Защо котката ми се крие след преместване в нов дом

котка в нов дом Снимка: iStock

М яукащите животни могат да се скрият на различни места известно време след преместване и има много причини за това. Трябва да сте спокойни, че това е нормално поведение и има много неща, които можете да направите, за да улесните прехода на гальовния спътник в новия дом. За целта обаче, първо трябва да сте наясно с причините, пораки които котката ви се крие, а след това да поработите върху решения, които ще улеснят адаптирането.

Котките са териториални животни

Котките са силно териториални животни. Те защитават ревностно своята територия и хората, които допускат в нея. В резултат на това преместването от една територия в друга е в най-добрия случай неприятно.

котка в нов домСнимка: iStock

Вероятно на котката ви ѝ липсва старата територия и е крайно неподготвена за преместването в нова. Тя току-що е била сложена в транспортната си чанта и изведнъж е попаднала на съвсем ново място!

Dogsandcats.bg

Това е логично. Не може да попитате котката си за мнението ѝ дали трябва да се преместите или да ѝ покажете новото място предварително. Тя просто трябва да се примири с положението, а това може да е трудно за някои гальовни животни.

Докато котката ви не припознае новия ви дом като своя лична територия, вероятно ще бъде доста плаха докато разучи пространството и го почувства като свой дом.

Новата среда е плашеща за котките

Освен че нямат право да решават дали да се преместите, мъркащите приятели мразят промените. Те са създания на навика и предпочитат нещата да останат предсказуеми и стабилни.

Животът на котката ви току-що се е променил. Тя не знае къде се намира и какви неща могат да я дебнат в това ново местообитание, в което е попаднала.

Докато вие знаете, че новият ви дом е безопасен, котката ви не знае какво може да има там. Може ли да има друга котка? Куче? Какво се крие под възглавниците?

В резултат на това много гальовни животни предпочитат да се скрият под леглото, в някой шкаф или тясно пространство докато не се почувстват по-спокойни или любопитството им не вземе превес.

Как да накарате котката си да се чувства по-комфортно в новия си дом

котка в нов домСнимка: iStock

За съжаление на котката ви, преместването е нещо, с което тя ще трябва да се справи. Все пак е възможно да облекчите процеса и да направите прехода по-плавен с някои стъпки:

  • Подгответе безопасна стая

Започнете, като подготвите безопасна стая за котката си. Включете всичко, от което котката ви се нуждае, за да живее в тази стая - храна, вода, тоалетни и играчки. Поставете и или мебели от предишния ви дом, които котката ви харесва. Така ще се чувства по-спокойна, заобиколена от нови миризми.

  • Позволете на котката да изследва сама

Мъркащият приятел ще изследва новия дом, когато се почувства в безопасност. Никога не насилвайте котката си да напусне комфорта на своята безопасна стая. Това ще създаде негативни асоциации с новия дом.

  • Създайте положителни асоциации

Ако видите котката си навън, поздравете я и я наградете за смелостта с лакомство или някоя играчка, която знаете че гальовният приятел харесва.

котка в нов домСнимка: iStock

Въпреки че преместването не е забавно за никого, то е особено стресиращо за вашата котка, която не разбира защо се случва. За щастие, има тактики, които може да приложите, за да помогнете на котката си да премине към новия ви дом постепенно. Пръскането с котешки феромони, обособяването на отделна стая, любими играчки и лакомства са все някои от нещата, които може да опитате.

Макар и котките да не обичат промените, те са склонни да се адаптират, просто им трябва повече време и разбира се - вашата любов и подкрепа.

Вижте още:

Защо котките обичат да се крият

Какво представляват продуктите с феромони и могат ли да успокоят котката ми

10 основни признака, че котката ви е стресирана

Виж още