Защо котката ми се лигави, когато я галя

котка у дома Снимка: iStock

Н якога прекарвали ли сте време, обливайки котката си с разтривки и нежност, само за да откриете мокро петно под брадичката ѝ? Понякога може да няма никакви лиги, докато в други случаи може да изглежда достатъчно, за да се превърне в „река“. Има физиологични и емоционални реакции на стимулация, които могат да накарат вашата котка да отделя по-голямо количество слюнка. А в други случаи слюноотделянето може да е признак на заболяване.

Причини, поради които котките се лигавят

Слюнотечението може да бъде причинено от различни причини, включително и просто щастие. Други по-малко положителни причини могат да бъдат някои лекарства, които увеличават производството на слюнка. Друг проблем може да бъде гадене или може би проблем с устата, поради което тя е чувствителна или затруднява преглъщането.

котка се облизваСнимка: iStock

  • Котките се лигавят, когато са щастливи

Много здрави котки отделят лиги само когато са щастливи. Не всички гальовни животни правят това, но малък процент се лигавят, когато получат стимулация, която ги прави щастливи. Може да забележите „щастливо лигавене“ заедно с други поведения, като мъркане, търкане на лицата наоколо и във вас.

Dogsandcats.bg

Учените не са сигурни каква е целта или причината за това лигавене. Но хубавото е, че това е просто нещо безобидно, което показва, че гальовният приятел е доволен.

Дълбокият сън също може да причини лигавене, просто защото мускулите на мяукащите приятели са по-отпуснати от обикновено.

  • Не толкова положително лигавене

Лигавене, от друга страна, може да е симптом на някакъв вид заболяване. Ако вашата котка никога не е се е лигавила от удоволствие и сте забелязали, че наскоро е започнала да го прави, това може да е признак на заболяване, което може да е причина за слюноотделянето.

котка у домаСнимка: iStock

Стресът е посочен като причина за това „негативно“ лигавене при мяукащите животни. Този тип стрес може да бъде всичко - от това, че котката ви знае, че предстои пътуване до ветеринар, звуци у дома, от съседите, навън или пък шумове от домакински уред.

  • Болна котка може да се лигави

Гаденето може да причини прекомерно слюноотделяне. Например, ако приложите локални лекарства против бълхи на място от тялото на домашния любимец, където той може да го оближе, това може да причини слюноотделяне.

Котка, която страда от болки в устата, което означава болен зъб или нещо друго нередно с венците, като подути слюнчени жлези, може да се лигави много. Ако нещо не е наред с гърлото им и те изпитват затруднения при преглъщане, това също може да причини слюноотделяне.

Вируси като бяс или вируса на котешки херпес също могат да причинят този ефект. Лигавенето също е резултат от някои лекарства, растения и алкохолни репеленти против бълхи. Трябва да внимавате за треска, кихане, секреция от очите или загуба на апетит заедно с прекомерно слюноотделяне, защото ако видите тези признаци заедно, това може да означава, че котката ви може да се е заразила с вирус.

Други причини за слюноотделянето при котки

котка у домаСнимка: iStock

Ако сте дали на котката си коча билка и сте забелязали лигавене, това може да е друга причина. Не всички котки реагират на химичните свойства на котешката мента, но тези, които реагират, определено се радват на растението. Само малък процент от котките изглежда имат тази физическа реакция, така че това може да не е причината котката ви да се лигави. Всяка котка е различна и реагира на различни стимулации по различен начин.

В обобщение можем да кажем, че мяукащите приятели са склонни да се лигавят, когато се почувстват отпуснати и спокойни. Това може да е когато спят или когато ги галим дълго време. От друга страна - ако забелязвате и други симптоми наред с лигавенето - загуба на апетит, летаргия, секреция от очите и друго - посетете ветеринарния си лекар за преглед, тъй като това може да е симптом на болест.

Виж още