Защо алкохолът е опасен за котките

котки и алкохол Снимка: iStock

А лкохолът носи различни рискове за човешкото здраве, а за домашните любимци може да бъде токсичен. Американското дружество за превенция на жестокостта към животните (ASPCA) съветва да не се позволява на животните да близват алкохол, защото може да доведе до различни негативни проблеми за здравето им.

Хубавото е, че тази субстанция има неприятен мирис за котките.

Ако сте пробвали да поставите чаша с алкохол до мъркащия си спътник, ще видите, че той най-вероятно ще се приближи, но в момента, в който усети аромата - ще се отдръпне.

Dogsandcats.bg

Това се отнася за по-голямата част от котките и рядко можем да видим някоя, която ще поиска да опита съдържанието.

Все пак, тези животни са чудати и не винаги можем да сме сигурни в действията им. Дори и много да внимаваме и държим чашите си далеч от любопитното носле на котката - тя би могла да прояви по-голям интерес и да близне от чашата ни с бира.

Вреден ли е алкохолът за котките

Както споменахме, вероятността котката ви да пие от бирата ви или което и да е друго алкохолно питие е много малка. Все пак, представете си сцената, в която сте събрали приятели у дома, смеете се, неволно разливате алкохол по пода. Може да сте сигурни, че любопитният домашен любимец ще побърза да го изследва. Това може да подсили интереса му и да реши да си близне малко.

котки и алкохолСнимка: iStock

В такава ситуация от значение не е толкова какъв алкохол е „пийнал“ мъркащият ви приятел, а колко количество е консумирал, казват ветеринари от PetMD.

Мяукащите животни са много мънички сравнение с нас, хората и дори и едно близване, може да се окаже твърде много за тяхното телце и да изпаднат в опасност. Хората можем да разградим алкохолът след известно време, но животните не могат да изпълняват тези процеси.

Какво да кажем за бирата и виното

В повечето случаи, хората избираме да се почерпим с бира или чаша вино, а мъркащият приятел може да ни прави компания наоколо. Според PetMD

светлите бири са най-малко опасни, защото тяхното алкохолно съдържание е по-малко сравнение с крафт бирите, виното и твърдия алкохол.

Виното би могло да е много опасно както за котки, така и за кучета, заради гроздето, от което се произвежда. Гроздето и стафидите могат да причинят бъбречна недостатъчност на котките и да им докарат много сериозни здравословни проблеми.

Вижте още: Кои човешки храни са опасни за котките

Освен алкохолът сам по себе си, трябва да бъдете нащрек и за други напитки, които съдържат малко количество в себе си, бонбони, сладкиши или други храни, които биха могли да се харесат на котките.

Друго опасно вещество в тези напитки или храни може да бъде етанолът, който се съдържа и в голяма част от почистващите продукти, вода за уста, дезинфектант за ръце и други.

Признаци на отравяне с алкохол при котките

котки и алкохолСнимка: iStock

Алкохолното отравяне на животните се проявява по сходен начин, по който може да се случи и при хората. Следете за следните симптоми:

  • Повръщане и стомашно-чревно разстройство
  • Повишена жажда
  • Често уриниране
  • Летаргия
  • Дезориентация

В по-тежките случаи можем да станем свидетели на мускулни тремори, парализа, бавно дишане, припадъци и загуба на съзнание, проблеми с нервната система, изпадане в кома и дори фатален край.

В случай че мъркащият приятел е облизал чашата ви с бира или е потопил носа си в нея за малко - едва ли нещо ще се случи с него. Въпреки това, ако подозирате, че е пийнал повече без да сте го видяли или налице се появяват някои признаци - побързайте да се консултирате с ветеринар.

Виж още