Знаете ли, че котките имитират своите стопани и други котки

котка и стопанин Снимка: iStock

М оже би ще се изненадате, но котките имитират стопаните си, за да установят йерархия в домакинството. Мъркащите приятели са относителон социални животни и са склонни да копират поведението на стопаните си като начин да покажат уважение и фамилиарни отношения.

Разбира се не си мислете, че става дума за буквална имитация. Котката ви няма за започне да тренира, защото вижда, че вие го правите. По-скоро говорим за ваши реакции - например, вие не се стряскате от звука на пералнята или машината за кафе. Когато котката ви види, че сте спокойни - тя е склонна да се води по вашата реакция. От друга страна, ако се уплашите от гръмотевици - шансът мяукащият приятел да последва вашето действие е голям.

Науката зад котешкото поведение на имитиране

Предполага се котките са силно настроени към действията и поведението на своите собственици и другите котки, което ги прави майстори на поведенческа имитация.

Дълго време учените смятаха, че котките нямат когнитивните способности да имитират стопаните си. Скорошни проучвания обаче показват, че това не е вярно. Котките обръщат внимание на поведението на стопаните си и се учат от тях, като това е начин на общуване и свързване.

Dogsandcats.bg

Това не означава, че котките само имитират стопаните си. Те също така често имитират и други гальовни животни. Най-очевидния пример е когато малките котета копират поведението на майка си.

котка и стопанинСнимка: iStock

Има няколко причини, поради които котките имитират хора и други котки. Някои от най-често срещаните включват:

  • Създаване на рутина

Котките са създания на навика. Те често имитират вродено поведението на своите собственици, за да установят рутина и да се чувстват по-комфортно в домакинството.

Това не означава, че всяка лека рутинна промяна ще извади котката ви от равновесие. Мяукащите животни са адаптивни и могат да се приспособят към нови рутини и среда, но може би ще им трябва малко повече време.

  • Научаване на нови умения

Ученето чрез наблюдение е вид обучение, при което индивидът се учи, като наблюдава и имитира поведението на друг. Много животни използват този тип обучение, включително котките. По този начин те могат да придобият нови умения без директно обучение или стимули.

Когато котките наблюдават поведението на своите стопани или други котки, те могат да научат нови умения, на които обикновено не биха били изложени. По този начин котките могат бързо да се адаптират и оцеляват в широк спектър от среди.

  • Свързване със своите собственици и други котки

Като социални животни, котките имитират стопаните си или други животни, за да заздравят връзките си. Това важи особено за собствениците и котенцата, които често развиват много тясна връзка с течение на времето.

Тази поведенческа връзка се отнася и за други котки в домакинството. Като имитират позите, вокализациите и езика на тялото на другите, котките могат да укрепят сплотеността на групата и да установят по-силни социални връзки.

Какво ни казва поведението на котката за нас самите?

котка и стопанинСнимка: iStock

Вярвате или не, всъщност има доста неща, които можем да научим за себе си, като гледаме как се държат нашите гальовни животни. Поведението на нашите котки може да подсказва за нашите собствени поведенчески тенденции и социални нужди.

Например, ако сте екстровертен човек, вашата котка ще покаже по-екстровертно поведение. И ако сте срамежлив или интровертен, вашата котка вероятно ще отразява същите тези черти. Същото важи и за невротичен стопанин и неговата котка. Подобно на собственика си, котката също ще покаже признаци на невротизъм.

В крайна сметка това котешко поведение може да ни разкаже много за нас самите и социалната динамика в домовете ни. Като обръщаме внимание на тези поведенчески знаци, можем да разберем по-добре нашите котки и себе си.

Няма съмнение, че котките са едни от най-очарователните животни на планетата. Те са много интелигентни и показват сложно социално поведение. И точно като техните собственици, тези поведенчески черти говорят много за това кои са те и какъв човек може да са.

Така че следващия път, когато вашата котка имитира вас или друга котка, отделете малко време, за да оцените колко удивителни са тези животни. И не забравяйте, че вашата котка е отражение и на това кои сте вие – любящ, интелигентен и много адаптивен индивид.

Виж още