Можем ли да спрем котката да драска по вратите

котка драска Снимка: iStock

Е дин от най-често срещаните проблеми, с който се сблъскват стопаните на котки е драскането. Дали е по дивана, килима, някои наши дрехи или по вратите - това поведение е налице и трябва да направим всичко необходимо, за да отучим гальовния ни спътник.

Трябва да отбележим, че

не можем да спрем котката у дома да драска, защото тя има нужда да точи ноктите си и да разтяга гърба, но можем да направим повече, за да я обучим да го прави на определените за това места, а именно - драскалките!

Dogsandcats.bg

Котките имат нужда да драскат

Ако мъркащият спътник драска вратата сутрин, той просто да упражнява естественото си поведение. За сметка на това обаче хем вие се събуждате, хем вратата ви отнася повреда. Все пак, има как да насърчите гальовния съквартирант да се насочи към драскалката или котешкото дърво, когато усети порив да точи ноктите си.

Първо, трябва да разберете от какво има нужда котката ви и защо трябва да драска. Причините могат да варират:

  • Почистване и поддържане на ноктите, по същия начин, по който ние ги режем, изпилваме или слагаме лак
  • Маркиране на територия с аромат
  • Разтягане на гърба
  • Забавление или скука

Често мъркащите приятели, които са стресирани или уплашени от нещо, могат да драскат предмети у дома, за да ги маркират с аромата си и честно казано - вратите са доста често срещан избор, не само защото в повечето случаи вие сте зад тях.

Има нещо, което прави вратите доста удобни за драскане, особено ако отстрани имат меки, пластмасови лайстни, които дори често са „вкусни“ и чудни за захапване.

Как да спрем котката да драска вратите

котка драскаСнимка: iStock

Няма точна рецепта за успех и ще трябва да експериментирате, за да намерите правилното решение, което работи за вас и мъркащия приятел. Все пак, ви даваме няколко идеи, които можете да изпробвате:

  • Протектори за врата - можете да откриете прозрачни такива, които се залепват за вратите. Когато мъркащият домашен любимец се опита да драска по тях - лапите му се плъзгат, което обезсмисля точенето на нокти и отнема радостта от забиването на нокти по повърхности и така прави действието не толкова приятно.
  • Спрейове със специална отблъскваща миризма - обикновено те миришат леко и приятно за нас, но съдържат съставки, от които котките бързо бягат или се насочват в друга посока.
  • Подрязване на ноктите - повечето собственици на котки подрязват техните нокти, защото тези темпераментни приятели драскат всичко, включително и собствениците си, което - всички знаем - може доста да боли. Подрязаните нокти не ощетява котката ви по никакъв начин, тя все още може да се катери и да ги използва, просто те не са толкова остри и няма да нараняват нито вас, нито мебелите ви.
  • Поставете драскалка до вратата - това може да пренасочи котката ви от вратата към драскалката. Съществуват различни алтернативи - котешките стълбове са най-разпространените, които се откриват във всеки зоомагазин. От друга страна на пазара съществуват и много повърхности от сизал, които могат да се закачат/залепят на стена или ъгъл, така че котката ви да може да точи ноктите си там.
  • Допълнителни играчки, с които котката ви да се забавлява. Някои представители започват да драскат вратите и всичко, което им се изпречи на пътя от скука. Бихте могли да въведете повече играчки, с които домашният любимец да се забавлява на воля. Така ще е по-малко склонен да се обръща към предмети, които не са предназначени за това.
  • Ако мъркащият приятел не ползва драскалките си - можете да опитате да го привлечете с помощта на привличащ с миризмата си спрей. Такива се продават в зоомагазините. Не забравяйте да награждавате котката си, когато я видите, че използва драскалките си. Това може да я мотивира да избира тях пред вратата или друга ваша мебел.

Като собственици на котки на моменти трябва да бъдем доста креативни, за да се противопоставяме на определени котешки поведения. Все пак, е важно и да сме въоръжени с много информация. Знаем, че мъркащите животни няма как да спрат да драскат, защото имат нужда от това. Затова трябва да им осигурим място, на което те да го правят. След това с обучение, лакомства и евентуално допълнителни аксесоари като спрейове с привличаща миризма - със сигурност можем да постигнем напредък!

Вижте още:

Основни принадлежности, които ви трябват преди да осиновите коте

Видове котешки играчки

Как да изберем мебели, които котката ни няма да драска

Виж още