Възможно ли е котките да разболеят бебетата и как да намалим риска?

бебе и котка Снимка: iStock

А ко във вашия дом ще се появи една огромна радост, то може би се чудите как котешкият член на вашето семейство ще се държи с новороденото. Възможно ли е да нарани или да разболее бебето?

Котките могат да представляват множество потенциални рискове за здравето, когато имате малки деца в дома. Затова в тази статия ще поговорим за основни опасности и как да сведете до минимум риска за децата.

1. Инфекция

Котките могат да пренасят много инфекциозни заболявания, които могат да бъдат вредни за вашето бебе. Тези заболявания могат да се предадат на хората чрез одраскване или изпражнения. Например, вашето бебе може да развие инфекция, ако почистите котешката тоалетна и след това докоснете бебето или оборудването за хранене, без първо да измиете ръцете си.

2. Токсоплазмоза

Токсоплазмозата е истинска грижа за семействата, особено за бременни хора и малки деца. Тази инфекция може да причини грипоподобни симптоми като болки, подути жлези и треска. За да намалите риска от развитие на тази инфекция, дръжте котето си вътре и далеч от бездомни котки, използвайте ръкавици, когато почиствате тоалетната и не ги хранете със сурово месо.

Dogsandcats.bg

бебе и коткаСнимка: iStock

3. Токсокароза

Токсокарозата е човешко заболяване, причинено от кръглия червей Toxocara cati. Яйцата на кръглите червеи ще преминат в изпражненията на вашата котка и могат да живеят дълго време. Хората или бебетата могат да погълнат тези яйца, ако докоснат замърсена повърхност. Това се случва по-често при деца на детска площадка, но бебетата също могат да развият токсокароза.

При поглъщане яйцата преминават в червата и се излюпват в ларви. Ларвите ще навлязат в чревната стена и кръвния поток, което им позволява да пътуват до други части на тялото. Те могат да живеят месеци или дори години в хората.

4. Болест на котешко одраскване

Това е бактериална инфекция, която се разпространява, когато заразена котка оближе отворена рана на човек или го ухапе или одраска достатъчно силно, за да нарани кожата. Инфекцията може да причини треска, главоболие, изтощение и подути лимфни възли. Болестта се причинява от бактерия, известна като Bartonella henselae, и приблизително 40% от котките я носят в някакъв момент от живота си. Въпреки това повечето котки, заразени с бактерията, не показват признаци.

5. Паразитни инфекции

Бълхите са едни от най-често срещаните външни паразити по котките. Техните ухапвания могат да причинят сърбеж и възпаление както при хора, така и при котки.

Краста, инфекция от краста, понякога се среща по кожата на котката. Те могат да бъдат предадени от вашето коте на вас или вашето бебе, където ще се впият в кожата, причинявайки сърбеж и лезии.

6. Гъбични инфекции

бебе и коткаСнимка: iStock

Трихофития е често срещана кожна инфекция, която лесно се разпознава по червения пръстеновиден обрив, който произвежда. Причинява се от директен контакт с групата гъби, известни като дерматофити. Котките с трихофития вероятно ще трябва да бъдат лекувани с локална и перорална терапия.

За съжаление трихофития може лесно да се предаде на хората, но децата са особено уязвими. Ето защо е важно да носите ръкавици, когато боравите със заразената котка и старателно да измивате ръцете си след всяка грижа, свързана с котката.

7. Вирусни инфекции

Бесът е най-известната вирусна инфекция, разпространявана чрез ухапване от заразено животно. Въпреки че повечето вируси заразяват само естествените видове гостоприемници, бесът е изключение.

Котките са особено податливи на това заболяване, атакуващо централната нервна система. Това състояние почти винаги е фатално. За щастие бесът е много рядък, а в България вероятно вече не съществува. Все пак, е по-добре да се застраховате и да поставяте такава ваксина на мъркащия си спътник, дори и да не излиза навън. Превенцията винаги е най-доброто, което може да направите.

8. Задушаване

Никога не трябва да давате на вашето коте достъп до стаята със спящото ви бебе вътре. Никога не знаете кога вашето добронамерено мъркащо животинче може да почувства необходимост да се сгуши с този топъл малък човек. Това може да попречи на дишането на вашето бебе и дори да го задуши.

