Защо котките харесват да гонят лазер

котка играе с лазер Снимка: iStock

В ероятно или сте го виждали да се случва във видеоклипове, или сте се отдали на играта със собствената си котка у дома: котка, преследваща лазер. Изглежда, че никой мяукащ домашен любимец не може да устои на очарованието на тази малка червена точка, движеща се по повърхността, и някои хора смятат, че това е чудесен начин да поддържат котките си стимулирани. Същия ефект се постига и когато неволно часовникът ви или нещо друго отразява светлина и се появява „зайче“ на стената, което се движи бързо, а котката ви го следи с интерес.

И все пак - котките харесват ли наистина лазерите и дали това е добър начин за игра - ще научим в тази статия!

Котките обичат да гонят плячка

котка играеСнимка: iStock

Въпреки вековете на опитомяване на котките и съжителството с хора, едно нещо остава мяукащите животни, което ги свързва с техните древни предци: стремеж към плячка. Хищническият стремеж при котките е това, което позволява на тези животни да оцеляват в природата. Хищническото поведение при котките обикновено може да се види, когато в полезрението им се повят зайци, гризачи, птици и насекоми.

Dogsandcats.bg

Това дълбоко вкоренено животинско поведение е причината, поради която котките често могат да бъдат видени да надничат и понякога да „чуруликат“ на птици птици или катерици през прозорците.

Котките и играта с лазер

котка играеСнимка: iStock

Докато ние знаем от къде идва червената точка на лазера и, че не е истинска плячка, мозъкът на гальовните животни не възприема ситуацията точно по този начин. Тъй като котките следват движението на плячка с очите си, всичко, което симулира модел на движение, като висящо парче връв, почукване с пръсти по масата или движещ се лъч червена светлина може да инициира този инстинкт.

Когато хората насочват лазера през стаята, движението често много наподобява непредсказуемия, блъскащ се модел на мишка или друго малко животно, опитващо се да избяга, което може да бъде много примамливо за котка, дори за такава, която никога не е ловувала живо същество.

Как да изберем лазер за котката

Не всички лазерни светлини са еднакви. Някои са само един лъч светлина в един цвят, докато други могат да бъдат в различни цветове. Някои производители правят автоматични, интерактивни версии на лазерни показалки, които се въртят. С нещо подобно, вашата котка може да си играе, дори когато не сте вкъщи или когато не ви се размахва пръчката с часове наред.

Добри ли са лазерите за котките

котка играеСнимка: iStock

Въпреки че вашата котка изглежда се забавлява, докато лови тази недостижима червена точка по пода, над масите и дори по завесите, играта с лазер вероятно не е толкова удовлетворяваща за котката, колкото за нас да я гледаме. Всъщност вероятно е разочароващо за една котка. Въпреки че преследването и блъскането са част от хищническото поведение на котката, по-добре е да играете игри, които ще позволят на гальовния приятел да хване и „убие“ въпросния предмет. Котешките играчки са чудесен начин, тъй като действително котката ви хваща „плячката“, дори и да не може да я изяде наистина, но хапането и обгръщането с лапи има подобен ефект.

Котките също обичат да носят неща в устата си, което правят, когато успешно са уловили целта в мерника си. Това е друга причина, поради която малките, осезаеми играчки често са най-добрите неща, които да използвате, когато играете с домашния любимец, тъй като целият процес на хищничество (дебнене, преследване, нахвърляне, ядене) се реализира. Ако все пак играете с лазер, има просто решение, с което да изглежда сякаш котката ви получава наградата - след играта може да хвърлите няколко лакомства, които мъркащият приятел да хване и изяде.

Ако искате съвсем да изглежда сякаш котката ви е „хванала“ червената точка, може да насочите лазера към място, на което предварително сте скрили лакомство - кутия, котешкото дърво или някой открехнат шкаф. Така може да създадете илюзията, че мяукащият приятел е хванал и изял вкусната си плячка.

Виж още