Възможно ли е кочата билка да причини диария на котките?

котка и коча билка Снимка: iStock

Nepeta cataria, известна още като коча билка или котешка мента, е многогодишен фаворит на котките. Въпреки че не всички мяукащи животни се наслаждават на ѝ подушването, повечето го правят. Тази любима на повечето котки билка има няколко различни ефекта. Тя успокоява някои котки и стимулира други да станат малко по-диви.

Дори намалява болката и тревожността при някои котки. Но кочата билка всъщност може да навреди на гальовните приятели, ако се прекалява с нея. И ако се консумира в достатъчни количества, това често толкова любимо растение може да причини диария и гадене при котките.

Какво е коча билка?

котка и коча билкаСнимка: iStock

Това е билка, която е част от семейството на ментата. Докато котешката билка сега най-често се смята за котешки стимулант, растението се използва от векове за справяне с човешки заболявания като кашлица, астма и безпокойство. Съдържа антиоксиданти като розмаринова, кумарова и кафеена киселини, които предпазват от токсини от околната среда.

Dogsandcats.bg

Котешката билка съдържа непеталактон, веществото, което е отговорно за този ефект на вашата котка. Той достига до котешкия мозък чрез вомероназалната жлеза, орган, разположен в небцето на вашата котка, отговорен за предаването на аромати и миризми към мозъка на вашата котка.

Докато мяукащият приятел може да се наслаждава на хапането на прясна котешка билка или да ближе изсушени люспи от котешка билка от добре напълнени котешки играчки, яденето на растението най-често може да доведе до някои стомашни проблеми.

Какви са признаците на отравяне с коча билка?

котка и коча билкаСнимка: iStock

Котките, които поглъщат твърде много котешка билка, могат да се окажат със стомашно разстройство. Много повръщат или имат разхлабени черва. Други може да имат проблеми с ходенето или да изглеждат сякаш трудно пазят равновесие. Докато резултатите от твърде много котешка билка могат да бъдат неприятни за котките, прекаляването е малко вероятно да бъде фатално.

Ако котката ви поради някаква причина получи твърде много от любимата си билка, дръжте я сигурно място, далеч от столове, стълби и високи котешки дървета, докато се възстанови и стабилно стъпи на краката си.

Кочата билка е силно растение, което около 70% от котките обичат. Честно казано, няма нищо по-очарователно от котка, която се наслаждава на добра котешка билка, търкаляйки се по пода след тичане след въображаеми същества.

котка и коча билкаСнимка: iStock

Твърде много котешка билка може да разстрои корема на вашия котешки спътник, но повечето котки са доста добри в саморегулирането на употребата си и естествено ще се отдръпнат и ще подремнат, преди нещата да отидат твърде далеч. Интензивната употреба не води до много повече от намаляване на ефикасността на билката.

Вижте още:

Защо котките ядат трева

Любопитни факти за котешката мента

Какво количество коча билка можем да даваме на котките

Виж още