Възможно ли е котката ми да надуши миризма на друга котка върху мен?

домашна котка Снимка: iStock

К отките са естествено териториални същества. Тяхното обоняние е много по-добро от много други животни, включително хората, така че те могат да надушат много повече от нас. Това включва уникални котешки миризми и феромони. Като социални същества, те разчитат на миризмата си, за да общуват помежду си и да научат повече за околната среда.

Котките могат да надушат, когато стопаните им са влезли в контакт с други котки. Те също могат да долавят миризмите на други животни.

Териториалните или слабо социализирани котки ще станат агресивни и могат да съскат, хапят и драскат стопаните си, ако усетят непозната котешка миризма. Все пак, хубавото е, че не всички котки реагират на миризмите на други котки. Добре социализираните гальовни животни или котки със спокоен характер е по-вероятно да ги игнорират. Помага да измиете ръцете си и да премахнете дрехите, които са влезли в контакт с друга котка, но феромоните вероятно ще се задържат известно време.

Dogsandcats.bg

Защо котките душат стопаните си?

домашна коткаСнимка: iStock

Според VCA Hospitals котките имат мощни рецептори за обоняние, които са 14 пъти по-чувствителни от нашите. Носът на котката има между 45 до 80 милиона рецептора за мирис, но този брой може да достигне и 200 милиона.

Те също имат специален орган, наречен вомероназален орган, който им позволява да откриват неоткриваеми химически вещества без мирис. Органът се намира в носната кухина зад горните резци и работи като вторична обонятелна система, като използва нерви, които водят директно до мозъка.

Когато котка души внимателно и изследва средата, тя ще направи гримаса, тъй като в този момент се опитва да извлече максимално много информация от подушването. Благодарение на тези усъвършенствани обонятелни способности, котките усещат повече, отколкото собствениците осъзнават. Ето защо ще откриете, че вашата котка ви души навсякъде, дори и да ви познава прекрасно.

Котките миришат стопаните си по следните причини:

  • Радват се да ви видят
  • Търся награда
  • Изследват къде сте били
  • Любопитни са на какво миришете

Колко дълго издържа миризмата на котка?

домашна коткаСнимка: iStock

Котките могат да уловят миризмата от друга котка за приблизително 18 месеца. Въпреки че е малко вероятно ароматът на котка да остане върху човешката кожа толкова дълго поради редовното миене, той може да остане върху непрани дрехи или тапицерия дори за по-дълго.

Хората може да си помислят, че една струя освежител за въздух е достатъчна, за да премахне миризмата на друга котка от околната среда, но вашият домашен любимец все пак ще може да го помирише. Ако вашата котка е териториална, това може да причини голям стрес.

Могат ли котките да надушат други котки върху вас?

Котките могат да усетят, когато стопаните им са били около други котки. Мъркащите животни имат феромони в слюнката, изпражненията и урината. Въпреки че не можете да подушите уникалния аромат на котка, мъркащите животни могат да го направят. Това означава, че ако сте галили непозната котка, вашата ще разбере и „ще ви хване“.

Някои мъркащи приятели могат да не проявят кой знае колко интерес към това, че миришете на друга котка, но не всички са така. Непознатите котешки миризми карат котките да си мислят, че не ви разпознават. Те също могат да се почувстват застрашени от присъствието на друго животно (макар че няма такова в дома ви), да се стресират, да се оттеглят и да станат предпазливи към вас.

домашна коткаСнимка: iStock

Невъзможно е да се предвиди как една котка ще реагира на миризмата на друга котка, докато не го изпитате сами. Нормално е котките да се разстройват, но не трябва да насърчавате агресивното поведение. Измийте ръцете си, сменете дрехите си и дайте време на мъркащият ви спътник да ви „прости“. Лакомствата, игрите и милите думи също ще могат да помогнат.

Виж още