Защо котките обичат да събарят предмети

котка събаря предмети Снимка: iStock

К отките имат репутация да бутат и чупят разни неща по рафтовете или ръбовете мебелите ни. Доста пъти сме се смяли на клипове в интернет, но когато и на нас ни се случи да видим домашния си любимец как побутва лака ни за нокти с лапа и наблюдава съсредоточено неговото приземяване на пода, може би вече не ни е толкова забавно.

Ако сте се чудили защо котките така постъпват, има няколко възможни причини за любопитното поведение. 

Хищнически инстинкти

Макар и да живеят на закрито, домашните котки имат дълбоко вкоренени хищнически нагони. Това е така, защото са месоядни животни, които за да оцелеят, трябва да ловуват и да си похапнат някое по-малко животинче.

Тези пакостници изследват всичко, което е наоколо, за да знаят дали трябва да се пазят от потенциални опасности. Това е възможна причина, поради която да бутат химикалката ви от масата. Те могат да я подушат, да я пипнат с лапа, за да разберат дали се движи. След което продължават да я бутат, докато се озове на пода. В зависимост от предмета, могат и да започнат да го гонят из апартамента ви.

Dogsandcats.bg

Скука

котка събаря предметиСнимка: iStock

Котките са по-умни отколкото си мислим, дори често да не показват интелекта си. Много голяма част от тези приятели, имат нужда от упражнения на мозъка, иначе казано - игри. Ако по цял ден спят и не правят абсолютно нищо, много скоро може да им стане скучно и буквално да се чудят в кой ъгъл да се набутат или какво да съборят на земята.

Ако не подсигурите играчки и не отделяте на мяукащия ви приятел време за игра, може много бързо да прояви интерес към мебелите ви, пердетата и всички неща, които лежат на плотовете.

Зов за внимание

Тези животни обичат да им се обръща внимание. Макар и често да изглежда сякаш не се радват на хората, това не е съвсем вярно. Ако се опитват да привлекат вниманието ви, но вие сте заети и не можете да им обърнете внимание, нещата могат да ескалират и скоро да чуете звука от падащия ви тефтер.

Имайте предвид, че ако тези поведения се случват често и вие се отзовавате всеки път, когато мяукащият приятел бутне нещо - по този начин вие учите котката си, че това е начинът да ви вика.

По-правилната формула би била да отделяте внимание за игра с мяукащия ви спътник и да го игнорирате когато събаря нарочно неща. Разбира се, ако чуете звън от счупена чаша, няма как да останете безразлични и следва да отстраните стъклата, както и да се уверите, че темпераментния приятел не се е наранил.

Как можете да предотвратите това поведение

  • Прибирайте важните си вещи

Тъй като това е отговор на естествен инстинкт, не е добра идея да се карате на котката си. Вместо това - прибирайте ценните си вещи, за да останат недокоснати от гальовния ви спътник. Всякакви бижута, фиби за коса, очила, лакове за нокти, парфюми и подобни предмети, които искате да запазите, следва да бъдат прибрани. В допълнение, малките неща като ластици или шноли за коса са опасни, тъй като изглеждат доста привлекателни за игра, но всъщност котката ви може много лесно да ги глътне.

Голяма част от тези поведенчески проблеми могат да се облекчат, ако обръщате внимание на мяукащия си приятел. Най-добре да обособите определени дни или моменти от деня за игра. Ако имате възможност да отделяте дори и 10 минути на ден за забавления - със сигурност това ще допринесе за ангажираността на домашния любимец.

  • Разсейвайте мъркащия приятел с играчки

котка и играчкаСнимка: iStock

В случай, че случайно видите, че котката ви се готви да скочи върху плота, където има много неща, можете бързо да хвърлите играчка, която може да пренасочи интереса. Бихте могли да поощрите поведението с лакомство, за да покажете на домашния си любимец, че ще бъде възнаграден, защото не се е качил върху плота.

  • Редувайте играчките

За да държите котката си заинтересувана и да сте сигурни, че играчките няма да ѝ писнат, следва да ги сменяте. Можете в определени дни да държите една част от тях навън, а други прибрани и обратното. Също така, наблюдавайте какво обича домашния ви любимец. Те често се привързват към странни предмети, които не бихме предположили, че са безопасни и са страхотни за играчки.

  • Интерактивни игри и хранилки

Хринилките тип пъзели са страхотен инструмент в борбата с чупенето на предмети из къщата. Винаги е добре да стимулирате мяукащия приятел да вкара в действие инстинктите си преди да се нахрани. Освен че това намалява рисковете от затлъстяване, също така е много занимателно за гальовните домашни животни.

Дори и да се подсигурите с играчки, хранилки и да отделяте време на мъркащия си приятел, имайте предвид, че тези животни не могат да бъдат възпитани напълно. Няма как да не събарят от време на време някои от вашите неща. Все пак, за да можете повече да се смеете на това действие, а не да плачете, бъдете сигурни, че важните ви предмети са прибрани далеч от пакостливите лапи на домашния любимец.

Виж още