10 основни признака, че котката ви е стресирана

стресирана котка Снимка: iStock

М яукащите животни са много чувствителни същества и могат да се стресират от най-малкото нещо. Особено, ако по някакъв начин тяхната рутина е нарушена, бъдете сигурни, че на котката ви със сигурност ще се отрази, докато не свикне с промяната.

Може стресът да е предизвикан от нещо дребно като преместване на купите за храна или пък пропуск на почистване на тоалетната, защото сте били заети. От друга страна, в някои ситуации, може стресът да е поради страх, болест, травма или някаква много по-голяма промяна като втори домашен любимец или преместване в нов дом.

Ще маркираме 10 често срещани признака, по които можете да познаете дали котката ви е стресирана.

1. Прекомерно миене на козината и драскане

Гальовният домашен любимец може да покаже безпокойството или стреса си, като прекалява с почистването на козината или да точи прекомерно ноктите си (в драскалки или предмети). Представете си го като хората, които при тревожност могат да гризат ноктите си или да пипат косата си. Ако случаят е такъв, консултирайте се с вашия ветеринарен лекар за някои решения, които да помогнат на вашата котка да се успокои.

Dogsandcats.bg

2. Ходене до тоалетна извън тоалетната

Една от най-честите реакции на стресирана котка е проблеми с тоалетната, които преди това никога не са били налице. Ако сте заминали няколко дни на почивка, котката ви може да е стресирана и уплашена, че ви няма, а на ваше място идва друг човек и повечето мъркащи приятели избират да отидат до тоалетна извън нея. Обикновено това поведение спира, когато вие се върнете.

Все пак, помислете дали причината не е здравословна - проблеми с пикочните пътища, или стомашно-чревни неразположения могат да направят ползването на котешка тоалетна по-трудно за мъркащия приятел.

3. Засилена бдителност

стресирана коткаСнимка: iStock

Ако котката ви е разтревожена, тя може да прекара много време, криейки се под леглото или мебелите, или „защитавайки се“ от заобикалящата ги среда. Това може да прерасне в агресия, затова трябва да помислите кое е нещото, което стресира мъркащия приятел и да се опитате да се преборите с него. Осигуряването на повече играчки и лично пространство - котешко дърво, етажерки за игра или легълце - може да успокоят гальовния приятел.

4. Силно мяукане

Котките могат да покажат безпокойството си чрез силно мяукане и дори „скимтене“. Определено има някои котки, които са естествено по-приказливи от други, но ако котката ви обикновено не е толкова гласовита и започне да мяука редовно и то много силно, това е индикатор, че е разстроена или нещо не е наред.

5. Липса на апетит

Когато се чувстваме разстроени или тревожни, понякога губим апетит. Същото важи и за котките. Ако котката ви спре да яде или започне да яде много малко, това може да е признак на тревожност.

6. Летаргия

стресирана коткаСнимка: iStock

Ако котката ви започне да спи повече от обикновено или губи много енергия, това може да показва тревожност, така че трябва да помислите каква би могла да е причината за това. Не е изключено налице да е медицински проблем или болка, който да кара котката ви да спи през повечето време, както се случва с нас, хората, когато сме болни.

7. Агресия

Ако котката ви стане агресивна към други животни (ако имате у дома) или към вас, това може да е начин, по който тревожността се проявява. В случай че мъркащият ви приятел не е агресивен по природа, а е по-скоро споен, но изведнъж започне да съска, да бяга бясно из жилището, да напада вас или да разкъсва играчките си - може би е добре да обсъдите състоянието с ветеринарен лекар.

8. Зов за внимание

Понякога може да се случи обратното и котката ви може да стане твърде зависима от вас и да не ви оставя на спокойствие. В такава ситуация, може да се появи силна тревожност при раздяла всеки ден когато отивате на работа или не сте наоколо. Макар че някои представители по природа могат да са по-привързани към стопаните си, все пак котките са доста самостоятелни животни и колкото и да ви обичат обикновено ценят и личното си пространство.

9. Стомашно-чревни проблеми

Ако вашата котка развие диария, запек или други проблеми, докато използва тоалетната, това може да е сигнал за безпокойство. В случай че наскоро сте сменили храната с друга, може да се случи котката ви да е стресирана поради промяната, затова в такава ситуация е добре да върнете старата (ако можете да я откриете в магазините). Ако не сте сигурни от къде се е появил проблемът и продължава повече от няколко дни - посещението при ветеринар става задължително.

10. Общи промени в поведението

Всеки собственик отлично познава котката си и знае кои са нейните „обичайни“ странности и как тя се държи в някои ситуации. Ако настъпи някаква много осезаема промяна, например котката ви вече не е спокойна докато разресвате козината ѝ или не дава да я галите както преди, крие се на необичайни места - то това са признаци, че има някаква промяна в нея и може да страда от тревожност или нещо друго, което трябва да проверите с ветеринарния лекар.

Ако забележите някой от тези признаци на безпокойство, не забравяйте да отидете първо при вашия ветеринарен лекар, за да се уверите, че не е физическо заболяване, което причинява безпокойството. Ако не е, вашият ветеринарен лекар би могъл да препоръча някои добри решения, които да помогнат при психическо безпокойство. Някои препоръчват котешко дърво, за да позволи на котката ви да се катери и да играе и да има собствено пространство. Играчките с пъзели за храна също са добра дейност за вашата котка, за да използва своите умения за лов и хранене.

Ако тревожността на вашата котка е твърде голяма и не успявате а се преборите с игри, може да е време да поговорите с вашия ветеринарен лекар за някои естествени добавки или други лекарства, които могат да помогнат на котката ви да се чувства по-малко стресирана. В противен случай бъдете търпеливи и предложете на котката си всички успокояващи опции, като гушкане, лакомства, обучение и повече игри.

Вижте още:

Защо котката ми пишка върху леглото

Какво представляват продуктите с феромони и могат ли да успокоят котката ми

8 начина да успокоите котката си, когато е под стрес

Виж още