Защо котката ми ходи в кръг

котка у дома Снимка: iStock

А ко вашата котка изглежда объркана или дезориентирана или ходи в кръг, всичко това може да са признаци на сериозни поведенчески или медицински проблеми. Винаги търсете незабавно ветеринарен съвет, ако забележите някой от тези симптоми. Разбирането на някои от възможните причини може да бъде много полезно.

Причини котките да ходят в кръг

Някои възможни причини котката да ходи в кръг са:

 • Когато ви поздравяват
 • Когато търсят внимание
 • Когато се търкат, за да оставят миризма
 • Когато играят

Медицински и поведенчески състояния могат да накарат мяукащия домашен любимец да ходи в кръг. Обикалянето на котки в кръг е нормално поведение, но често може да е признак на основни здравословни проблеми или поведенчески разстройства.

котка у домаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Котките могат да се разхождат в кръгове около краката и стъпалата ви като поздрав, когато търсят внимание или докато се търкат, за да маркират с миризма. Котките често кръжат преди да спят или тичат в кръг, когато играят. Това са напълно нормални поведения. Ненормалното поведение на въртене в кръг ще се прояви много по-различно и могат да присъстват и други симптоми, като объркване, прекомерна вокализация, агресия или страховито поведение.

Поведенчески причини, поради които котките обикалят в кръг

Някои поведенчески причини и симптоми на въртене в кръг включват:

 • Стрес или безпокойство

Ако котката ви е стресирана, тя може да крачи и да кръжи многократно. Това може да бъде придружено от вой, мяукане или други гласове. Факторите на околната среда могат да причинят стрес. Гальовните приятели могат също да се разочароват, когато виждат птици или други животни през прозорец или ако са затворени в по-малка зона, отколкото са свикнали.

Промяната на околната среда на котката, за да се намалят стресовите фактори, ще подобри това поведение. Ако котката е разгонена, това може да е друг стресов фактор, който операцията по стерилизация ще разреши.

 • Страх

котка у домаСнимка: iStock

Котките са много чувствителни към промените в околната среда. Нови хора или животни, живеещи в дома, могат да предизвикат безпокойство и симптоми като вървене в кръг. Това може да бъде придружено от ходене до тоалетна извън нея, прекомерна грижа за козината или надраскване на стени и мебели. Подгответе котката си за всякакви значителни промени в начина на живот, за да предотвратите поведение, свързано с безпокойство, като например въртене в кръг. Обсъдете възможностите за медицинско и поведенческо лечение с вашия ветеринарен лекар.

 • Котешко компулсивно разстройство

Макар и рядко, мяукащите животни могат да страдат от компулсивни разстройства, проявяващи се като повтарящи се поведения, като например въртене в кръг. Въпреки че това е поведенчески проблем, често свързан с безпокойство, посещението при вашия ветеринарен лекар е от съществено значение, тъй като лекарствата могат да подобрят състоянието. Вашият ветеринарен лекар също ще иска да идентифицира и лекува свързаните неврологични проблеми.

 • Когнитивна дисфункция на котката

С напредването на възрастта гальовните животни могат да страдат от различни когнитивни дисфункции като например проблеми с паметта, съзнание, зрение и слух. Чести симптоми са въртене в кръг. Ако имате възрастна котка, показваща признаци на когнитивна дисфункция, обсъдете това с вашия ветеринарен лекар, тъй като медицинското лечение ще помогне. Можете също така да подкрепите котката си, като спазвате рутините и избягвате промени в местоположението на кутиите за отпадъци или местата за хранене.

котка у домаСнимка: iStock

Медицински причини, поради които котките обикалят в кръг

Котките ще кръжат, ще изглеждат объркани и дезориентирани и понякога изглеждат разстроени, когато са болни или изпитват болка. Медицински състояния, които могат да причинят тези клинични признаци, включват:

 • Ушни инфекции

Когато ушна инфекция е причината мяукащият домашен любимец да е дезориентиран и да ходи в кръг, той също така изглежда нестабилен. Потърсете придружаващи симптоми, като гадене и липса на апетит. Други признаци на ушна инфекция включват накланяне на главата, клатене на главата и секреция от ухото.

 • Идиопатичен вестибуларен синдром

Вестибуларното заболяване засяга вътрешното ухо и вестибуларния апарат на котката, което им помага да поддържат баланс и координация. На мъркащо животинче с това състояние ще му е трудно да ходи по права линия и ще има липса на координация. Въртенето в кръг е много често. Котката може да се клати, да накланя глава или да се навежда на една страна, докато се движи. Те също могат да започнат да се лигавят поради гадене. Това заболяване е по-често срещано при по-възрастните представители.

Наложително е да заведете котката си на ветеринар, ако смятате, че има идиопатичен вестибуларен синдром. Ако не се лекува, може да причини глухота.

 • Ниска кръвна захар

Ако вашата кръжаща котка изглежда объркана, трепери, има гърчове или колабира, тя може да страда от хипогликемия, състояние, при което нивата на кръвната захар падат рязко. Това обикновено се дължи на предозиране на инсулин при котки, лекувани за диабет. Други симптоми включват треперене, бледи венци и тревожност.

Незабавно се обадете на вашия ветеринарен лекар, за да прегледа домашния любимец.

 • Травма на главата

Котка, която върви в кръг, може да страда от нараняване на главата, получено от удар от кола или от друго травматично нараняване. Травматичното мозъчно увреждане първоначално включва първично нараняване, като фрактура на черепа и натъртване на мозъка. Вторичното увреждане настъпва за минути или дори дни, тъй като мозъкът се уврежда от подуване или кървене. Бързото внимание е от решаващо значение за минимизиране на щетите и увеличаване на шанса на вашата котка за възстановяване.

котка у домаСнимка: iStock

Наблюдавайте гальовния приятел и за други признаци на травма на главата, като кървене от ушите или носа, летаргия, необичайно движение на очите, необичайно накланяне на главата или разлика в размера на зеницата. Докладвайте вашите наблюдения на вашия ветеринарен лекар.

 • Мозъчен тумор

Ако котка се върти в кръг, крачи или изглежда дезориентирана, тя може да има мозъчен тумор. Други симптоми, често срещани при мозъчните тумори, включват загуба на зрение, блъскане в предмети, болка при докосване на врата, свръхчувствителност към допир, натискане на главата и гърчове. Ако мъркащият домашен любимец има някой от тези симптоми, заведете я на ветеринар възможно най-скоро.

Въртенето в кръг може да бъде нормално котешко поведение. Въпреки това, ако имате котка, която се прави това по необичаен начин и със сигурност не играе или не ви се радва - проверете с ветеринар, тъй като може да е симптом на нещо по-сериозно.

Виж още