Възможно ли е котка да съжителства с чинчила

чинчила Снимка: iStock

Ч инчилата е гризач с дълга козина. Въпреки че е екзотичен домашен любимец, той е популярен спътник в много домове. Чудите ли се дали котките и чинчилите биха могли да си съжителстват?

Едва ли ще се изненадате, че котките не са най-добрият спътник на чинчилите, поради простата причина, че може да ги възприемат като играчка и дори плячка. Междувременно чинчилите гледат на котките като на големи, страшни животни и се чувстват тревожни около тях. Те трябва да се държат отделно през цялото време и да взаимодействат само с надзор.

Котките и чинчилите не могат да играят заедно, тъй като това би довело само до нараняване или смърт на чинчилата. Правилното запознаване на двете животни е важно, ако живеят в един дом, тъй като това ще гарантира, че котката няма да изплаши чинчилата.

Опасности за чинчилата от съжителството с котка

чинчилаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Котката не е добра компания за чинчилата. Дори наличието на котка в една и съща стая може да остави чинчилата стресирана и тревожна. В този случай тя може да откаже да яде или да пие вода, което да я разболее.

Поради значителната разлика в размерите на котка и чинчила, котката вероятно ще възприема чинчилата като играчка. Котката, която гони чинчилата наоколо, вероятно ще доведе до нараняване.

Ако котката не гледа на чинчилата като на играчка, тя ще приеме, че е плячка. Чинчилите са вид гризачи, които са естествена плячка на котките. По същия начин те са малки животни и е известно, че котките ловят много същества, които са по-малки от самите тях.

Могат ли котките да живеят с чинчили?

чинчилаСнимка: iStock

Котките и чинчилите могат да живеят в една къща заедно. Въпреки това се препоръчва винаги да ги държите отделно и да им позволявате да си взаимодействат (ако изобщо) само под ваш строг надзор.

Още по-добре е да държите чинчилата настрана през цялото време и да не я оставяте да се доближава до котката. Котките имат остри рефлекси и могат да нападнат и дори да убият чинчилата, преди да може да се намесите.

Разбира се, в интернет може да откриете сладки снимки на котки, които се разбират добре с чинчили, но ви съветваме да не разчитате на това.

чинчилаСнимка: iStock

Виж още