Проблеми с аналната област при котките, които не трябва да пренебрегвате

задна част на котка Снимка: iStock

М ъркащите животни имат анални жлези, които произвеждат течност в торбички, разположени от двете страни на ануса. Предполага се, че тази течност е маркер за аромат, който е полезен при маркиране на територия. Нарушенията на аналните торбички включват възпаление на торбичката(ите) и абсцес на торбичката(ите), което може да доведе до разкъсване на аналната жлеза. Котките най-често нараняват тази част от тялото си при удряне, което води до нарушение на аналните жлези.

За да разберете дали при мъркащият домашен любимец се е появил този проблем, потърсете следните симптоми:

  • Търкане на задните части в пода
  • Напрягане при дефекация
  • Прекомерно миене на тази област
  • Облизване и хапане около ануса
  • Секреция

Причини за появята на проблеми с аналните жлези при котките

задна част на коткаСнимка: iStock

Както при повечето заболявания, не е съвсем ясно защо котката ни страда от конкретно нещо. Въпреки това, има някои предразполагащи фактори, които могат да бъдат от значение при появата на проблеми с аналните жлези:

Dogsandcats.bg

 

  • Хронично меки изпражнения
  • Скорошен пристъп на диария
  • Прекомерна секреция на жлезите
  • Лош анален мускулен тонус
  • Задържани секрети

Лечение на котката

Хубавото на това състояние е, че когато заведете мъркащия домашен любимец на ветеринар - той лесно ще види какво се случва с котката ви при физическия преглед. Нормалният прозрачен или бледожълто-кафяв секрет ще се е превърнал в гъст, пастообразен кафяв секрет, ако аналните жлези са засегнати. Абсцесираните анални торбички ще имат червено-кафяв секрет и ще показват признаци на подуване и зачервяване или могат да бъдат ясно разкъсани.

Вашият ветеринарен лекар ще изцеди съдържанието на аналните торбички, ако те вече не са разкъсани. Абсцесираните анални торбички ще бъдат отворени, за да се позволи дренаж. След това торбичките ще бъдат почистени и промити и в тях ще бъдат вливани антибиотици. Ако вашата котка страда от хронична инфекция на аналните торбички, може да се наложи аналните торбички да бъдат отстранени хирургично.

задна част на коткаСнимка: iStock

След процедурата със сигурност ще трябва да направите няколко посещения при ветеринарния лекар, за да следите подобрението на котката. Възможно е поставянето на яка, защото гальовният приятел вероятно ще иска да ближе мястото, но това ще доведе само до допълнителни проблеми, раздразнения и замърсявания, така че е добре котешкият грапав език да бъде далеч от третираната зона.

Дори и състоянието да причинява дискомфорт, а лечението да продължи известно време - все пак състоянието не е толкова опасно, ако реагирате навреме и с правилното лечение и грижи от ваша страна - котката ви ще се възстанови възможно най-бързо!

Вижте още:

Какво представлява ракът на аналните жлези при котките

Виж още