Възможно ли е да дисциплинираме котка

котка у дома Снимка: iStock

В сяка котка се държи лошо в даден момент. Често това се дължи на факта, че гальовният приятел не разбира какво се очаква от него. Например котката вероятно няма да знае, че не трябва да драска по дивана ви, докато не го направи и не бъде смъмрена за това.

В тази статия ще разгледаме някои от най-ефективните начини за промяна на поведението на котката ви и за предотвратяване на нежелани прояви, като маркиране или драскане. Често само дисциплинирането на котката ви не е достатъчно, за да промените поведението ѝ. Трябва да им покажете какво трябва да правят в допълнение към това, което не трябва да правят. Макар че думите „котка“ и „дисциплина“ звучат несъвместимо, всъщност гальовните животни са склонни на възпитание, просто трябва да използваме правилните методи.

Трябва ли да наказвате котките?

котка у домаСнимка: iStock

Това е неефективен метод на обучение по много причини. Котките не винаги разбират защо са наказани. Вместо това те често ще си мислят, че просто сте агресивни. Това е особено вярно, защото повечето неща, за които котките обикновено се наказват, са напълно естествени за тях. Това би било все едно някой да ви накаже за това, че сте се нахранили.

Dogsandcats.bg

В зависимост от вида на използваното наказание, то може да доведе и до страх, тревожност и избягване на собственика. Вашата котка може да се чувства застрашена и да стане агресивна, дори дълго след като епизодът с наказанието е отминал.

Често наказанието не се занимава пряко и с основната причина за поведението, така че вероятно няма да спре котката ви да го прави. Например, ако котката ви драска килима, това може да се дължи на факта, че тя няма достатъчно подходящи места за драскане.  В този случай наказанието няма да предотврати проблема. Вместо това то вероятно само ще накара котката ви да се страхува от вас, а със сигурност не искате това.

Превенцията е по-добра от дисциплината

котка у домаСнимка: iStock

В почти всички случаи превенцията е по-добра от наказанието. Ако можете да създадете такава среда, че котката ви да не може да се държи лошо, ще бъде много по-добре, отколкото да прибягвате до наказание.

Като цяло, ако успеете да разберете защо котката ви се държи лошо, можете да предотвратите възникването на проблема. Това може да означава например да се уверите, че котето ви получава достатъчно движение, така че да не изпитва нужда да тича из къщата в малките часове на сутринта.

По същия начин, ако котката ви маркира територия с урина, има куп причини, които могат да стоят зад това нежелано поведение. Вашата котка може да има инфекция на пикочните пътища, една от най-честите причини за внезапно неправилно маркиране. Или пък котката ви може да е стресирана поради промяна в графика или нов домашен любимец в къщата.

Така или иначе, в тези ситуации поведението вероятно няма да се промени, стига да не се е променило основното поведение.

Кога дисциплината е полезна?

В същото време има някои ситуации, в които дисциплината може да бъде полезна. Например, ако сте добавили допълнителни котешки тоалетни, но котаракът ви все още ходи на неподходящи места, може да се наложи да го „разубедите“ от това поведение.

Дисциплината обаче е полезна само когато се използва заедно с други методи за промяна на поведението.

Освен това някои видове дисциплиниране почти никога не са полезни. Физическото порицание е отличен пример за това. Удрянето на котката може да доведе до агресия и страх - две неща, които не се ценят при никакви обстоятелства. Освен това може да накара котката ви да развие плахост към ръцете и да се страхува от вас. В крайна сметка тя може да се крие по-често и да се нахвърля, когато някой се опита да я измъкне.

котка у домаСнимка: iStock

Порицанията също може да не спрат котката да извършва това поведение. Вместо това котката може да се измъква и да го прави винаги, когато не сте наблизо. Като цяло този вид дисциплиниране не е полезен.

От съществено значение е да използвате правилния вид дисциплина в правилния момент. В противен случай вероятно няма да постигнете много или, което е още по-лошо, котката ви може да се уплаши, което да доведе до още по-лошо поведение.

1. Използвайте гласа си

Трябва да обучите котката си на командата „Остави!“ или „Не!“. Въпреки че някои котки са по-лесниза обучение от други, всички те могат да бъдат обучени поне на основни команди. По-специално командата „Не!“ е полезна, тъй като можете да я казвате винаги, когато не искате котката ви да прави нещо. Тя може да се използва за различни ситуации, което е една от причините, поради които горещо препоръчваме да я научите.

Всеки път, когато забележите, че котката ви извършва неподходящо поведение, трябва да подадете командата. За предпочитане е да насочите котката си към подходящата зона. Например, заведете котката си до мястото за драскане или ѝ дайте играчка, в зависимост какво е нередното действие, което тя извършва.

2. Пляскайте с ръце

Често всичко, което може да се наложи да напгравите, е да стреснете котарака си, за да му попречите да извърши поведението отново. Ако успеете да хванете котката си първия път и да ѝ пляснете, тя вероятно няма да го направи отново. Това обаче действа само първия път. Ако котката ви вече е развила навика, това вероятно няма да е достатъчно, за да го спре. Вместо това котката ще избява да го прави, докато вие сте в стаята.

