Внезапна загуба на равновесие при котките: какво трябва да знаем и как да им помогнем

котка си почива Снимка: iStock

З агубата на равновесие не е болест, а по-скоро клиничен признак на различни здравословни състояния. Ако котката ви се спъне, падне, има слабост в крайниците, има затруднения със слуха или ходи в кръг, заведете я на ветеринар възможно най-скоро.

Някои котки, които внезапно загубят равновесие, се преобръщат или падат на една страна. Те също може да изпитат гадене от чувството на нестабилност. Други котки може дори да повърнат. Домашните любимци с хронична загуба на равновесие са по-малко податливи на гадене, тъй като с времето са се адаптирали към това състояние.

Ако мъркащият ви приятел проявява признаци, че губи равновесие следете за следното:

котка си почиваСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

1. Падане

Внезапната загуба на равновесие често е придружена от падане. Котките няма да се чувстват стабилни на четирите си крайника и често падат настрани.

В зависимост от основното състояние на вашата котка, падане може да настъпи и след прекъсване на кръвоснабдяването и кислорода към мозъка, което се нарича колапс.

2. Трудности в изправянето

В зависимост от основното заболяване, вашата котка може да има проблеми със стоенето права. Това е и моментът, в който ще разберете, че вашият домашен любимец губи равновесие и че нещо не е наред с него. Може също да забележите, че котката ви се навежда или пада. Затрудненото стоене може да бъде клиничен признак на няколко състояния, така че трябва да проверите състоянието на котката ви с ветеринар.

3. Спъване

Ако котката ви се спъва, докато върви, може да изглежда като пияна или замаяна. Тази нестабилна походка обикновено е вторична след неврологично състояние или състояние на вътрешното ухо. В допълнение към препъването и внезапната загуба на равновесие, котките, страдащи от неврологични разстройства, могат да проявят други клинични признаци като например ходене в кръг, неконтролирано и бързо движение на очите, вокализация и други.

4. Ходене в кръг

котка си почиваСнимка: iStock

Ходенето в кръг или въртенето (особено в една и съща посока) е клиничен признак на неврологичен проблем. Може да се появи заедно с внезапна загуба на равновесие или да бъде придружено от други клинични признаци.

5. Слабост на крайниците

Ако котката ви има слабост в крайниците, може да изглежда, че не може да стои на четири крака, да става или да ляга. Мускулната слабост може да бъде клиничен признак на анемия, калиев дефицит, вестибуларно заболяване, гръбначно заболяване, диабет или неврологично заболяване.

Мускулната слабост води до загуба на равновесие, тъй като котките не могат да стоят на краката си. Независимо от причината, довела до мускулна слабост, заведете котката си на ветеринар за правилна диагноза и незабавно лечение.

6. Непрекъснато движение на очите (нистагъм)

Нистагъмът се характеризира с неволни движения на очите. Най-честата причина за нистагъм при котки е вестибуларното заболяване. При това състояние, при което е засегнато вътрешното ухо, вашата котка ще почувства замайване и гадене и дори може да повърне.

7. Прекомерна вокализация

котка си почиваСнимка: iStock

Вокализацията обикновено възниква в резултат на страх. Вашата котка не знае какво се случва с нея, защо се чувства замаяна или защо губи равновесие. В други случаи вокализацията възниква в резултат на поведенчески проблем или като клиничен признак на неврологични разстройства или медицински състояния, които причиняват болка.

8. Затруднен слух

Когато вашата котка има проблеми със слуха, тя вече няма да идва, когато я повикате, силните звуци вече няма да я карат да реагира и т.н. Когато настъпи внезапна загуба на равновесие и затруднен слух, причината обикновено е вестибуларно заболяване. При това състояние възниква затруднение в слуха поради звънене в ушите. Освен това много котки, страдащи от вестибуларно заболяване, са глухи.

9. Гадене/повръщане

Гаденето и по-късно повръщането, заедно с внезапната загуба на равновесие при котките, обикновено се появяват поради вестибуларно заболяване. Котка, която изпитва гадене, отделя свръхслюнка и ще облизва прекомерно муцуната си.

Как да помогнем на котка, която внезапно губи равновесие

Тъй като внезапната загуба на равновесие има множество причини, повечето от които са тежки, препоръчва се незабавно да заведете котката си на ветеринар. Колкото по-рано се диагностицира причината, толкова по-добри са шансовете на вашата котка за възстановяване.

котка си почиваСнимка: iStock

Това, което може да направите, когато котката ви внезапно загуби равновесие, е да се уверите, че не е на високо място, от което може да падне и да се нарани. Не се опитвайте да давате вода и храна на вашата котка, докато не видите, че може да стои на краката си. Ако се опитате насила да ѝ дадете вода или храна, когато е замаяна, рискувате да я задавите и да влошите ситуацията.

Внезапната загуба на равновесие при котките не е медицинско състояние, а клиничен признак. Може да възникне по различни причини, някои от които са тежки. Когато вашата котка внезапно загуби равновесие, може да забележите следното: накланяне на главата настрани, падане, неконтролирано движение на очите, въртене, повръщане и прекомерно мяукане. Ако забележите тези клинични признаци, незабавно заведете котката си на ветеринар. Състояния като диабет, анемия или рак могат да изложат живота на вашата котка на опасност. Колкото по-рано се диагностицира причината, която води до внезапна загуба на равновесие, толкова по-големи са шансовете за възстановяване на гальовния приятел.

котка си почиваСнимка: iStock

Виж още