Какво количество коча билка можем да даваме на котките

котка котешка мента Снимка: iStock

А ко искате да пробвате дали гальовният домашен любимец ще реагира на коча билка, за да го примамите да пробва новата си драскалка или някоя играчка, вероятно не сте сигурни колко количество е безопасно да поръсите върху котешкия аксесоар.

Всъщност, няма горна граница за това колко котешка мента може да дадете на котката си да подуши. Прекалените количества обаче никога не са препоръчителни и, ако поръсите повече това не означава, че ще постигнете по-добри резултати. Дори обратното - ако прекалите може да докарате стомашно-чревни проблеми на домашния любимец като повръщане и диария. В настоящата статия ще разгледаме по-подробно какви са безопасните количества от растението, което може да дадете на мяукащия спътник.

Как действа кочата билка

котка котешка ментаСнимка: iStock

Наричана още котешка мента, тя съдържа много масла. Всички те имат различни ефекти, но това което е важно за котките се нарича непеталактон и причинява ефектите, които сме свикнали да виждаме при гальовните животни. Той се свързва с рецепторите на котката в носа ѝ, стимулира нервната ѝ система и изпраща информацията до мозъка на мяукащия приятел.

Dogsandcats.bg

Без да навлизаме в сложните процеси, които се случват в мозъка на домашния любимец, можем да кажем, че маслото работи като феромонМозъчните центрове за удоволствие на вашата котка се стимулират и котката проявява поведението, което обикновено свързваме с коча билка - търкаляне по пода, мяукане и поведение, което прилича на разгонена котка. 

Можем ли да прекалим с количеството коча билка, което даваме на котката

котка котешка ментаСнимка: iStock

Растението може да причини проблеми, ако дадете на котката си твърде много. Това обаче е рядко, освен ако не изсипете цяло пакетче или не добавите такова към храната. 

Обикновено ефектите от коча билка продължават само около 10 минути, след което котката ви става „имунизирана“ срещу ефектите за около 30 минути.

Следователно осигуряването на вашата котка с твърде много котешка билка е предизвикателство, тъй като те ще спрат да реагират на нея след няколко минути.

Ако давате на котката си от билката за първи път, имайте предвид, че тя може да се опита да си хапне от нея, ако е любопитна. Не би трябвало това да представлява опасност за нея, но може да се появят стомашно-чревни проблеми като повръщане или диария. Затова най-добре се подсигурете, като посипете малко количество, след което да наблюдавате реакцията на гальовния приятел. 

котка котешка ментаСнимка: iStock

Мога ли да давам на котката си коча билка всеки ден

Да, може да давате на гальовния спътник котешка мента всеки ден. Въпреки това - не се препоръчва, тъй като ефектите от нея могат да изчезнат бързо, защото животинчето ще привикне към нея. Макар че това растение служи като чудесен начин да обучите гальовния спътник да използва котешкото си дърво, драскалка или легло, все пак не бива да прекалявате. Прибягвайте до нея най-много няколко пъти в седмицата. 

Виж още