Защо бълхите са толкова опасни за малките котенца

малки котенца Снимка: iStock

С обствениците на домашни любимци знаят, че бълхите са сърбящо неудобство, но паразитите могат да причинят дори по-големи проблеми за някои животни, като например малките котенца. Бълхите хапят, за да се нахранят, а храната им е кръвта на вашия домашен любимец. Силното заразяване с бълхи може да доведе до опасна загуба на кръв и дори да убие коте, ако е новородено.

В тази статия ще разгледаме опасностите от бълхи и признаците, че вашето коте може да е изложено на риск. Също така ще ви дадем съвети как да подходите и да предотвратявате появата на бълхи в бъдеще. Получаването на съвет от вашия ветеринарен лекар ще бъде от решаващо значение, особено предвид възрастта и размера на вашето коте, тъй като не всички продукти ще са подходящи за малки котенца.

Как бълхите могат да убият коте

малки котенцаСнимка: iStock

Както споменахме, бълхите хапят, за да се хранят с кръвта на вашия домашен любимец. Здравите, пораснали домашни любимци обикновено могат да се справят със загубата на кръв без физически ефекти, защото могат да произвеждат повече червени кръвни клетки, за да заменят тези, които бълхите пият. При котенцата обаче не се случва така. Котенцата са малки и незрели и телата им не могат да компенсират загубата на кръв толкова добре, колкото възрастните.

Dogsandcats.bg

Мъничетата имат по-малък обем кръв в телата си и може да не са в състояние да произведат повече червени кръвни клетки достатъчно бързо, за да компенсират щетите, нанесени от бълхи. Котките обикновено премахват бълхите от телата си чрез миене на козината, но котенцата не са толкова способни да правят това ефективно.

Анемията или липсата на червени кръвни клетки може да възникне по много причини. Анемията от бълхи възниква, когато насекомите изсмучат достатъчно количество кръв от животно, за да причинят проблем. Червените кръвни клетки са отговорни за пренасянето на кислород и други хранителни вещества в тялото, поради което може да бъде животозастрашаващо да няма достатъчно от тях.

Въпреки че анемията е най-критичната заплаха, която бълхите представляват за вашето коте, кръвосмучещите насекоми също могат да пренасят опасни инфекциозни заболявания и вътрешни паразити като тения. В дългосрочен план тези състояния също могат да бъдат животозастрашаващи за вашето коте.

Признаци на анемия от бълхи

малки котенцаСнимка: iStock

Често ще видите живи бълхи да пълзят по телата на котенца, които не са пораснали напълно. Може също да видите котето да се чеше или да откриете остатъци от бълхи (тъмни петънца) по козината и и местата, където пребивава котето. Ако бълхите причиняват анемия, някои от най-честите признаци, които ще забележите, включват:

  • Бели или бледи венци
  • Липса на енергия или апатичност
  • Затруднено дишане

Ако забележите някой от тези признаци, вашето коте се нуждае от бърза медицинска помощ. Лечението на анемия от бълхи изисква премахване на паразитите (което може да бъде по-трудно, отколкото звучи, ако котето е младо и много болно), осигуряване на поддържаща грижа и често хоспитализация и кръвопреливане.

Лечение и профилактика на бълхи при котенца

Най-добрият начин да предпазите вашето коте от животозастрашаващи усложнения от бълхи е да предотвратите или бързо да лекувате заразяване с паразити. Въпреки че на пазара има много ефективни продукти за предотвратяване на бълхи, повечето от тях не са безопасни за котенца на възраст под 8-12 седмици или под 2 килограма.

Никога не използвайте продукти против бълхи върху вашето коте, без първо да се консултирате с вашия ветеринарен лекар.

Ако имате други домашни любимци в къщата, уверете се, че получават редовна профилактика срещу бълхи. Третирайте домашната среда на вашето коте срещу бълхи. Живите възрастни бълхи, които виждате, са само част от проблема с всяко заразяване с бълхи. Освен ако не премахнете яйцата от бълхи и незрелите бълхи, които живеят в околната среда, вашето коте ще продължи да се заразява отново.

малки котенцаСнимка: iStock

Вашият ветеринарен лекар може да ви помогне да изберете безопасен и ефективен начин за лечение на бълхи във вашата къща и двор. Обикновено ще трябва да перете спалното бельо на вашето коте в гореща вода, често да почиствате с прахосмукачка.

Говорете с вашия ветеринарен лекар за най-подходящото лечение против бълхи за вашето коте. Има различни възможности и бързото справяне с проблема ще намали шансовете котката ви да получи тежка зараза. Използвайте гребен срещу бълхи върху котето си, за да премахнете още повече от насекомите. Използвайте гребен срещу бълхи върху котето си, за да премахнете още повече от насекомите.

Никога не използвайте продукт срещу бълхи, етикетиран за кучета, върху вашето коте (или котка) и не използвайте етерични масла или други „естествени“ методи за борба с бълхи, без първо да се консултирате с вашия ветеринарен лекар.

За съжаление бълхите могат да бъдат пагубни за гальовните животни, така че бързата реакция и консултацията с ветеринарен лекар са ключови. Напомняме, че обикновените обезпаразитяващи продукти може да не са подходящи за малки котенца и всъщност да влошат ситуацията. Затова не си правете експерименти, а се обърнете към специалист.

Виж още