Защо котките обичат да гледат през прозорците

котка гледа през прозорец Снимка: Pixabay

М ъркащите приятели са способни да прекарат часове втренчени в нещо през прозореца. Забележително е колко време сякаш те задържат концентрацията си и просто наблюдават. Дори има нещо много мистично и мъдро в погледа им, сякаш виждат нещо повече, извън това, което се случва навън.

Все пак, какво гледат котките – птици, движението навън или пък това е знак, че искат да излязат?

Малко за зрението на котките

Преди да разискваме възможни неща, които привличат вниманието на котките, трябва да разкажем малко за техните зрителни възможности. Зрението на гальовните приятели има два вида клетки - пръчици и конуси. Пръчките контролират нощното виждане, периферното зрение и възприемането на яркостта. Шишарките отговарят за дневното зрение и разпознаването на цветовете.

Мъркащите животни имат по-висока концентрация на пръчици от хората, но по-малко шишарки. Това означава, че виждаме цветовете по-добре от котките, но за сметка на това тъмното не ни е сила. Котките виждат много по-добре при условия на слаба светлина, отколкото ние. Също така, можем да им завидим за периферното зрение от около 200 градуса, докато ние виждаме 180 градуса.  

Dogsandcats.bg

Знаейки всичко това, да се върнем на въпроса – защо гледат котките през прозореца?

Търсят разнообразие

котка гледа през прозорецСнимка: iStock

Домашните котки прекарват голяма част от деня си сами и лесно могат да се отегчат. Гледка към околната среда навън е чудесен начин за обогатяване и разнообразяване на ежедневието, дори често е предпочитано занимание пред игрите. Макар и да не изглежда, че има много за гледане, котката ви може да се наслаждава на шума и движението на листата или клоните, звукът от вятъра, птиците или дори преминаващите коли и хора.

Усещат миризми

Ако времето е хубаво и прозорецът е отворен (разбира се, обезопасен), котката ви може просто да се наслаждава на хладния бриз и необичайните миризми, които може да навлизат.

Мъркащите приятели обичат да стоят сякаш „на стража“ и да държат под око всичко, което се случва навън – улична котка или преминаващо куче, за да са сигурни, че територията им не е застрашена.

Търсят топлина

Ако слънцето грее през прозореца е възможно, гальовният приятел да прекарва повече време там, защото обича топлината. Котките са известни с това, че не обичат да им е студено и винаги търсят и последния лъч светлина, който се прокрадва, както и малко топлина от някой уред, било то рутер или компютър.

котка гледа през прозорецСнимка: Pixabay

Дебнат мухи и буболечки

По сходен начин, по който гальовните животни зяпат птици, така се радват и на мухите или всякакви преминаващи насекоми. Още повече, че ако има дупка в мрежата ви за прозорци и някоя муха или буболечка е кацнала наблизо – със сигурност котката ви ще е много доволна от плячката.

Макар и да ни се струва необичайно, гледането през прозореца, може да е много стимулиращо за котките. Няма причина да се притеснявате, ако домашния ви любимец се наслаждава с часове на това. Можете да го улесните като поставите котешкото дърво наблизо или пък да закачите хамак за прозорец. Със сигурност мъркащият ви приятел ще го използва с голяма радост!

Вижте още:

Няколко алтернативи на котешките дървета, които котката ви ще хареса

Защо котките обичат да седят нависоко

Основни принадлежности, които ви трябват преди да осиновите коте

Виж още