Как да спасим мебелите си от котешките нокти

котка съсипва диван Снимка: iStock

А ко вие харесвате новия си диван, котката ви със сигурност го харесва дори повече от вас. Разбира се, ситуацията не е особено смешна, защото сме инвестирали определена сума в него, харесваме го и наистина не е добра идея гальовният ни приятел да го превърне в драскалка за нокти. Още повече че, когато живеем с домашен любимец, трябва да го научим на определени правила, за да съжителстваме мирно.


Драскането е необходимо за котките и те няма никога да спрат да го правят. С това действие те почистват външната обвивка на ноктите си и ги наточват. По същия начин ние режем или изпилваме нашите с пила. Това, което трябва да направите е да пренасочите поведението към драскалка, а не да се опитвате да отучите гальовния приятел от драскане, защото това е невъзможно.

Как да спасим мебелите си?


Стълб за драскане

котешки драскалкиСнимка: Pixabay

Dogsandcats.bg

Няма да се уморим да повтаряме, че драскалките са задължителен аксесоар за всеки котешки родител и трябва да се снабдите с такива преди да осиновите гальовния приятел. Много е важно, когато той прекрачи прага на дома ви за първи път, да види, че има предвидено място на което да точи ноктите си. Разбира се, няма гаранция, че ще игнорира дивана ви, но шансовете значително намаляват. Още повече, че когато го видите да отива към дивана, можете да кажете високо и ясно „Не!“, „Долу!“ или някоя команда, която той разпознава и да го извикате или занесете към драскалката.

  • Видове

Хубавото е, че на пазара можете да откриете най-различни видове аксесоари за точене на нокти – стълбове, ъгли, които се закачват на стените, постелки, или вълнообразни драскалки. Още повече, че всяко котешко дърво има стълбове от сизал. Това е този груб материал, който мъркащите приятели обожават. За да разберете кой вид драскалка ще ви послужи най-добре, можете да наблюдавате мъркащия си приятел къде забива ноктите си. Обиктовено, ако драска стола ви или дивана, може би това означава, че предпочита вертикален стълб. Ако пък вниманието му е насочено повече към килима – хоризонтална драскалка тип постелка може би ще ви свърши добра работа. Обикновено, котките имат нужда и от двата вида, защото... драскат всичко.

Ако инвестирате в стълб – добре е той да бъде достатъчно висок, за да може мъркащият ви приятел да разтяга гърба си докато точи ноктите си. Също така, трябва да бъде стабилизиран и да не се мести, защото ако се преобърне или падне, най-вероятно котката ви ще се уплаши и може да спре да го ползва.

  • Колко на брой?

За предпочитане е да имате няколко драскалки. Може да са разположени в различни стаи, в които мъркащият ви приятел пребивава най-често или пък в различни краища на едно помещение. В случай, че у дома имате повече от една котка, трябва задължително да инвестирате в няколко аксесоара за драскане. Освен, че точат ноктите си, мъркащите приятели маркират територията си с това действие. В домове с няколко котки със сигурност територията е „разпределена“ без да си даваме сметка за това.

Как да обуча котката ми да използва драскащия стълб

За да привлечете вниманите на темпераментното животинче върху драскащия аксесоар, трябва да го направите по-привлекателен:

  • Можете да опитате да втриете котешка мента или да напръскате със спрей, който съдържа билката. Можете да опитате и като поставите лакомство.
  • Когато мъркащият ви приятел използва драскалката – наградете го с лакомство.
  • Покажете на котката си как да драска стълба, като използвате собствените си нокти.
  • Закачете играчка или пък хвърлете такава върху него. Когато гальовният домашен любимец се впусне да я гони, ще забие ноктите си в драскалката и ще усети каква хубава, грапава материя има.
  • Можете да си играете близо до стълба – да повхвърляте играчки все в тази посока или да сте наблизо когато държите въдица.

котешки драскалкиСнимка: Pixabay

Играчки и внимание от ваша страна

Като стана дума за играчки, освен драскалки е важно да се снабдите с различни предмети, които да ангажират мъркащия ви приятел.

Домашен любимец, който умира от скука ще си измисли безброй начини да се забавлява с вашите вещи.

