Защо котката ми изведнъж души всичко

котка души Снимка: iStock

В секи собственик на котка знае, че мъркащите животни имат изключително обоняние. Котките използват тази дарба, за да анализират околната среда и да възприемат заобикалящите ги обекти. Котките имат много повече обонятелни рецептори в сравнение с нас, хората, които имаме само 5 милиона. При този факт не е чудно, че котките искат да подушат всичко.

Може да ви се стори необичайно, ако котката ви изведнъж започне да души много повече отколкото го прави обикновено. В тази статия ще ви представим няколко често срещани причини за това котешко поведение!

1. Котката проверява територията си

котка душиСнимка: iStock

Казано по-просто, мяукащите животни душат, за да проверят всичко в заобикалящата ги среда. Котките предпочитат определени пространства и предмети, които да наричат „свои“. Гальовните животни са склонни да душат повече, ако са на ново място, но биха могли да душат и, ако са у дома. Новоосиновените котки със сигурност ще подушат всичко, след като ги доведете у дома, отчасти за да определят дали наоколо има други животни.

Dogsandcats.bg

2. Котката си търси мястото за драскане

Драскането е напълно нормално поведение и котките го правят, за да заострят ноктите си, да разтегнат мускулите си и да маркират територията си. Въпреки това котката ще огледа възможния обект за драскане, като го подуши, за да се увери, че той е подходящ. Подушването на обекта ще покаже на гальовния приятел от какво е направен обектът, дали е безопасен, каква е материята му и дали друга котка е поискала обекта.

Възможно е даден обект, като например определен стол или диван, винаги да е бил наоколо, но котката ви да не е проявявала интерес да го надраска в миналото.

3. Котката си търси мястото за маркиране

котка душиСнимка: iStock

Възможно е мъркащият приятел да се спре на определен предмет или играчка и да реши, че би бил подходящ за маркиране, особено ако котката ви навлиза в полова зрялост и не е кастрирана или стерилизирана. Вашата котка ще предяви претенции към даден предмет, като първо го помирише, а след това разтрие лицето си по целия предмет.

Котките имат ароматни жлези на различни места по тялото си, които отделят феромони, и търкането на лицето им върху нещо оставя след себе си уникален аромат. С отделянето на тези феромони те казват: „Това място е мое!“

4. Приемане на съобщение

Миризмата е основната форма на комуникация на котката и ако в дома ви има друго животно, независимо дали е друга котка или куче, вашата котка може да комуникира чрез обоняние. Тази форма на комуникация може да подсказва на другото животно, че определено място или зона в дома е негова.

В случай че в дома ви има друга котка, подушването може да бъде форма на комуникация с цел научаване възможно най-много за животинчето.

5. Котката иска да научи къде сте били

котка душиСнимка: iStock

Мяукащият приятел ще прояви любопитство, ако донесете вкъщи аромат, който никога не е усещала преди. Може би сте били в дома на приятел, който има котка, така че котката ви ще подуши навсякъде, където сте били в дома, който е оставил странния аромат. Накратко, ако сте били някъде другаде, котката ви ще подуши всичко наоколо, за да определи къде сте били, какво сте яли и т.н.

6. Търсене на партньор

Не забравяйте, че котките имат изключително обоняние и мъжката котка може да открие женска от значително разстояние, особено ако не е кастриран. Що се отнася до подушването на нови места в дома, ако сте били в дома на някого, който има женска котка, вашият мъжки може да улови миризмата и ще подуши навсякъде, където сте били. В този случай мъжката ви котка може да се опитва да разбере дали женската е подходяща за партньор.

Има ли причина за тревога?

Вдишването на миризми е естествено поведение на котките и те ще проявят любопитство към всички нови миризми, които може да внесете в дома си от пребиваването си на други места, което не е причина за тревога.

котка душиСнимка: iStock

Няма място за тревога в това поведение, освен ако не става дума за маркиране с урина при некастрираните котки, тъй като това ще ви създаде известни неприятности и миризми у дома.

Виж още