Защо котката ми държи едното си око затворено

котка спи Снимка: iStock

А ко котката ви е с едно затворено око през по-голямата част от времето, със сигурност си заслужава да проверите какво е нейното състояние. Няколко медицински проблема могат да причинят притваряне на едното око на котката и ние ще ги разгледаме тук.

1. Наранявания на окото

Когато мяукащият приятел получи нараняване на окото, например одраскване, животното се опитва да държи окото затворено, за да облекчи болката. Не е необичайно котката да одраска роговицата на окото си.

Ако вашият ветеринарен лекар диагностицира нараняването на окото на вашата котка, например одраскана роговица, най-честото лечение включва прием на противовъзпалителни и лекарства. Вероятно е също така ветеринарният лекар да постави на котката ви защитен конус, който се поставя около главата ѝ, за да ѝ попречи да си цапа очите.

2. Котешки конюнктивит

котка спиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Конюнктивитът може да накара котката ви да държи окото си затворено. Конюнктивитът е сравнително често срещано котешко очно заболяване, което включва възпаление на тънката мембрана, покриваща вътрешната повърхност на клепача и покриваща външната повърхност на очната ябълка.

Най-честата причина за конюнктивита е бактериална инфекция. Въпреки това, ако окото на котката ви изглежда, че ѝ причинява болка и дискомфорт, и видите секрет, който излиза от окото, посетете ветеринарния си лекар за лечение. Вероятно той ще ви предпише антибиотичен мехлем, който да помогне за изчистването на окото, за да може котето ви да се почувства по-добре.

3. Глаукома

Вашата котка може да държи едното си око затворено, защото има котешка глаукома. Това състояние обикновено се развива след очна инфекция или тумор, при което в окото се натрупва налягане. Други признаци на глаукома включват зачервяване и разширена и бавно движеща се зеница и дори уголемяване на очната ябълка.

Ако смятате, че котката ви има глаукома, заведете я на ветеринарен лекар възможно най-скоро, за да може налягането в окото бързо да се понижи и да се сведат до минимум по-нататъшните увреждания.

Няколко съвета за поддържане на здрави очи на котката

Може да помогнете на котката си да избегне проблеми с очите, като се уверите, че ваксинациите ѝ са актуални. Друг важен начин да гарантирате доброто здраве на очите на котката си е да ги проверявате редовно за признаци на проблеми. Търсете такива признаци като отделяне на секрет от очите, зачервяване, помътняване и промяна в цвета или формата на очите.

котка спиСнимка: iStock

Ако се налага да почистите очите на котката си от секрет, направете това внимателно. Трябва да натопите чист памук в малко вода и внимателно да избършете секретите, като гледате в ъгъла на окото и действате навън. Използвайте нов памук за всяко око, за да поддържате хигиената.

Въпреки че не е нужно да изпадате в паника, ако котката ви държи едното си око затворено, трябва да разберете защо ви „намига“. Възможно е котката ви просто да затваря едното си око от време на време без реална причина или да има скрит медицински проблем, който да предизвиква това поведение.

Ако не можете да стигнете до първопричината, поради която котката ви затваря око, обърнете се към вашия ветеринарен лекар за съвет! Винаги помнете, че котката ви зависи от вас, за да бъде здрава и щастлива, затова винаги правете най-доброто за вашия космат приятел!

Виж още