Възрастната ви котка изведнъж уринира навсякъде? Как да подходите!

котка и котешка тоалетна Снимка: iStock

К огато възрастната ви котка (или на всякаква възраст), която обикновено е прилежна към тоалетната си, изведнъж започне да уринира из целия дом, това може да бъде най-малкото обезпокоително. Котешката урина е особено остра и целият ви дом може да започне да мирише на котешка тоалетна за нула време.

Освен разочарованието от постоянното почистване, това поведение също така е силно обезпокоително за собствениците на котки и вие може да започнете да се притеснявате какво внезапно се случва с вашия мъркащ приятел. За щастие причините и решенията на този проблем са сравнително лесни за определяне, въпреки че понякога има и нещо по-сериозно.

котка и котешка тоалетнаСнимка: iStock

Като цяло обикновено има само две причини, поради които вашата възрастна котка изведнъж започва да уринира навсякъде: медицински проблем или поведенчески проблем. В тази статия ще разгледаме възможните причини за тези проблеми, както и стъпките, които можете да предприемете, за да помогнете на вашата котка.

Dogsandcats.bg

Възрастна котка уринира навсякъде

Може да предположите, че тъй като през целия си живот котката ви се е държала добре с използването на тоалетна, тя вече е „имунизирана“ срещу поведенчески проблеми, но това просто не е вярно. Няколко фактора могат потенциално да накарат котката ви да излезе от обичайната си рутина и да развие нови поведенчески проблеми.

Най-често срещаните причини включват:

котка и котешка тоалетнаСнимка: iStock

  • Мръсна котешка тоалетна. Това може да изглежда очевидно, но първото нещо, което трябва да проверите, е дали котешката тоалетна е чиста. Мяукащите животни са известни с това, че са капризни, особено по отношение на тоалетните си, и с напредването на възрастта дори леко замърсената тоалетна кутия може да ги накара да си свършат работата на друго място. Уверете се, че котешката тоалетна е възможно най-чиста по всяко време, и това може да реши проблема.
  • Смяна на тоалетната. Ако сте закупили нов тип тоалетна или постелка, това може да накара котката ви да уринира из целия дом. Възможно е новият дизайн на кутията или миризмата на постелята да не ѝ харесва, или пък застаряващото им тяло да изпитва затруднения да влиза в кутията. Не забравяйте да дадете на котката си повече от един вариант на тоалетна, тъй като мяукащите приятели обичат да избират. Ако забележите, че те използват предимно старата тоалетна или постелка, може би новата покупка ги е отблъснала.

котка и котешка тоалетнаСнимка: iStock

  • Котките се радват на рутината и на това да правят нещата по свой начин, особено възрастните представители. Внезапна промяна или прекъсване на рутинната им дейност може да е причина за уринирането им навсякъде. Преместването в нов дом, довеждането на нов домашен любимец, внезапното нарастване на броя на посетителите или дори необичайно силните шумове могат да причинят стрес на котката ви. Възможно е нещо конкретно да е предизвикало стреса ѝ, докато е използвала котешката си тоалетна, и сега да се страхува да я използва отново. Опитайте се да установите потенциалната причина за стреса в живота на котката си и да предприемете необходимите стъпки, за да я обърнете, да я спрете или да я накарате да свикне с нея.

И накрая, собствениците на котки познават продължителната и силна миризма на котешка урина, а премахването на миризмата може да бъде изключително трудно, в зависимост от мястото, където се намира. Ако котката ви е започнала да избягва своята тоалетна поради някоя от гореспоменатите причини, има голяма вероятност нейното свръхчувствително обоняние да долови продължителната миризма на урина върху килима или дивана и сега да смята тази зона за чудесен заместител на тоалетната! В такъв случай може да се наложи да почистите дълбоко килима си с помощта на ензимен препарат, за да премахнете напълно миризмата, и да ограничите достъпа на котката си до тази зона за възможно най-дълъг период от време, докато миризмата бъде напълно премахната.

Медицински проблеми на котката

котка и котешка тоалетнаСнимка: iStock

Отвращението на котката ви към тоалетната може да е причинено от медицински проблеми, които все още не сте забелязали - котките са експерти в прикриването на болести. Ако всичко е наред с котешката тоалетна и тя не е забележимо стресирана, може да има скрит медицински проблем и трябва да заведете котарака си на преглед при ветеринар. Често срещани медицински проблеми, които могат да ги накарат да уринират навсякъде, включват:

  • Ставно заболяване. Артритът или друга форма на болезнено дегенеративно ставно заболяване може да затрудни достъпа на застаряващата ви котка до тоалетната и тя просто ще започне да уринира там, където е най-лесно. Уверете се, че котешката тоалетна е с ниски страни, които са лесно достъпни, че тоалетната не е в долната или горната част на дълги стълби и че има няколко възможности за поставяне на тоалетна в дома. Вашият ветеринарен лекар ще може да предпише и подходящи лекарства, които да облекчат някои от симптомите и болката при определени състояния.
  • Камъни в пикочния мехур. Камъните или кристалите в пикочния мехур, могат да причинят огромна болка на вашия котарак и това може да е причината за неговото неподходящо уриниране. Ще трябва да попитате ветеринарния си лекар за лечението, тъй като то може да е различно в зависимост от размера на камъка. По-малките камъни могат да бъдат разтворени с медикаменти и диета, докато по-големите камъни може да се наложи да бъдат отстранени по хирургичен път.
  • Инфекции на пикочните пътища. Инфекцията на пикочните пътища е доста често срещано явление при по-възрастните котки, като заболяването се причинява от бактерии в урината, които могат да предизвикат възпалителна реакция, водеща до болезнена инфекция. Вашата котка може да свърже тази болка с тоалетната и следователно да намери друго място, където да се занимава с нея. Ще трябва да заведете котката си на ветеринарен лекар, който обикновено ще я подложи на курс с антибиотици.

котка и котешка тоалетнаСнимка: iStock

  • Проблемите с пикочните пътища могат бързо да доведат до по-сериозни проблеми, особено при по-възрастните котки, така че ако забележите някакви симптоми на болка или дискомфорт, докато котката ви уринира, трябва да се уверите, че сте посетили ветеринарния си лекар възможно най-скоро.

Макар че е съвсем нормално застаряващите котки да имат известни поведенчески проблеми, които влияят на навиците им в банята, определено има неща, които може да направите, за да спрете или дори да предотвратите уринирането им из целия ви дом. Като се уверите, че котешката тоалетна е чиста и се намира на спокойно място, у дома е тихо и няма стресори и не забравяйте посещението при ветеринарен лекар веднага щом се появят някакви проблеми, можете лесно да избегнете ситуацията или да я разрешите в зародиш възможно най-бързо.

Виж още