Защо котките не обичат да докосваме мустаците им

котка в близък план Снимка: iStock

М устаците не са само за да направят вашата котка да изглежда сладка. Те имат важна сензорна функция за извличане на сигнали от околната среда в мозъка и нервната система на вашата котка. Тъй като мустаците им са толкова чувствителни, някои котки мразят докосването на мустаците им.

За какво служат котешките мустаци?

Котешките мустаци имат фоликули като другите косми, но са по-дебели, по-дълги и по-груби от космите по тялото. Освен това корените им са три пъти по-дълбоки, което ги прави много по-чувствителни от обикновените косми. Всъщност котешките мустаци са толкова чувствителни, колкото върховете на пръстите ви.

Ще забележите, че мустаците на вашата котка са стратегически разположени на брадичката, предните крака, над очите, близо до ушите и над горната устна. Различните породи котки имат различни подредби, но много от тях имат 12, които са подредени в четири реда на бузите им.

котка в близък планСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Разположението на мустаците е пряко свързано с предназначението им. Те са фино настроени сензорни устройства, които помагат на котката да разбере света около нея. Когато усетят въздух или предмет срещу себе си, чувствителните косми вибрират и стимулират нервите в космените фоликули.

Котките също използват своите мустаци, за да поддържат тялото си в баланс. Те имат специални сензорни органи, наречени проприорецептори, разположени в краищата, които изпращат съобщения до мозъка, за да разберат ориентацията на тялото и крайниците.

Лошата страна на твърде многото сензори

Естествено, с толкова много сензорна информация, постъпваща в тези свръхчувствителни косми и органи, може да бъде прекалено стимулиращо за вашата котка.

Всеки път, когато вашата котка е активна, нейните мустаци приемат информация. Единственият път, когато си почиват, е когато котката също си почива. Котките също разбират колко важни са мустаците за способността им да се ориентират безопасно в света, така че те естествено ги защитават.

Когато галите котката си, важно е да не скубете или дърпате мустаците. Коренът и нервите са толкова чувствителни, че това може да бъде много по-болезнено от скубането на косъм. Също така е важно да не режете или подрязвате мустаците, което може да предизвика объркване и да повлияе на осведомеността на вашата котка за околната среда.

Какво общо имат купите за храна и вода с мустаците?

Често „умората на котешките мустаци“ се причинява от котки, които пият и ядат от купи, които са твърде малки или имат високи стени, което кара мустаците им да се търкат твърде много в тях.

котка в близък планСнимка: iStock

В зависимост от тежестта, умората на мустаците може да варира от дискомфорт до болка, което прави преживяването стресиращо за вашата котка.

За щастие, умората на мустаците е лесна за предотвратяване, като осигурите равна повърхност или достатъчно широка купа за котешка храна и вода, която позволява на котката ви да яде или пие, без мустаците ѝ да докосват стените на купата. Много котки предпочитат да пият течаща вода, като чешмяна, поради тази причина.

След като вече знаете повече за мустаците на вашата котка, е разбираемо защо повечето котки не искат да ги докосват. Знаем, че е трудно да се устои, но избягвайте да ги докосвате – дори и да го правите внимателно. И, разбира се, никога не ги дърпайте, нито скубете! Вместо това изберете място, където което котката ви обича да бъде галена - по главата, под брадичката, около ушите и по продължението на гърба.

Виж още