Възможно ли е котките да се бият до смърт

две котки се бият Снимка: iStock

М оже да сте чували котките от квартала да ревят през нощта и да се чудите дали тези битки някога са довели до смъртта на някоя котка. Или пък домашните ви котки изведнъж са започнали да се бият и се притеснявате, че могат да се наранят една друга.

Вероятно сте забелязали, че котката ви е въоръжена с впечатляващи оръжия под формата на зъби и нокти. Вярно е, че те могат да причинят сериозни щети с тях, но битката до смърт често срещан проблем ли е при котките? Малко вероятно е, но нека разберем!

Защо котките се бият?

две котки се биятСнимка: iStock

Котките обикновено се опитват да избегнат физически битки, освен ако няма абсолютно никаква друга възможност. Това е така, защото като самотни ловци способността им да оцелеят е сериозно компрометирана, ако бъдат ранени. Повечето битки между котки всъщност включват повече поза и вокализация, отколкото физически контакт.

Dogsandcats.bg

Има няколко причини, поради които котките се бият:

 • Териториални

Мяукащите животни са естествено самотни и териториални. Животът в неестествено тесни условия с други котки, независимо дали е във вашия квартал или в дома ви, неизбежно може да доведе до бой. Котките ще се бият, за да защитят това, което смятат за „тяхна“ територия, но това често се припокрива с това, което друга котка смята за „тяхна“ територия! Гальовните приятели маркират своята територия с помощта на феромони и всички припокриващи се зони ще бъдат предмет на спор.

 • Агресия

Някои котки могат да бъдат по-агресивни от други и това може да доведе до увеличаване на битките. Мъжките некастрирани котки могат да бъдат агресивни около други котки, особено ако наоколо има женски, за които смятат, че трябва да се бият.

две котки се биятСнимка: iStock

 • Игра

Някои котки обичат да се бият и понякога това може да се превърне в истинско бойно поле. Ако една котка не отстъпи или не намали ескалацията на играта, тогава реципрочната игра може да се превърне в нещо по-сериозно. По време на битката, която прилича на игра, котките ще използват същите тактики, които биха използвали по време на истинска битка, но няма да протегнат ноктите си или да възнамеряват да причинят реални щети.

 • Агресия на котките майки

Женските котки защитават своите мъничета, така че ако някоя друга котка се приближи, майката може да почувства, че трябва да защити бебетата си. Ако съскането, ръмженето и прогонването на другата котка не работят, тя може да прибегне до бой. Това може да се случи дори с котки, с които преди е била приятелска. Добрата новина е, че този вид агресия обикновено отшумява от само себе си, след като нейните котенца бъдат отбити.

Как се бият котките?

две котки се биятСнимка: iStock

Повечето битки с котки са нефизически и включват агресивен език на тялото, ръмжене, съскане и потрепване на опашка. След известно време най-малко доминиращата котка обикновено ще се отдръпне бавно и ще признае поражението. Понякога, ако една котка не отстъпи, котките ще стигнат до физически разправи.

Дори сред колониите от диви котки битките, включващи продължителен физически контакт, са рядкост. Това е така, защото котките знаят, че нараняванията могат да повлияят на шанса им за оцеляване.

Бият ли се котките до смърт?

Малко вероятно е котките да убият друга котка по време на битка. Това включва както домашни, така и диви котки. Боевете с котки обикновено са повече за поза и вокализация, отколкото за действителен физически контакт.

Ако котките влязат във физически контакт по време на битка, нараняванията, получени в резултат на това, в крайна сметка могат да причинят смърт, ако не бъдат лекувани. Това е по-скоро проблем за диви или бездомни котки, които нямат собственик, който да се грижи за тях.

За вашата собствена котка симптомите, които трябва да търсите, ако двете ви котки са се сбили сериозно и се притеснявате за тяхното състояние, включват:

две котки се биятСнимка: iStock

 • Отворена рана
 • Пробождания
 • Горещи точки или болка
 • Подуване
 • Треска
 • Летаргия
 • Загуба на апетит

Устата и ноктите на котките съдържат бактерии, които могат да причинят инфектиране на нетретирана рана. Ако не се лекува, това може да причини постоянни проблеми за котката и евентуално да причини смъртта им, ако тялото им не може да се пребори с инфекцията.

две котки се биятСнимка: iStock

Домашните котки рядко ще стигнат до този момент, ако имат любящи стопани, които се грижат за тяхното здраве и благополучие. Раните могат лесно да бъдат лекувани от вашия ветеринарен лекар. Те могат да почистят и зашият рана, да пробият абсцес или да предпишат антибиотици и други лекарства.

Ако се притеснявате, че домашните ви котки се бият много и, че рискът от нараняване се увеличава, може би е време да поговорите с вашия ветеринарен лекар. Той може да ви предложи стратегии, които да помогнат на вашите котки да се разбират по-добре и да намалят броя на битките.

две котки се биятСнимка: iStock

Битките с котки може да изглеждат (и звучат) зрелищно, когато се изправят срещу друга котка, но тези срещи рядко водят до физически контакт. Повечето пъти една котка ще се отдръпне и ще признае поражението след много агресивен език на тялото и вокализации.

Котките инстинктивно знаят, че физическите битки могат да доведат до наранявания, които могат да ги направят неспособни да ловуват. Така че физическите битки са последна мярка.

Котките много рядко, ще се убият една друга по време на физическа битка. Но нараняванията, получени от рани от ухапване или одраскване, имат потенциал да се заразят и ако не се лекуват, в крайна сметка могат да доведат до смъртта на котката.

Ако собствените ви котки се бият, бъдете сигурни, че е малко вероятно те да се наранят една друга, но си струва да ги прегледате бързо, ако ги видите да се бият. Говорете с вашия ветеринарен лекар, ако забележите наранявания, и вземете мерки, за да намалите шансовете вашите котки да се бият отново в бъдеще.

Виж още