Възможно ли е котка и хамстер да живеят заедно

котка и хамстер Снимка: iStock

К отките и кучетата са една от класическите комбинации от домашни любимци, които споделят дом заедно с хората си. Но какво да кажем за котките и хамстерите?

Хамстерите са вид гризач, който е доста обичан от хората и често срещан домашен любимец. Гризачите обаче са основна плячка за котките. Въпреки че много от нас таят фантазии за всички наши домашни любимци, живеещи щастливо в хармония, вашата котка вероятно ще види вашия хамстер през очи, изпълнени с инстинкт, а не с обич. Дали този инстинкт е да навреди на хамстера или просто да си играе с него зависи от самата котка. При всички положения, ако искате да запазите хамстера си в безопасност ще трябва да се постараете и да положите допълнителни грижи и усилия:

1. Осигурете безопасно място за вашия хамстер

Винаги е важно вашият хамстер да има безопасен дом (те са експерти в бягството), но е особено важно, ако в дома има котка или куче. Проучете най-сигурното местообитание, което можете да си позволите, и го дръжте на място в дома си, което е недостъпно за другите ви домашни любимци. Уверете се, че местообитанието има много места за скриване на вашия хамстер и за предпочитане е покрито от двете страни, така че вашият малък приятел да се чувства сигурен.

котка и хамстерСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

2. Наблюдавайте котката си

Оставете вашата котка да подуши района около мястото, където се помещава хамстера, докато вие сте там, за да наблюдавате. Използвайте весел и позитивен глас, за да „запознаете“ котката си с хамстера, докато е още в клетката. Обърнете внимание дали вашата котка изглежда отбранителна и агресивна или спокойна и любопитна. Езикът на тялото им може да покаже дали вашата котка е водена от силен хищнически инстинкт или просто е любопитна за новопристигналия. Внимателното наблюдение на котката ви, докато е около клетката за хамстери, може да ви даде представа как ще се приспособят към новия си съквартирант.

В никакъв случай не пускайте хамстера навън около котката си, тъй като тя може да се нахвърли за секунда! Докато не проучите внимателно поведението на гальовния приятел дръжте хамстера в клетката си.

3. Опитайте се да изградите връзка

Ако вашата котка изглежда няма силен хищнически инстинкт към вашия хамстер, можете да опитате да държите хамстера здраво в ръката си и да оставите котката ви да го подуши - винаги докато говорите с котката си със спокоен и приятелски тон. Някои мъркащи приятели са любопитни, но малко мързеливи. Те може да гледат на хамстера като на нещо забавно за гледане, но иначе нямат интерес да му нараняват.

Въпреки това, никога не оставяйте котката си сама с хамстера, докато е извън клетката, дори ако се чувствате уверени, че мъркащият приятел няма да го нарани. Не си струва риска да причините травма, нараняване или смърт на вашия хамстер.

котка и хамстерСнимка: iStock

Много от нас харесват идеята за различни видове домашни любимци, които съжителстват в хармония под нашите грижи. Съжителството на хамстер и котка не е невъзможно, но изисква допълнителни усилия от страна на собственика на домашния любимец, за да поддържа и двете животни щастливи и хамстера да бъде физически и психически защитен от вниманието на котка. Най-добре да държите клетката на хамстера в помещение, което котката ви не достъпва. Въпрреки това, ако с времето гальовният ви приятел не проявява особен интерес към това да се нахрани с хамстера може да си позволите да ги държите в общи помещения. Въпреки това препоръчваме да не ги оставяте сами.

Вижте още:

Можем ли да научим кучето си да харесва котки

10 породи котки, които се разбират с кучета

Мит ли е, че котките не харесват кучетата

Виж още