Защо котките не трябва да се хранят с кучешка храна

котка и кучешка храна Снимка: iStock

К отките са любопитни и си буквално си завират носа навсякъде. Те проявяват интерес и към всякакви видове храни. Дали е ваше ястие или храната на кучето ви, може да сте сигурни, че мъркащият любопитко няма да остане безразличен и ще иска да помирише или опита.

Ако все пак сполучи и се докопа до кучешката храна, няма място за притеснение. Тя не е токсична, което означава че гальовният домашен любимец няма да се отрови, ако хапне малко от нея. Проблемите ще настъпят, ако това се случва постоянно или вие системно храните котката си с кучешка храна.

Храните за кучета и котки имат различни компоненти, за да задоволят различните хранителни нужди на двата вида животни. Нека да разгледаме по-задълбочено, защо мъркащите приятели трябва да седят далеч от кучешката храна.

Котките и кучетата имат различни хранителни нужди

Докато кучетата и котките заемат челно място в сърцата и домовете ни, с течение на времето природата ги е превърнала в много различни животни с различни хранителни нужди.

Dogsandcats.bg

Котките са задължително месоядни животни, което означава, че те изискват диета от протеини на основата на месо и животински мазнини, за да живеят.

Кучетата, от друга страна, всъщност са всеядни. Това ги прави по-гъвкави и дава възможност както да се хранят с месо, така и със зеленчуци. Логично, кучешката храна не отговаря на високите протеинови нужди на мъркащите приятели.

Разлики между храната за котки и храната за кучета

котка и кучешка хранаСнимка: iStock

Нека да разгледаме някои основни различия между двата вида храни:

  • Вкус

Мяукащите животни имат различна концепция за вкус от кучетата. Броят вкусови рецептори се различава значително. Котките, например, не могат да усещат сладост, за разлика от кучетата.

Причината е, че гальовните животни имат само около 470 вкусови рецептора, докато кучетата имат 1700. За справка - хората имаме над 9000.

Храните за мъркащи домашни любимци са проектирани специално да бъдат много вкусни, за да могат да задоволят почти безвкусовите рецептори на нашите приятели. По принцип, рядко би могло да се случи котка да прояви интерес към кучешка храна, тъй като би я намерила за безвкусна. От друга страна - кучетата биха били много по-склонни да опитат котешката, тъй като тя мирише вкусно и съдържа много протеини.

  • Протеин

Като стана дума за протеини - напомняме, че мъркащите животни са строги месоядни същества по природа. Те се нуждаят от изключително високо количество протеини. Много повече отколкото кучетата.

котка яде месоСнимка: iStock

Съществуват храни за кучета, които са по-богати на протеини, но дори и при това положение, количеството не е достатъчно, ако храните котката си редовно с кучешка храна.

Обикновено храните за кучета съдържат около 18-26% протеин, което не е достатъчно за котките. В техните храни процентът варира от 30-25%, а в консервирана храна - около 40-50%.

  • Таурин

Това е аминокиселина, която се счита за незаменима при мъркащите приятели. Котките са сред малкото бозайници, които нямат способността да произвеждат таурин, така че те трябва да получат този основен елемент от храната си. Ако тауринът отсъства от диетата, е възможно мяукащите животни да загубят зрението си, да се появят проблеми с храносмилането, могат да стигнат дори до проблеми със сърцето.

Всяка котешка храна е богата на таурин, докато при кучешката по-скоро липсва. Вече можете да предположите колко опасно би било да храните котката си редовно с храна, която не съдържа тази съставка.

  • Арахидонова киселина

Това е вид мастна киселина, която също е необходима за пълноценното функциониране на мъркащитие животни, но също не се произвежда от тях. Съответно трябва да бъде приемана чрез храната. Ако нивата на ахаридонова киселина са ниски, мъркащият приятел рискува заболявания на бъбреците, черния дроб или кожни проблеми.

Тъй като кучетата сами произвеждат тази мастна кселина, в храната им рядко е добавена допълнително.

  • Витамин А

Кучешката храна често съдържа добавки витамин А, обаче не в толкова големи количества, колкото са необходими на гальовните животни. Тъй като те не могат да синтезират сами този витамин - следва да го приемат с храната си. Ако той липсва, се появяват проблеми като падане на козината и слабост в мускулите.

  • Ниацин

Животинската тъкан е най-често срещаният източник на ниацин в котешката храна. Зърнените храни например, съдържат цианин, но те отново са твърде ниски нива, за да задоволят нуждите на мяукащите животни.

Висококачествената, богата на протеини храна е необходима на гальовните домашни животни, за да са здрави. Макар и да не е токсична, храната за кучета не е добър вариант в дългосрочен план, тъй като не съдържа висок процент протеини, както и някои необходими вещества, които изброихме в тази статия. За да отглегдате здраво и щастливо коте вкъщи е необходимо да го храните с храна, която отговаря на неговите нужди.

Вижте още:

Вредна ли е котешката храна за кучето

Виж още