Какво представляват продуктите с феромони и могат ли да успокоят котката ми

котка скрита в дрехи Снимка: iStock

Т очно като хората, домашните животни също могат да се стресират. Промените като нов дом, нов член на семейството или кучето, което току що сте осиновили за компания на котката, могат да доведат до нежелано поведение като маркиране, прегризани кабели, уриниране извън тоалетната или силно мяукане и недоволство.

В помощ могат да влязат продуктите на база феромони, които се продават в зоомагазините. Нека да научим повече за тях!

Какво представляват феромоните

Това е вид химическа комуникация, която се случва при животните. Нашите любимци са снабдени с вомероназален орган, който се намира между носа и устата и улавя феромоните, наред с много други миризми.

котешка комуникацияСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Продуктите на база феромони имат успокояващ ефект върху домашните любимци, тъй като имитират естествените феромони, излъчвани от тях. Тези продукти се предлагат под различна форма - спрейове, кърпички, дифузери и помагат на мъркащите приятели да се почувстват в безопасност.

За какъв тип поведение са насочени продуктите от феромони

Тези спрейове биха могли да помогнат на мъркащия ви приятел при силно мяукане или проблеми с агресията, особено ако имате две котки в дома и често се спречкват. От друга страна, феромоните биха могли да смекчат драскането по мебелите, да облекчат стреса при пътуване, или да улеснят посещение при ветеринар.

Бихте могли да ги използвате при почти всяко състояние свързано с тревожност при гальовния домашен любимец.

Ефективни ли са продуктите на база феромони

Важно е да отбележим, че тези стоки не решават магически всички поведенчески проблеми на котката ви. Напръскване със спрей няма да помогне при системно маркиране или уриниране на неправилните места.

Продуктите от феромони биха сработили, ако са съчетани с помощ и от ваша страна. В случай че причината за тревожността на мяукащия приятел е свързана с преместване в ново жилище, следва да се потрудите допълнително, за да може котката ви да се адаптира и да го почувства като свой нов дом. Наред със използването на феромони, трябва да обособите ново място на животинчето, да го оставите плавно да изучи новото място и да му осигурите необходимото спокойствие или игра.

Безопасни ли са продуктите с феромони за домашни любимци

котка и спрейСнимка: iStock

Не са познати странични ефекти при ползването на феромони при различни домашни любимци. Ако ползвате феромони за мъркащия си приятел, те няма да подействат на кучето ви и обратно. Причината е, че различните животни получават различни успокояващи съобщения. Хубавото на тези продукти е, че не няма да пречат на вас, тъй като не ги усещате.

Продуктите от феромони са чудесен допълнителен метод за успокояване на стресираните мъркащи приятели. Ако животинчето ви е нервно преди посещение при ветеринар, можете да напръскате одеялцето в преносимата клетка и това би трябвало да помогне. Все пак, имайте предвид, че трябва да се грижите и наблюдавате домашния си любимец и не следва да разчитате ицзяло на тези продукти.

Вижте още:

Как мога да помогна на котката ми да се адаптира към новия дом

8 начина да успокоите котката си, когато е под стрес

Виж още