Дори не е нужно да инвестирате голяма сума пари в котешки играчки. Тези приятели обичат да гонят хартиени или станиолени топчета, да влизат и излизат от кутии или хартиени торбички. Можете да изобретите куп котешки играчки, които ще забавляват игривия ви котешки съквартирант.

Важно е и вие да участвате в игрите и да обръщате внимание на котката си, а не да я възприемате като сладък аксесоар за дома. Отделяйте време на гальовния си приятел за поне 10-15 минути игра. Дори и да не успявате абсолютно всеки ден, поради натоварения си график, можете да си играете няколко пъти в седмицата.

Спрейове с отблъскваща миризма

На пазара можете да откриете различни видове спрейове, които имат отблъскваща за мъркащите животни миризма. Най-често съдържат лимон и други помощни вещества. Спрейовете са безвредни за хора или животни, така че дори и мяукащият ви приятел да оближе напръсканото място или пък вие неволно да напръскате ръцете си или някой предмет, който често ползвате – няма от какво да се притеснявате.

Попитайте в зоомагазина за такъв вид продукти, но трябва да отбележим, че те биха послужили повече за твърди повърхности – гардероби, зоната около кабелите, кухненски плот или маса. Все пак, можете да проверите дали някой от тях би могъл да се използва и за мека мебел. Вариант е и да напръскате пода около дивана или пък краката на стола, който гальовният приятел си е „нарочил“. Ако използаватези тези продукти е важно постоянството. Котките имат нужда от време да свикнат, че тази зона им носи неприятна миризма и най-добре да я избягват. Напръскване всеки ден минимум една седмица, може да свърши работа, но наблюдавайте домашния си любимец. Мъркащите животни трудно могат да се отучат от определени действия, но с повече упоритост от ваша страна – не е невъзможно.

Калъфи за мебели

На пазара вече се предлага наистина огромно разнообразие от калъфи, покривала, кувертюри за дивани, столове, фотьойли и какво ли още не. Можете дори да откриете сходни на цвета на вашия диван или пък да потърсите място, където да ушият необходимия ви нюанс. Хубавото на тези продукти е, че можете да ги сваляте и перете, а дори бихте могли да закупите различни цветове, които да сменяте.

Залепващи ленти

Мяукащите приятели не си падат много по залепващи повърхности като тиксо, лапенки и подобни. В чуждестранни сайтове можете да откриете залепващи ленти в различни размери, които са предназначени именно за ъглите на диваните, които са така привлекателни за темпераментните животни. Тези ленти биха могли да отблъскат котката ви от точене на ноктите в дивана, защото когато се опита да го прави – тя ще усети „неприятна“ повърхност, която е гладка и много неподходяща за забиване на нокти.

Изрязване на ноктите

котешки ноктиСнимка: Pixabay

Подкъсяването на ноктите на мъркащият ви приятел също ще облекчи щетите от надраскването. За целта ви трябва специална машинка (попитайте в зоомагазина или ветеринаря си), с която можете да изрежете върха или острия край на ноктите на гальовния ви домашен любимец.

Когато извършвате процедурата е много важно да не засегнете розовата част на нокътя, защото тя е снабдена с нервни окончания и може да предизвикате болка и кървене. Най-добре е първият път да помолите вашия ветеринарен лекар да извърши процедурата, за да ви обясни как се прави, след което да се опитате вкъщи сами. Ако не искате да го правите, винаги можете да водите мъркащия приятел на ветеринар за целта, но това ще изсква разход на време и средства от ваша страна.

Както виждате има различни варианти и начини, по които гальовните приятели могат да се научат да уважават мебелите ви. Експериментирайте и вижте кое работи за мъркащия приятел. Важно е всеки път, когато видите котката си да драска с нокти на неправилното място да не ѝ позволявате да продължава, а да я насочвате към играчка или драскалка. Когато се научи да използва играчките си – поощрявайте я лакомство и похвали. Така със сигурност ще се мотивира за не закача мебелите ви.

Вижте още:

Как да подкъся ноктите на котката ми

4 идеи за игри, които ще накарат котката ви да се забавлява

Видове котешки играчки

Виж още