Защо котката ми се държи като „луда“

домашна котка Снимка: iStock

К отките са интелигентни, странни, привлекателни и мистериозни. Те също са животни с диво поведение, което често ни хвърля в смут и неразбирателство какво се случва с гальовния ни спътник.

Сред най-очарователните неща на котките е тяхната склонност към озадачаващо поведение. Въпреки че могат да бъдат сладки, гушливи и спокойни, секунда по-късно те вече правят обиколки на дома, търчат бясно и изглежда сякаш гонят нещо несъществуващо.

Защо котките се държат като „луди“

домашна коткаСнимка: iStock

Макар и да ни се струва, че гальовният ни спътник е полудял, често „лудото“ поведение е просто нормално котешко поведение. Има много причини, поради които една котка може да действа по този начин, но повечето пъти вашата котка просто проявява поведение, което е нормално за нейния вид и тя просто следва инстинктите си.

Dogsandcats.bg

Защо котката ми тича из къщата като маниак?

Очевидният отговор тук е - зависи от котката. Ако имате малко коте, не трябва да забравяте, че то вероятно ще е много игриво и наистина може да проявява поведение, което да категоризираме като „лудо“. Някои котки може да запазят тази игривост и като възрастни и да бъдат много активни и като пораснат.

Абсолютно нормално е за по-активните котки да изразходват енергия, като тичат из къщата, може би да атакуват играчки играчки, стълбове за котки, други котки – и дори вас, ако им се изпречите на пътя.

Защо котката ми полудява без причина?

Ако котката ви внезапно се побърка за нещо, това вероятно е защото е била стресната, нервна, развълнувана или щастлива или защото се е включил някакъв първичен инстинкт. Само защото няма смисъл за нас, не означава, че няма смисъл за нея!

домашна коткаСнимка: iStock

Тъй като вие познавате котката си най-добре, ако смятате, че изнервянето не е характерно за вашето коте, струва си да се консултирате с вашия ветеринарен лекар.

Ако имате котка, вече знаете, че не можете да направите много, за да промените поведението ѝ. Котките правят каквото искат – и затова ги обичаме (и можем да научим много от тях). В случаите, когато нещата са малко извън контрол, има някои неща, които можете да направите, за да пренасочите или успокоите поведението, ако то е малко прекалено и не може да се справите.

1. Качване на плота в кухнята

Едно котешко поведение, което може да подлуди човек, е котките да скачат върху плотове, маси, бюра и т.н. Има различни причини котките да правят това – вариращи от факта, че високите точки за наблюдение са естествено желани от котките до факта, че вие оставили нещо вкусно.

За да намалите това поведение осигурете алтернативно пространство, на което вашата котка да скача, като котешка кула. Ако проблемът продължава, може да опитате други популярни методи, включително фолио или възпиращи котешки аромати.

2. Чупене/събаряне на неща

Едно от най-забавните и може би най-дразнещите луди котешки поведения е, когато котката ви гледа внимателно и в същото време бута ваш предмед от масата. Това поведение може да бъде, за да привлече вниманието на техния любим човек - вас. Друг път е просто защото е забавно! Котките изследват света си с лапите си и бутането на предмети наоколо е толкова естествено за котките, колкото и несравнимите им таланти да ви игнорират.

домашна коткаСнимка: iStock

Съвет: уверете се, че котката ви има много играчки под ръка (или под лапа) и време за игра с вас, за да възпрете това поведение.

3. Чуруликане на прозореца

Ако вашето коте види нещо навън (като птица или катерица), много пъти ще реагира с чуруликане. Въпреки че може да звучи като нещо много странно, това поведение обикновено е в отговор на стимули, които възбуждат – и понякога дори разочароват котката. Въпреки че е абсолютно нормално, може да ви подлуди.

Съвет: опитайте да вземете на вашето коте няколко интерактивни играчки, които то може да преследва и да хваща!

4. Силно мяукане

Дългият, провлачен рев на гальовния ви приятел може да бъде доста забавен, но може и да стане досаден. Някои котки просто може да са по-гласовити по природа. Други обаче, които обикновено не мяукат толкова, това е знак, че нещо не е наред. Много пъти ревът ще предшества обикновена топка козиан, която котката ви ще повърне, но друг път може да е признак на болка. Ако имате ревящо коте, чийто език на тялото ви казва, че нещо не е наред, може да се наложи да се консултирате с ветеринар.

5. Ухапване/драскане

Хапането и драскането са естествени начини котките да използват страхотните инструменти, с които са надарени. Освен че като цяло са полезни за катерене, хранене и улавяне на плячка, котките изследват и изживяват световете си с лапите и устата си; а понякога и нокти и зъби. Когато това поведение е насочено към играчка, приятел по борба или стълб за драскане, всичко е наред, но понякога котките са толкова увлечени в него, че могат да хапят твърде силно – да не говорим, че накъсват всичко от дъното на дивана ви до открит глезен.

6. Среднощна лудост

домашна коткаСнимка: iStock

Някои котки по природа са нощни, така че е логично да са по-активни през нощта. Много котки също прекарват дните си сами, така че може да се развълнуват през нощта, когато хората им са вкъщи и се опитват да почиват.

Опитайте се да играете с котката си преди лягане, за да отделите част от тази излишна енергия.

И все пак да не забравяме, че само малко „лудост“ е част от чара на гальовните животни. Без тези поведения животът ни със сигурност щеше да е доста по-скучен.

Виж още