Не позволявайте на котката ви да спи върху нещо, което принадлежи на вашето бебе, включително креватчето, люлката или кошарата. Колкото по-рано можете да поставите тези граници, толкова по-добре.

 9. Алергии

До 20% от възрастните са алергични към котки, а до 40% от децата с астма могат да развият симптоми на алергия, когато са изложени на котки.

За съжаление, всички котки, дори без косми, произвеждат алергени. Когато се мият, протеините в слюнката им се отлагат върху кожата и козината им, които могат лесно да се разпространят навсякъде, където вашето коте се скита.

10. Ухапвания и драскотини

бебе и коткаСнимка: iStock

Котешки ухапвания и драскотини могат да причинят инфекции, ако вашето коте има бактерията Bartonella henselae. Но дори ако вашето коте няма инфекция, ухапванията и драскотините пак могат да бъдат вредни за вашето бебе, защото болят. Между 50% и 80% от ухапванията от котки върху хора са достатъчно сериозни, за да се потърси медицинска помощ.

Ако вашият домашен любимец одраска или ухапе бебето ви, измийте раната под топла течаща вода, дори ако кожата не се е наранила по време на атаката. Котките имат много бактерии в устата си, които не искате да се прехвърлят на вашето бебе. Например, Pasteurella multocida се намира в устата на до 90% от котките. Ухапвания от котки, заразени с този микроорганизъм, могат да развият подуване, зачервяване и болка в рамките на първите 24 до 48 часа. Те често трябва да бъдат лекувани с антибиотици, за да се предотвратят по-сериозни усложнения.

11. Отравяне със салмонела

Отравянето със салмонела или салмонелозата причинява симптоми като треска, диария и болки в стомаха. Това най-често се заразява от консумация на храна, замърсена с бактерията Salmonella, но е възможно да получите болестта от заразени котки.

Как да запазите бебето в безопасност около вашата котка

Не е необходимо да прибирате котката си само защото носите у дома новородено. Нека да разгледаме какво можете да направите, за да сте сигурни, че преходът към дома е хармоничен и безопасен.

  • Постоянен надзор

Никога не оставяйте новороденото си в стая само с вашата котка без надзор. Колкото и да мислите, че познавате личността на вашата котка, тя все още може да бъде непредсказуема. Може никога да не ви е нападала, но също така вероятно не крещите и плачете по цял ден и нощ или не носите памперс, който понамирисва от време на време.

  • Осигурете безопасно място за котката

Трябва също така да осигурите на вашето коте безопасно място без бебета, където да се оттегли, когато е необходимо. Децата могат да действат свръхстимулиращо на котките, тъй като са шумни и активни. Вие знаете, че бебешкият плач е просто нормална част от родителството, но вашата котка няма как да разбира това. Наличието на собствено убежище, в което да се оттегли, когато иска да го направи, ще ѝ даде възможност да се успокои, когато нещата у дома станат прекалено шумни.

котка и бебеСнимка: iStock

  • Подгответе котката си предварително

Новороденото променя всичко в рутината на вашата котка. Домашният любимец няма да свикне с новите миризми и звуци, които придружават бебето, така че колкото повече подготовка можете да направите, преди бебето да се роди, толкова по-добре.

Извадете малко от дрехите на вашето бебе, за да позволите на вашия домашен любимец да ги подуши. Дори след като бебето ви се прибере у дома, можете да оставите част от облеклото му, за да може вашето коте да свикне по-добре с аромата му.

  • Прекарайте време с котката

Вниманието ви ще бъде насочено единствено към мъничкото човече, което сте донесли у дома от болницата през първите няколко месеца от живота му. Така че ще трябва да отделяте малко време всеки ден, което да прекарвате с вашето коте без бебето да го дърпа. Вашият домашен любимец ще оцени вашето неразделено внимание, което може да го направи по-малко вероятно да се почувства изоставен или да се нахвърли агресивно.

Котките могат да представляват риск за здравето на новородените бебета и деца, но при правилна хигиена и грижи шансовете са минимални. Уверете се, че сте измили ръцете си, след като погалите котката си и смените тоалетната си. Не позволявайте на котката си да се приближава твърде близо до бебето ви, когато не го наблюдавате активно. Бъдете в крак с ваксините на вашето коте. Ако забележите, че проявява някакво странно поведение, заведете го на ветеринар по-скоро, отколкото по-късно, за да изключите всякакви потенциално заразни състояния.

Виж още