Възможно ли е котките да преяждат от стрес?

котка се храни Снимка: iStock

Х ората често прибягваме до хранене, когато сме под стрес. Със сигурност можем да се успокоим с някои храни - като сладолед късно вечерта или някоя друга храна, която обикновено избягваме.

Интересно е дали мъркащите животни също да се хранят под стрес като нас?

Трудно е да се даде отговор на този въпрос, тъй като мяукащите животни обичат да прекаляват с храната. Затова е трудно да кажем дали са склонни да преяждат когато са тъжни или нещастни. Също така мъркащите приятели едва ли разпознават концепцията на храненето поради стрес или поне не по същия начин, по който това се случва при нас, хората.

котка се храниСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Котките и вкусното похапване

Хората понякога преяждат или прекаляват с храната като механизъм за справяне с ежедневния стрес. Може да похапнете повече чипс през определени периоди на силен стрес или да се отдадете на други сладки или пакетирани храни.

Ако изглежда, че вашата котка се наяжда или прекалява с храната, това може да означава, че изпитва известен дискомфорт. Често котките могат да бъдат нещастни, което води до много поведенчески проблеми и странно поведение. Котките са склонни да ядат повече поради различни причини:

  • Скука

Преяждането не означава непременно, че котката ви е напълно нещастна. Това може да е просто поради скука. Нашите котки се нуждаят от много умствена и физическа стимулация; ако не получават правилния режим на упражнения, може да не се справят толкова добре. Затова следва да помислите за достатъчно начини за забавление за гальовния ви приятел!

  • Депресия и тревожност

Депресията и тревожността вървят ръка за ръка както за хората, така и за нашите космати спътници. Котките с депресия и тревожност са склонни да бъдат летаргични, антисоциални и невротични.

котка се храниСнимка: iStock

Тревожните котки могат да бъдат изключително нервни и понякога дори агресивни. Ако котката ви страда от тревожност или депресия е добре да поговорите с ветеринарния лекар, за да ви даде съвети.

Признаците на депресия и тревожност включват: липса на апетит, летаргия, сън, загуба на интерес към игра, лошо качество на козината, преяждане, невротично поведение, агресия и други.

Депресията може да дойде от различни източници, но понякога може да бъде пряк признак на самота. Ако вашата котка е единственото коте в дома, тя може да жадува за компания от собствения си вид.

Понякога има определени неща, които хората просто не могат да осигурят. Така че, ако мислите, че на вашата котка може да ѝ липсва компанията на други котки, може би е време да се пречупите и да посетите местния приют за нов приятел.

  • Бързо поглъщане на храната

котка се храниСнимка: iStock

Това поведение е често срещано при мъркащи животни, които са живяли навън и не са имали постоянен достъп до храна. Тъй като не знаят кога ще е следващото им хранене, те се стараят да консумират колкото се може повече. От друга страна, това поведение се наблюдава и в домове, където живеят повече котки и някои мъркащи животни не позволяват на другите да се хранят.

Ако мислите, че вашата котка се състезава за храна, може да забележите, че тя пази купата с храна и понякога дори могат да действат агресивно към други котки в дома, ако се приближат.

Ако те са единствената котка в дома, може да се наложи да измервате порциите всеки ден, за да сте сигурни, че гальовният приятел получава само определено количество храна. Можете също така да инвестирате в бавни хранилки, които карат котката ви да си поема дъх между хапките.

Някои котки са просто лакоми

Ако оставяте храна на разположение на гальовния си приятел, не е нечувано той просто да се храни, защото е лаком. Котките просто не могат да устоят на изкушението, ако храната е пред тях. Те трябва да изядат всичко. Ако имате котка, която просто обича купата с храна, може да се наложи да разпределите порциите ѝ, за да не напълнее.

Дори котката ви да яде много бързо, ако няма съпътстващи признаци, които да ви накарат да мислите, че нещо може да е по-опасно, може просто да има ненаситен апетит. Независимо от вашето мислене, винаги е най-добре да обсъдите всяко поведение с вашия ветеринарен лекар, което може да ви притеснява.

Ако той смята, че е необходимо, може да проведе допълнителни тестове, за да се увери, че нищо друго не се случва и системата на вашата котка.

котка се храниСнимка: iStock

Ако се притеснявате, че котката ви се храни от стрес, можете да стигнете до корена на проблема, като идентифицирате факторите на околната среда и други потенциални задействания, които биха могли да допринесат за това поведение. И така, накратко, котките могат да се хранят под стрес в отговор на екологични или общи здравословни събития.

Би било полезно, ако винаги обръщате внимание на всякакви здравословни проблеми с вашия ветеринарен лекар, за да може той да вземе подходящите мерки, за да осигури на вашата котка необходимите грижи.

Виж още