Защо котката ми изпуска твърде много газове

Котка задна част Снимка: IStock

М оже би ще се изненадате, но мъркащите животни могат да изпускат газове (макар и доста рядко, сравнение с хората), а много собственици никога не чуват или не усещат котките си да го правят. Това е нормално за всички бозайници и се случва да натрупат повече газове в стомашно-чревния тракт, които имат нужда да освободят и не е проблем, ако се случва от време на време. Въпреки това, ако усетите, че гальовният домашен любимец изпуска газове често, това трябва да алармира за състояние, което си струва да проверите с ветеринарния си лекар.

Какво може да причини повече газове при котките

Както казахме - случайното изпускане на газове е нормално при котките, но прекомерното - не е. Винаги когато това количество се случва повече от един или два пъти на ден, изглежда твърде много. Причините могат да бъдат най-различни, като например:

 • Диетата - обикновено храните, които съдържат съдържат голямо количество фибри или въглехидрати имат такъв ефект. Фибрите се разграждат от чревни бактерии, които впоследствие могат да произведат излишни газове. Въглехидратите се разграждат до захари и те също могат да доведат до излишно производство на газове.

Котка се изхождаСнимка: IStock

 • Човешки храни - храната, която консумираме е много богата на мазнини или въглехидрати, което води до излишни газове при мяукащите спътници. В допълнение този вид храни могат да причинят стомашно разстройство, което може да достигне до диария или повръщане.
 • Стомашно-чревно разстройство - ако коремът на мяукащия приятел е раздразнен, могат да се появят твърде много газове, а това е първият симптом, че нещо може да не е наред. 
 • Паразити – стомашно-чревните паразити водят до лошо усвояване и смилане на храната. Това води до натрупване на газове в стомаха и честото им освобождаване. 
 • Бактериален свръхрастеж – твърде голямо количество на лоши бактерии в стомаха на котката може да причини прекомерно подуване на корема.  
 • Хранителна непоносимост или алергии – някои котки могат да имат чувствителен стомах и няма да понасят определени видове храни или съставки. Първият признак за това обикновено е образуване на газове или диария.
 • Поглъщане на въздух – мъркащи животни, които се хранят твърде бързо или имат заболявания, които ги карат да дишат бързо (напр. астма), могат да поглъщат големи количества въздух. Този въздух ще премине през стомашно-чревния тракт и ще доведе до освобождаване на газове.

Какво мога да направя, ако котката ми има миризлив газ?

В случай че гальовният ви приятел изпуска твърде много газове, които миришат силно и неприятно, можете да подходите по няколко начина:

Dogsandcats.bg
 • Не правете нищо - някои котки ще имат краткотрайни епизоди на газове, които не изискват лечение, особено ако домашният ви любимец е добре. Ако се случи в продължение на един или два дни, няма за какво да се притеснявате.
 • Помислете за промяна на диетата - ако току-що сте сменили храната на мяукащия приятел, това може да е причина за образуване на газове. Винаги преминавайте бавно от вид храна на друга. Дайте на котката си няколко дни, за да види дали коремът ѝ се оправя, ако не, може да се наложи да опитате различна храна.
 • Избягвайте диети с високо съдържание на въглехидрати или мазнини - висококачествените протеини винаги трябва да са на първо място в списъка на съставките.
 • Избягвайте прекомерното количество фибри - опитайте се да купувате храни, които имат по-малко въглехидрати или фибри, тъй като могат да причинят прекомерно подуване на корема.
 • Не давайте на котката си твърде често човешка храна - избягвайте сирене, мляко или богати на мазнини храни като бекон. Котките не могат да усвояват млякото, след като станат възрастни, така че лактозата може да разстрои стомаха им. 
 • Насърчавайте котката си да яде по-бавно - бързото хранене може да доведе до поглъщане на големи количества въздух. Помислете за хранилка за забавяне или топка за лакомство.
 • Упражнения и игри - подходящите количества ежедневни упражнения могат да помогнат за насърчаване на доброто стомашно-чревно движение и функция. Уверете се, че вашето коте е активно и насърчете допълнително време за игра, в идеалния случай след като храната му е усвоена.

Кога трябва да заведа котката си на ветеринар?

Котка у домаСнимка: IStock

Докато изпускането на газове е нормално, прекомерното такова, което продължава твърде дълго не е. Това може да е ранен признак на стомашно-чревно заболяване. Всяка котка, която образува газове, има диария или повръщане, трябва да бъде прегледана от ветеринарен лекар. Подуването на корема или намаленият апетит също са признаци, че нещо не е наред и трябва да се изследват. Дори при котки, които изглеждат здрави, вашият ветеринарен лекар трябва да се уведоми при твърде много газове.

В заключение можем да обобщим, че изпускането на газове в малки количества е нормално за всеки бозайник и не бива да ни притеснява. Ако забележим котката да прави това в продължение на повече дни - трябва да вземем мерки. Като цяло сухите храни са по-склонни да имат такъв ефект върху мяукащите приятели, тъй като съдържат по-големи количества въглехидрати и фибри от мокрите храни.

Ако се чудите как се чува котешкият газ - той звучи горе-долу като човешкия, но много по-тихо, поради малкия размер на гальовните животни. Можете да чуете и къркорене на корема или да забележите, че е подут когато галите котката си. И на финала трябва да отбележим, че поради високото ниво на протеини в диетата на мяукащите приятели е нормално техните газове да миришат силно и неприятно. 

Виж още