10 породи котки, които се разбират с кучета

куче и коте заедно Снимка: iStock

А ко вече имате куче, но бихте искали да разширите вашето семейство с котка, със сигурност имате известни притеснения. Факт е, че някои мъркащи животни и кучета не се разбират, но това по никакъв начин не означава, че безпроблемното съжителство между двете животни е мираж.

Има много голям брой породи котки (дори не е задължително да са породисти), които имат добри характери и биха могли да се научат да делят дома си с четириног приятел.

Най-лесният вариант е да приютите малко коте, тъй като така то ще свикне от малко да живее с куче. Изборът на една от тези 10 породи котки може да ви даде добър шанс да създадете щастливо семейство, където мъркащият домашен любиец и кучето са най-добри приятели и спят сладко или играят буйно всеки ден.

1. Бирманска котка

Тази красива котка идва от Бирма (сега Мианмар), където е била почетен обитател на тамошните храмове. Легендата разказва, че техните отличителни палта и ярко сини очи са им били дарени от богиня. Това може да е мит, но дружелюбното и игриво отношение на тези мяукащи животни ги прави перфектен избор на котка за дом с куче. Те са тихи, но обичат да участват в ежедневието. Техният любознателен характер означава, че може дори да се насладят на възможността да се разходят заедно с кучето ви!

Dogsandcats.bg

2. Абисинска котка

куче и коте заедноСнимка: iStock

Абисинската котка има прекрасен характер, а в същото време е доста игрив и активен мъркащ приятел. Тези котки обичат да живеят пълноценно и често могат да бъдат намерени да изследват най-високите места на домовете си. Те са чудесно допълнение към къща с куче, тъй като винаги ще бъдат готови за игра и ще се радват да научат трикове заедно със своите кучешки приятели, защото са много умни.

3. Американска късокосместа

Тези котки са ценени в миналото като много добри приятели на човека и спасители на зърнените култури от нашествие на мишки. Тези животинчета са адаптивни и спокойни, макар че ще се наслаждават на игра с най-голямо удоволствие. Все пак, типично за всички котки, те със сигурност се радват на дългите часове сън. Те са общителни както с хората, така и с други животни. Повечето Американски късокосмести се разбират добре с кучета.

4. Норвежка горска котка

Норвежката горска котка е създадена, за да оцелее в мразовитите условия на норвежката зима, но в наши дни те са също толкова щастливи да попиват удобствата на топъл дом! Тези котки може да са големи, но също така са изключително нежни и приятелски настроени със семействата си. Може да са малко предпазливи към непознати, така че вероятно ще ги откриете да се крият на най-високото място, което могат да намерят. Разбират се добре с кучета и биха се радвали да ви придружават навън от време на време.

5. Мейн Куун

Тези големи котки растат бавно и може да не достигнат пълен размер, докато не навършат 5 години. Мейн Кууните са привързани, но не са прекалено взискателни. Те се разбират добре с други домашни любимци и с удоволствие ще се забавляват да си играят с кучето ви.

6. Рагдол

Тези мъркащи приятели се разбират добре с кучета. Те са непринудени, много мили и често предпочитани домашни котки от много семейства по цял свят. Имат мек характер и със сигурност биха се разбирали чудесно с кучешки съквартиранти.

7. Сибирска котка

куче и коте заедноСнимка: iStock

Тази издръжлива порода произхожда от Сибир, където дебелата им и водоустойчива козина ги предпазва от суровото време. Тези дни Сибирските котки са по-щастливи да се мотаят в дома си, отколкото на студа. Те обичат хората и други домашни любимци, така че са чудесен избор за дом с кучета. Може дори да откриете котката и кучето си да се прекарват време и да играят заедно.

8. Британска късокосместа

Тези спокойни котки, така обичани в България, са чудесен избор за дом, където живее куче. Въпреки че обичат вниманието, те не са особено взискателни. Техният характер е мек, повечето са големи мързеливци, така че по-скоро ще правят компания на кучето ви докато спи, отколкото в приключенията.

9. Турска ангорска

куче и коте заедноСнимка: iStock

Тези красиви котки може да изглеждат достойни и елегантни, но всъщност са изключително игриви и интелигентни. Това ги прави страхотни спътници за кучета, тъй като те винаги ще се забавляват взаимно.

10. Турски ван

Турският ван е известен с любовта си към водата и често може да бъде намерен да играе с чешми или да слага лапите си във водата, до която се докопат. Тяхната отличителна козина с бяло тяло и цветна глава и опашка е моментално разпознаваема. Тези интелигентни котки се нуждаят от много взаимодействие, така че животът с куче може да бъде идеалното решение. Те дори обичат да играят с часове, така че може да искате да организирате тренировки на открито, където вашето куче и котка могат да учат и да се забавляват заедно!

Ако сте готови за котешки другар, който да прави компания на вашето куче - можете да опитате с някоя от тези породи. Разбира се, няма 100% гаранция, че само тези мъркащи приятели се разбират с четириногите, но можете да ги проучите или да се свържете с организация, която има котета за осиновяване, които живеят в приемно семейство с куче. Така със сигурност ще имате информация какво можете да очаквате от домашните си любимци.

Вижте още:

Топ 7 породи котки, които ще се разбират с децата ви

10 големи породи котки, които можете да отглеждате вкъщи

8 породи котки, които обичат водата

Виж още