котка у домаСнимка: iStock

Това често е един от най-малко полезните варианти, тъй като може да се използва само за първи път. Въпреки това той може да бъде полезен в началото, когато сте осиновили котето си съвсем наскоро - преди да са започнали да се формират всички навици.

Това често е една от най-малко полезните опции, тъй като може да се използва само за първи път. Въпреки това тя може да бъде полезна в началото, когато съвсем наскоро сте осиновили котето си - преди да са започнали да се формират всички навици.

Обикновено този метод не изисква повече от един или два пъти. Ако котката ви продължава да го прави, вероятно ще трябва да преминете отвъд този метод и да опитате друг.

3. Пренасочете енергията на котката си

Ако котката ви влиза в шкафове и тича наоколо, проблемът вероятно е в нуждата ѝ от движение. Поиграйте си с вашата котка или ѝ осигурете повече играчки, с които може да си играе сама. Това невинаги означава, че можете да купите още няколко топки и да ги пуснете да си играят. Вместо това трябва да закупите разнообразни играчки.

Може да помислите и за закупуване на котешко дърво. С няколко играчки на него, дървото за котки може да насърчи котарака ви да се катери, което може да изразходва много енергия. Много котета предпочитат да се катерят по котешко дърво, а не да тичат по плотовете ви. Както при повечето неща, въвеждането на подходящо място за котешкото поведение може да го премахне сравнително бързо.

4. Награждавайте котето си за добро поведение

Ако котките ви драскат на своите драскалки или използват тоалетната, възнаградете ги с обич или с лакомство. Наградите са много по-ефективни от наказанията. Поради тази причина силно препоръчваме да използвате награди заедно с всички други методи. Често наградите не са достатъчни сами по себе си.

Въпреки това те са от съществено значение, за да се гарантира, че котката ви ще започне да драска на подходящото място. Не искате котаракът ви да премине от драскане на дивана към драскане на килима. Искате мъркащият приятел да започне да извършва поведението си на подходящото място, което може да стане най-ефективно чрез награди.

5. Водете котката си на ветеринар

котка у домаСнимка: iStock

Ако поведението на котката ви се промени внезапно, обикновено е добра идея да я заведете на ветеринар. Много здравословни състояния могат да повлияят на поведението на вашата котка. Например инфекциите на пикочните пътища са една от най-големите причини за неправилно уриниране. Болката може да предизвика всякакви странни прояви на поведение.

Често котките умеят много добре да прикриват заболяванията си, така че единствената следа за здравословното им състояние може да бъде поведението им. Дори да нямат други симптоми, все още има вероятност да са болни. Най-добре е да посетите ветеринарния лекар за всеки случай. Това е особено вярно, ако сте опитали други решения, които не са били успешни.

Чести грешки при дисциплинирането на котките, които собствениците допускат

  • Не се опитвайте да дресирате котката си като куче

Кучетата и котките не са еднакви. Често грешката на много собственици е, че очакват от котка да се държи като куче. Това мислене генерално е увенчано на провал. Обучението на котка е възможно. то просто е различно от обучението на куче. Имайте това предвид.

  • Не крещете

Викането често ще изплаши котката ви. Проблемът е, че тя ще свързва това чувство на уплаха с вас, а не непременно с поведението, което е изпълнявала. Понякога викането дори няма да уплаши котката, но в същото време домашният любимец няма да разбере защо гласът ви е повишен. Това е стратегия, която вероятно няма да проработи.

  • Не търкайте носа на котката в урината при инцидент

Това е често срещана техника за обучение както при котките, така и при кучетата. Тя обаче не съобщава нищо полезно на котката ви. Ако има нещо друго, то просто ще разстрои вашата котка или дори може да затвърди поведението, че даден район е подходящо място за използване на тоалетната. Вместо това трябва да потърсите причините за неподходящото поведение на вашия котарак. Често то може да се дължи на здравословен проблем, който няма да бъде отстранен с никакви дисциплиниращи мерки.

  • Не пръскайте с вода

Котките не обичат водата. Затова много хора използват бутилки със спрей като метод за дисциплиниране. Въпреки това вероятността котаракът ви да асоциира спрей бутилката с неблагоприятното действие е малка. Вместо това те вероятно ще свържат мокрото усещане, което не им харесва, със самата бутилка със спрей или с вас. Вероятно няма да го асоциират с лошото поведение, което означава, че лошото поведение няма да спре.

Можем да обобщим като завършим с това, че котките се възпитават най-добре, когато използваме позитивни методи на обучение. Награждаването с лакомство, играчка или милувки от ваша страна са сред най-добрите методи. В никакъв случай не проявявайте агресия към гальовния приятел, защото това само ще направи нещата по-лоши и дори може да засили поведението на котката. Осигурете на гальовния приятел у дома всичко необходимо, за да задоволява инстинктите си - драскалки, достатъчно играчки, брой тоалетни, пространство и разбира се - любов и внимание. С привилните методи котка може да се обучи да определено поведение.

Виж още