Защо котките не могат да оцелеят без месо

котка се храни Снимка: iStock

Ч есто хората правим експерименти и избори в храненето си - ставаме вегетарианци, не приемаме животински продукти, глутен, храним се само с риба, или пък хапваме всичко. Дали причините ни са свързани с нашето здраве или вкусови предпочитания - факт е, че няма да си навредим, ако не се храним с месо. Да, трябва да си набавяме определени вещества от други източници, но абсолютно можем да живеем без месо (дори според много хора по-добре).

Американското дружество за борба с жестокости срещу животните (ASPCA) казва, че с кучетата това е много предизвикателна задача, но не и невъзможна. За котките обаче - това е невъзможно, защото те са задължително хищници.

Месоядни и всеядни домашни любимци

Когато казваме, че животно е „хищник", това означава, че се храни само месо. Животно, което е „всеядно“ (като кучетата), означава, че могат да хапват както растителни, така и животински храни и, ако не се хранят с месо - могат да оцелеят.

Котките са хищници

Няма спор, че мъркащите животни са задължително хищници. Те трябва да се хранят с месо, за да оцелеят. Това осигурява на котките основни хранителни вещества като таурин, арахидонова киселина, витамин А и витамин В12, от които тялото им се нуждае и които не могат да си набавят достатъчно само от растенията.

Dogsandcats.bg

Ако мъркащите приятели не получават достатъчно от тези хранителни вещества, те могат да се сблъскат със здравословни проблеми - чернодробни, сърдечни, проблеми с козината, очите и други.

Предвид, че котките са ловци и в дивата природа се хранят така - те задоволяват нуждите си от протеин и мазнини чрез улов на дребна плячка като гризачи, птици или земноводни.

Съставки, които котките си набавят с месо

котка се храниСнимка: iStock

  • Таурин

Тауринът е аминокиселина, което е, необходима за котките и може да се открие само в животинските източници на месо, мляко и други. Не се намира в растителни източници. Тауринът може да се синтезира при хора и кучета, но котките не са в състояние да направят това и изискват пряк източник от животински продукт.

Котки с дефицит на таурин могат да развият сърдечен проблеми и слепота. Няма нищо лошо в това да храните мъркащия си приятел с лакомства от варени картофи или други зеленчуци, но в никакъв случай не бива те да заместват месото.

  • Протеин

Както казахме - котките са хищници и имат нужда от много високо съдържание на протеин в диетата си. Растенията нямат достатъчно високи нива на висококачествен протеин, който да отговори на хранителните нужда на мъркащия приятел. От друга страна - котките не бива да приемат твърде много въглехидрати, защото не могат да ги усвоят. Техните източници на енергия се зареждат по-скоро от полезните мазнини и съставки, които се съдържат в месото.

В допълнение трябва да кажем, че мъркащите приятел трябва да хапва котешка храна, която отговаря на всичките му нужди. Ако храним котките с човешка (макар и да е месо), няма да им помогнем да набавят всичките си витамини и минерали, на които е богата котешката храна. Освен като лакомство - друго приложение на човешката храна за котки - не се препоръчва.

Какво друго ядат котките?

котка се храниСнимка: iStock

Макар и да не можем да си позволим толкова много експерименти с храненето, колкото при кучетата - мъркащите приятели проявяват интерес към някои храни и има много човешки такива, които можем  да им дадем, но при едно условие - като лакомство и без подправки!

Те могат да хапват някои плодове и зеленчуци като тиква, боровинки, картофи и месо, сготвено без подправки.

Също така - те обожават котешка трева, която всъщност им помага да прочистят стомасите си, особено при дългокосместите, където често се образуват топки косми когато те се мият.

Изводът е, че тъй като котките са задължителни хищници, стомашно-чревният им тракт и метаболизмът им са се приспособили към яденето на месо. Те не могат да усвояват добре растителния материал и се нуждаят от основни хранителни вещества, които само месото може да им осигури. Те не са приспособени да усвояват растителна диета и месото абсолютно трябва да бъде на челна позиция в менюто на мъркащия ви домашен любимец. Растителните продукти - могат да останат са опитване и лакомство.

Вижте още:

С каква храна да храня котката си: мокра или суха

Какво е таурин и защо е толкова важен за котките

Защо котките не трябва да се хранят с кучешка храна

Виж още