Защо котката ми мести купата си с вода

котка и купа за вода Снимка: iStock

К отките са любопитни и игриви същества, което означава, че често правят неща, които предизвикват въпроси у нас. Може да се чудите дали всичко с гальовния домашен любимец е наред или трябва да се притеснявате. Едно поведение, което може би сте забелязали, е котката ви да движи купата си вода. И това вероятно ви кара да се чудите защо го прави. Е, добрата новина е, че това „странно поведение“ всъщност е често срещано. И има редица прости причини, които го обясняват.

Котката вероятно си играе с водата

Една от най-честите причини, поради които ще видите котката си да мести купата, разливайки вода навсякъде, е, че е забавно. Както всеки собственик на котка вероятно е научил, любопитните котки могат да използват всичко за играчка. Известно е, че гальовните животни са очаровани от водата. Също така сме ги виждали безброй пъти да си играят с водата, течаща от крана или душа.

котка и купа за водаСнимка: iStock

Котката може да почувства, че нейната купа с вода е просто още една възможност да се позабавлява. И въпреки че ви е ясно, че водата в купата е за пиене, а не за игра, това вероятно не е толкова очевидно за мъркащия приятел.

Dogsandcats.bg

Котка може да се опитва да накара водата да се движи

Въпреки че са били опитомени от векове, гальовните животни все още носят част от дивите си инстинкти. И това включва инстинкта им да пият вода, която се движи. Техните предци са били по-склонни да пият от течащи потоци и реки, а не от вода в езеро, тъй като течащата вода е по-чиста.

В проучването на навиците за пиене на вода на котките, те предпочитат да пият вода на открито от локви, езера или потоци, а не от вероятно застоялата вода в купата например. Така че, когато котката ви я бута, може да се опитва да накара водата да се движи и да тече, така че пиенето да се чувства „по-естествено“.

Котка може да не хареса разположението на купата с вода

котка и купа за водаСнимка: iStock

Гальовните животни имат мнение и предпочитания за почти всичко. Това е една от причините да ги обичаме, но също така може да доведе до някои странни поведения. Когато мъркащият приятел движи купата с вода наоколо, той може да ви „казва“, че не е впечатлен от нейното местоположение. Въпреки че някои котки го приемат, изследователи от проучването съобщават, че повечето котки предпочитат да пият от купа, която не е до купата им за храна, когато са имали възможност. Когато нямат възможност, някои котенца могат сами да преместят купата си на по-желано място.

Котка може да проверява (или „регулира“) нивото на водата

Мяукащите приятели също са специални и внимателни относно нивата на водата в купата си. Те не искат случайно да попаднат в дълбокото. Котката може да проверява нивото на водата или дори целенасочено да я разлее, за да може да пие от ниво, което смята за подходящо.

Кога е време да се свържете с вашия ветеринарен лекар

Въпреки че обикновено е безвредно, може да има моменти, когато постоянното местене на купата им с вода е знак, че домашният любимец трябва да посети ветеринаря. Въпреки че може да е признак на игра, мъркащият приятел може също да движи купата си поради стрес или безпокойство. Ако преместването на водата им е ново поведение и идва заедно с обичайните симптоми на стрес или безпокойство – уриниране извън тоалетната, проблеми с корема или прекомерна грижа за козината – тогава трябва да заведете котето на преглед при ветеринаря.

котка и купа за водаСнимка: iStock

Също така е важно да се уверите, че котката ви пие достатъчно вода. Не трябва те да играят и никога да не пият. Така че, ако мъркащият спътник проявява признаци на дехидратация – сухи, лепкави венци, загуба на апетит или летаргия – тогава може също да е време за пътуване до ветеринаря, за да разберете какво не е наред.

Котките местят купата си с вода из къщата по редица причини. Ако изглежда, че домашният любимец си играе или се забавлява, тогава не е нужно да правите нищо. Но ако намирате поведението за досадно или ако изглежда, че не е добре за котката ви, опитайте да преместите купата на друго място. Можете също да опитате котешки фонтан като алтернатива на купа. Ако смятате, че здравословен проблем стои зад това поведение - време е за посещение при ветеринаря.

Виж още