Защо котките махат с опашки?

домашна котка Снимка: iStock

М акар че обикновено кучетата са тези, които махат с опашка, при котките опашката е важен индикатор за това как се чувства животното. По опашката може да разберете дали мъркащият приятел е ядосан, спокоен, щастлив и още.

В тази статия ще разгледаме различните начини, по които котките използват опашката си, за да общуват и какво може да означава махането с опашка на котката.

За да разчетете правилно емоциите на вашия мъркащ приятел, от съществено значение е да вземете предвид ситуацията, в която се намира вашата котка, как тя маха с опашка и какво прави с останалата част от тялото си, за да интерпретирате най-добре поведението. По-долу са дадени няколко примера за това какво може да почувства вашата котка, след като опашката започне да се движи.

1. Вашата котка е нещастна

Когато котката е недоволна или ядосана, тя може да държи опашката си ниско и да я размахва бързо напред-назад. Това поведение често се наблюдава, когато котката е в ситуация, от която не е щастлива. В този случай е най-добре да дадете на мъркащия приятел малко пространство. Ядосаната котка може бързо да стане агресивна, ако почувства, че границите ѝ не се спазват.

Dogsandcats.bg

домашна коткаСнимка: iStock

2. Вашата котка е раздразнена

Когато са раздразнени, котките движат опашката си с бавен замах, движейки се напред-назад. Понякога може просто да потрепват края на опашката си. Ако видите това, също както в горната ситуация - дайте малко пространство на котката си, преди да се ядоса или да стане агресивна.

3. Вашата котка е разочарована

Когато е разочарована, котката бие опашката си във всички посоки. Разочарованието обикновено се наблюдава при гальовни животни, които имат друга котка на територията си - това може да е както у дома, ако имате две или три котки или ако наблизо се разхождат улични котки, които смущават вашата.

4. Котката изпитва болка

Някои мъркащи животни махат опашките си в знак на болка или дискомфорт. Може да забележите това повече, когато котката ви лежи. Често е придружено от други признаци на неразположение, като намален апетит, повишена или намалена жажда или скриване повече от обикновено.

домашна коткаСнимка: iStock

Ако смятате, че гальовният приятел  маха с опашка, защото нещо не е наред, свържете се с вашата ветеринарна клиника, за да организирате консултация възможно най-скоро. Ако не сте сигурни дали има проблем, поговорете с вашия ветеринарен лекар, за да планирате най-добрия курс на действие.

5. Котката е щастлива

Щастливата котка обикновено ще се приближи до вас с изправена опашка или в изправена форма на „въпросителен знак“. Някои мъркащи приятели махат с опашка, когато са щастливи; пример може да бъде приятелско трептене на опашка, докато котката ви поздравява.

6. Котката ви е уплашена

Уплашена котка може да държи опашката си ниско и да я маха напред-назад. Те също могат да скрият опашката си, като я приберат или издуят козината си. Други признаци на страх включват притискане на ушите назад, ниско приклекване или вокализация като съскане или ръмжене.

7. Котката е развълнувана

Много развълнувана котка обикновено потрепва опашката си. Това поведение често е придружено от мяукане или чуруликане и обикновено се наблюдава, когато котка гледа плячка през прозорец. Това поведение обаче може също да отразява разочарованието, че не могат да стигнат до плячката.

Ако котката просто се концентрира върху плячката, тя може също да движи опашката си с кратки, бързи потрепвания, което е често срещано и при игривите котки.

домашна коткаСнимка: iStock

8. Котката сънува

Котките, които потрепват опашката си по време на дрямка, може да го правят в знак на задоволство или сън.

Можете ли да повярвате, че една опашка може да ви каже толкова много различни неща за емоциите на вашата котка? Не забравяйте, че всяка котка е различна и някои ще бъдат по-изразителни от други, когато става въпрос за комуникация с опашката.

Вие познавате котката си по-добре от всеки друг, така че вземете сигналите от опашката им в контекста на ситуацията и настроението им, за да разберете най-добре как вашата котка се опитва да общува с вас. Ако се погрижите да разберете езика на тялото на вашата котка, ще укрепите връзката, която споделяте.

Виж още