Защо котката ми роди само едно коте

бебе коте Снимка: iStock

А ко котката ви е забременяла, вероятно сте доста развълнувани от раждането на малките котенца. Но може да се случи, че идва големият ден, вие продължавате да проверявате котката, за да разберете колко бебета е родила, но се оказва, че виждате само едно.

Котките обикновено имат между четири и десет котенца на котило.

Затова трябва да обсъдим защо вашата котка ражда само едно мъркащо приятелче и дали всичко е наред с него и с кралицата.

Dogsandcats.bg

1. Липса на развитие на оплодените яйца

По някаква причина понякога нещата просто не вървят гладко в репродуктивната система. Вашата котка може да има няколко яйцеклетки за оплождане, но тялото просто не им позволява да растат. Понякога това може да е добро нещо, тъй като може да сигнализира за проблеми с плода.

Вместо да предизвика деформация и други несъвършенства, някои яйцеклетки просто няма да се развият или няма да се имплантират успешно. В тази ситуация може да има шанс майката да роди едно коте и това е всичко.

бебе котеСнимка: iStock

Жизненоважно е да се уверите, че тя няма заседнало коте. Така че, потърсете други признаци на продължително раждане, за да сте сигурни, кралицата е напълно здрава и няма нужда от спешна медицинска помощ.

2. Проблемно раждане

Обикновено кралиците раждат без проблеми. Това е естествен процес за тях и повечето кралици го правят с лекота и без усложнения. Но точно както при хората, проблеми могат да възникнат в този уязвим момент.

Може да се случи, че вашата котка е родила само едно коте, но продължава да показва признаци на раждане. В такъв случай това може да означава, че вашата котка има проблемно раждане, като например заседнало коте, или друго потенциално животозастрашаващо усложнение.

Състояние, наречено дистокията понякога се причинява от размера или формата на тазовия канал. Ако тазът е наранен или тесен, кралицата може да има силна болка, проблеми с раждането и дори коте да заседне по време на раждането.

Може да бъде причинено и от котенца, които са твърде големи. Ако котето е твърде голямо, то няма да се побере удобно през родовия канал, което може да причини пауза в раждането. Някои кралици, които изпитват това усложнение, ще изискват цезарово сечение, направено от ветеринарен лекар. Признаците на проблемното раждане включват:

  • Раждането продължава повече от 24 часа
  • Котката изглежда сякаш ражда, но котенцата не се появяват

Трябва да потърсите ветеринарна помощ в този момент, тъй като това е чувствително към времето и донякъде опасно за майката.

3. Вашата котка може да не е приключила с раждането

бебе котеСнимка: iStock

Понякога котките могат да изминат до 24 часа между раждането на коте. Процесът може да изглежда дълъг и също така е доста напрегнат за вашата котка. Просто знайте, че ако тя не се движи, това не винаги е сигнал, че е краят на процеса на раждане.

Дайте ѝ време и наблюдавайте езика на тялото ѝ, за да можете ясно да видите кога привидно е приключила с раждането. Ако вашата котка не показва никакви признаци на страдание, след като е родила само едно коте, това може да е всичко.

Ако обаче просто изглежда, че котката ви се бори или се държи неестествено, незабавно се обадете на ветеринарния лекар, за да се уверите, че няма извънредна ситуация. Дори ако вашата котка все още ражда и може да роди по естествен път, тя се сблъсква с доста дълги периоди на раждане, което може да причини усложнения както за кралицата, така и за нейните котенца.

Кога да посетите ветеринаря

Добра идея е да предупредите вашия ветеринарен лекар, че вашата котка скоро ще ражда, за да може да ви даде съвети в случай на нужда.

Ако смятате, че котката ви може да се бори във всеки момент от процеса на раждане, най-добре е да се обадите на вашия ветеринарен лекар и да обясните нейното поведение. Той може да ви посъветва да я доведете за допълнителна оценка или да препоръчат начини да ѝ помогнете у дома.

В редки случаи може да има нужда от спешна операция или друга интервенция. Така че, ако изобщо имате някакви подозрения, време е да се обадите. Признаци на усложнения при раждането могат да бъдат:

  • Изключителна летаргия
  • Прекомерна жажда
  • Ненормално сърцебиене
  • Секреция с неприятна миризма
  • Треска
  • Прекомерно кървене

Значението на стерилизацията на женската котка

бебе котеСнимка: iStock

Котенцата може да са безумно сладки и всички ги обожаваме. Но реалността е, че тези сладки малки котенца стават големи котки, които изискват грижи.

Много хора позволяват на котките си да имат котенца, без да разбират напълно пълните последици от това решение. Някои не са подготвени за обширните грижи, необходими за предприемане на правилни стъпки, което води до много бездомни, диви потомци и наплив в приюти.

Най-доброто нещо, което можете да направите, е да стерилизирате женската си, така че да не се притеснявате, че ще има каквито и да било усложнения по време на раждането. Също така, тази процедура намалява риска от проблеми, свързани с репродуктивното здраве, по-късно в живота.

Някои проблеми като рак на матката, рак на млечната жлеза и инфекции на матката са изключително чести. Стерилизацията намалява вероятността от тези рискове. Освен това оказва влияние върху цялостната продължителност на живота на вашата котка.

Макар и рядко женска котка може да роди едно коте. Ако сте водили котката си на ултразвук по време на бременността, може вече да сте знаели, че ще се появи едно коте.

Но ако сте с котката си по време на процеса на раждане и се притеснявате, че тя има само едно коте, потърсете признаци, че раждането може да продължи. Обърнете внимание на всички поведенчески или физически промени, за да можете да ги докладвате на вашия ветеринарен лекар.

Виж още