако котката ви не е „съгласна“ с този избор и видимо не се чувства комфортно. Оцветените постелки не причиняват вреда на гальовните животни, защото за оцветяването се използва безвредна боя.

И не на последно място - този вид котешка постелка може да се открие на фини частици или едри гранули. Обикновено ситните видове са по-щадящи за лапите на домашния ви любимец, особено ако котето е още малко, но можете да тествате различни форми, за да видите кой е най-подходящият избор.

Недостатък на този вид котешка постелка е, че тя е по-скъпа сравнение с глинената (бентонитната), но повечето собственици потвърждават, че тя издържа повече време, така че можем да кажем, че цените им донякъде се изравняват.

3. Растителни, биоразградими постелки

котешка постелкаСнимка: iStock

Тези котешки постелки набират все по-голяма популярност, защото са щадящи към природата. Те могат да се компостират или пък да се изхвърлят в домашните тоалетни без да предизвикват проблеми в канализацията. Хубавото на тези камъчета за тоалетна е, че не образуват прах, така че биха били добър избор за чувствителни хора или домашни любимци. Можете да изберете сред различни видове, според бюджета и предпочитанията на гальовния ви приятел. Предлагат се слепващи, неслепващи и по-ситни или на гранули, а материалът от който са изработени също варира:

  • Растителни влакна
  • Дървесни влакна
  • Трева
  • Царевица
  • Соя
  • Хартия

Вероятно се досещате какъв е по-големият недостатък на този вид постелки - цената. Въпреки това, трябва да отбележим, че постелките на растителна основа и дървесни влакна не са много по-скъпи от видовете, които описахме по-горе, а в същото време се почистват по същия начин и са икономични.

котешка постелкаСнимка: iStock

Изборът на постелка за тоалетната на мъркащия ви спътник е от огромно значение. Както добре знаем тези животни са много чувствителни, често капризни и могат много бързо да намразят тоалетната си, което да доведе до големи проблеми у дома. Изберете такъв вид, който е комфортен за котката ви, но и се вписва във вашия бюджет и начин на живот. Ако ви предстои осиновяване на гальовно животинче - винаги можете да се посъветвате с ветеринарния си лекар или консултантите в зоомагазините, които със сигурност ще ви насочат към добър вариант за вас.

Вижте още:

Колко пъти на ден уринират котките

Колко пъти на ден се изхождат котките

Как да се справим с миризмата на котешката тоалетна

Виж още