Възможно ли е котките да се учат от грешките си

котка и пакости Снимка: iStock

Д окато хората използват логиката, за да се опитат да се предпазят от неприятности, котките и другите животни са склонни да си служат повече с предпазливост, инстинкт и умения за оцеляване, за да надхитрят своите врагове и хищници. Същите тези умения обикновено се използват, когато мяукащите приятели взаимодействат със своите човешки спътници и други домашни любимци в домакинството.

Някой прекрасен ден може да откриете, че завесите ви са разкъсани, защото котката ви си е играла. Или някоя възглавница на вашия диван изведнъж се оказва на парчета, които летят във въздуха.

Може също да забележите, че вашата котка изглежда прави едни и същи неща многократно, само за да получи същите резултати. Докато хората ще променим нещо в действията си, когато забележим, че не получаваме желания резултат, при гальовните приятели нещата стоят малко по-различно. Диванът често си остава все така жертва на драскане, новите пердета също, ние се опитваме да превъзпитаме котката и да пренасочим поведението към играчки и след всичко това можем да се зачудим - дали котките са способни да се учат от грешките си?

Важно е да разберете как котките учат

котка и пакостиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Гальовните животни не се учат както хората. Ние разбираме кое е правилното от грешното в ранна възраст, защото на това ни възпитават нашите родители. Не можем да очакваме котките да имат същите инстинкти, които биха помогнали да се осигури правилно поведение в социална среда

Мъркащите животни се учат когато разбират, че нещо, което правят води до ужасни последици или, че нещо друго - до лакомство и гушкане от стопанина. Например, ако дисциплинирате котката си всеки път, когато драска дивана, тя вероятно ще спре да го прави след известно време. Ако галите котката си всеки път, когато легне до вас, вероятно ще започне да идва по-често при вас.

Така че в известен смисъл котките могат да се учат от грешките си - просто не сами. Почти винаги има друг човек или животно, замесено, когато котката научи урок да не прави нещо отново.

Котките наистина ли се учат от грешките си?

Като изразявате емоциите си и порицавате котката си (разбира се, по начин, който не е обиден или води до насилие), може да успеете да помогнете на гальовния домашен любимец да се поучи от грешките си. Въпреки това, не очаквайте котката да разбере веднага, че не бива да действа по определен начин. Ако мъркащият приятел все така продължава да драска дивана - трябва много да се потрудите, за да го обучите да не го прави и да пренасочите неговото поведение към котешкото дърво или подходящ стълб за надраскване.

котка и пакостиСнимка: iStock

Котките могат да се учат от грешките си, но само със собственото си темпо и разбира се - с помощта на лакомства от наша страна. Уверете се, че има ясни последствия, когато домашният любимец направи нещо, но това трябва да се случва веднага след нежеланото поведение. Все пак, не наказвайте или не се карайте на мъркащия приятел, защото тези методи при тях не работят. По-скоро измислете команда като да кажете ясно и високо „Не!“ и да се опитате да пренасочите поведението към подходящ за това предмет.

От друга страна - не забравяйте да поощрявате доброто поведение, защото така ще научите котката си какво може да прави във вашия дом и кога ще получи лакомство.

Вижте още:

Как да спасим мебелите си от котешките нокти

Можем ли да спрем котката да драска по вратите

Виж още