Защо котката ми се прозява, когато ме види?

котка се прозява Снимка: iStock

П розяването е основно, неволно поведение. Учените все още не са открили точната причина, поради която котките се прозяват, въпреки че е често срещано явление. Някои теории относно това защо вашата котка се прозява, когато ви види, заслужават внимание.

Бъдете спокойни, котката ви се прозява когато ви види, защото се чувства спокойна и доволна от вашето присъствие, а не защото смята компанията ви за скучна. Прозяването е начинът на котката да поеме повече кислород и да се събуди, тъй като иска да се зареди с енергия в готовност да прекарва време с вас. Разбира се, някои котки са просто сънливи.

котка се прозяваСнимка: iStock

Някои експерти теоретизират, че котките се прозяват като уникална форма на комуникация. В тази статия ще ви разкрием какво се предполага, че котките комуникират с прозяването си.

Dogsandcats.bg

Защо котките се прозяват, когато ви видят?

Може да предположите, че вашата котка е просто уморена от толкова игри и пакости у дома. Прозяването става по-подозрително, обаче когато е насочено само към вас. Може би изглежда, че вашата котка се прозява само когато влезете в стаята или се приберете от работа. Ако котката се прозява само (или се прозява по-често), когато ви види, това означава, че:

  • Има ви доверие и се чувства в безопасност във ваше присъствие, достатъчно, за да се отпусне
  • Чувства се развълнувана да ви види и иска да се зареди с енергия
  • Предупреждава ви, че е уморена и планира да се отпусне в скута ви

Защо котката ми се протяга, когато ме види?

Прозяването е начинът на котката да си възвърне енергията, преди да може да бъде активна. Котките започват да се прозяват и да се протягат в момента, в който станат от дрямка. Те правят това, за да разтегнат мускулите си след дългата дрямка.

котка се прозяваСнимка: iStock

Прозяването отделя въглеродния диоксид от тялото, докато приема кислород. След като кислородът достигне мозъка, той помага за изостряне на сетивата на котката, събужда я и я държи нащрек. Като такава, ако котка се прозява, когато ви види, тя го прави, за да остане внимателна и будна.

Това може да означава, че котката е била на път да се отпусне и да спи, но е променила решението си. Може би иска да остане будна и да си играе с вас. Това може също да означава, че котката е дремела, но сега иска да се събуди бързо, за да може да яде или да се наслаждава на галенето.

Прозяват ли се котките, когато са щастливи?

Ако всички нужди на котката са задоволени, тя се чувства удобно в дома ви и се чувства сигурна, тя ще бъде по-вероятно да се прозява, когато сте наблизо. В края на краищата, една тревожна котка би се съсредоточила повече върху това да остане нащрек и да избягва да показва слабост като умора.

Котка се прозява, когато аз се прозявам

котка се прозяваСнимка: iStock

Макар и рядко, може да забележите, че котката ви се прозява, когато го правите. Казват, че прозяването е заразно, особено сред хората. Дори някои животински видове притежават тази черта. Дали котките са едни от тях?

Случайното прозяване на котката е добър знак. Може да означава щастие, вълнение и чувство за безопасност. Трябва да се чувствате доволни, че е достатъчно удобно с вас, за да може мяукащият приятел да се отпусне толкова спокойно.

Виж още